Assalammualaikum semua
Bertemu kembali di hari isnin dan minggu yang baru setelah 2-3hari blog ni sepi jer tanpa berupdate. Biasa kalau cuti weekend memang tuan blog pun bz dgn aktiviti luar jer . Memang tak sempat nak update blog pun. Masuk bulan mei ni nampaknya aktiviti setiap hari sabtu dah penuh jer. Macam-macam aktivti yang telah dirancang bersedia utk dijalankan.
Oklah nak ceter pasal kek yang saya buat masa last week lagi...kek pun dah abis saya bawakan masa meeting dengan persatuan ladies kat sini hari tu lagi. Kalau nak makan sendiri memang tak boleh abisla jawabnya. Actually, bukan nak makan sangat pun tapi cuma suka-suka nak buat jer. Buat kek ni pun tak ada bersempena apa pun cuma, tangan keras ni gatal nak main deco-deco lagi...:D
Bila dah start main deco-deco kek ni terasa mcm best pula. Buat pertama kalinya juga saya cuba buat basketweave decorating teknik ni. Actually dah lama teringin nak cuba buat cuma tak berkesempatan jer. Bila dah ada peluang barulah dapat mencuba. Bagi saya yang masih baru-baru nak belajar main deco dan aising ni rasanya memang kena carikan masa yang betul-betul free la sebab semuanya belajar sendiri jer. Hanya buat rujukan dengan berpandukan pada youtube dan buku jer la. Lain sangat kalau kita dapat peluang belajar dengan guru kan. So...main belasah jer lah dulu. Abaikan rupa kek yang tak lawa ni yer.
Resepi kek oren ni dah lama saya simpan masa zaman saya tak ada blog dulu lagi. Rasanya dapat dari seorang kawan jugalah tapi saya telah edit dan tambah sedikit adunannya sebab resepi asalnya cuma 1 adunan saja. Resepi buttercream icing pula saya cuba resepi yang Anna Qawina kongsikan dulu yang menurutnya resepi dari sedaranya kak Rokiah. Menarik juga aising ni sebab tak berapa manis sangat. Terima kasih pada tuan empunya resepi asal dan anna yang berkongsi resepi buttercream icing kek ni..izinkan saya kongsikan disini pula.
Sumber: http: //Nurniezza.blogspot.com
Resepi Kek Oren
Bahan-bahan Kek
310 gm butter dicairkan
6 biji telur
3 s/b parutan kulit oren jus oren (boleh lebihkan dalam 1 biji pun ok)
1 1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan jika tak suka manis)
2 cawan tepung kek naik sendiri
esen vanilla/ esen oren
2s/b jus oren
(saya gunakan 1 sudu mkn orange juice concentrate SUNQUICK
yang biasa digunakan utk membuat air kordial jus)
Cara membuat
1. Panaskan oven pada suhu 170'C . Pukul telur sehingga kembang
2. Kemudian masukkan orange juice dan parutan kulit limau kedalam adunan telur dan kacau rata.
3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan pukulkan dengan kelajuan rendah.
4. Kemudian tinggikan kelajuan selama 5 minit atau sehingga adunan gebu atau putih.
5. Tuangkan aduanan dalam acuan beralas kertas minyak.
6. Bakar dalam oven selama 45 minit pada suhu 170'C sehingga kek masak.
7. Biarkan kek sejuk baru keluarkan dari acuan.
8. Hiaskan kek dengan aising yang disukai.
Nieza gunakan buttercream aising dan curahkan sedikit kordial sunkist diatas bahagian tgh kek.
Resepi Kek Oren
Bahan-bahan Kek
310 gm butter dicairkan
6 biji telur
3 s/b parutan kulit oren jus oren (boleh lebihkan dalam 1 biji pun ok)
1 1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan jika tak suka manis)
2 cawan tepung kek naik sendiri
esen vanilla/ esen oren
2s/b jus oren
(saya gunakan 1 sudu mkn orange juice concentrate SUNQUICK
yang biasa digunakan utk membuat air kordial jus)
Cara membuat
1. Panaskan oven pada suhu 170'C . Pukul telur sehingga kembang
2. Kemudian masukkan orange juice dan parutan kulit limau kedalam adunan telur dan kacau rata.
3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan pukulkan dengan kelajuan rendah.
4. Kemudian tinggikan kelajuan selama 5 minit atau sehingga adunan gebu atau putih.
5. Tuangkan aduanan dalam acuan beralas kertas minyak.
6. Bakar dalam oven selama 45 minit pada suhu 170'C sehingga kek masak.
7. Biarkan kek sejuk baru keluarkan dari acuan.
8. Hiaskan kek dengan aising yang disukai.
Nieza gunakan buttercream aising dan curahkan sedikit kordial sunkist diatas bahagian tgh kek.
RESEPI KRIM MENTEGA@ BUTTERCREAM ICING
RESEPI : Kak Rokiah
Sumber: Anna Qawina
Bahan-Bahan :
- 150 grm gula icing (ayak)
- 150 grm lemak sayuran (shortening)
- 150 grm mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar susu segar
- 1s/b jus oren (nieza tambah)
Cara-cara :
1. Satukan shortening dalam mixer dan pukul shortening hingga kembang. Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang. masukkan esen vanilla. putar dengan kelajuan perlahan.
2. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit sampai abis dan pukul lagi sampai gebu. Kemudian masukkan susu segar tadi. Pukul lagi sampai gebu dan putih. Ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya.
3. Bila icing dah gebu bolehlah diwarnakan mengikut warna yang disukai.