Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...hari ni lambat nak n3 b'coz siang tadi keluar ada hal sikit pastu melepak lak kat ofis mr.hubby sementara tunggu dia abis keja nk tumpang blk sekali. so...time tu sempat juga bersiaran sekejap...intai-intai kat dapur kawan-kawan...tu pun guna iphone jer...dah blk ni baru ler puas ngadap lappy ni.
btw...menu simple jer lah mlm ni layan ayam ni...tgk ramai dah yang buat ni kan...sedap sangat ayam ni..suka ratah gitu jer..memang best sehingga menjilat jari..:D resepi asal menggunakan kepak ayam tapi saya ikut style kak Nor guna ayam biasa jer...so.. terima kasih pada Kak Nor @ Secubit Garam, CMG dan semua yang telah berkongsi resepi.Izinkan saya berkongsi disini pula.
sila abaikan rupa yg terlebih gelap ni...haha terlebih kicap la ni....tapi rasa memang mabeles.
resipi asal : MutiaraAzura MyResipisumber: CMGebu & Kak Nor @ Secubit Garam
Bahan-bahan 12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
2 camca besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
1 camca besar cincangan halia
1 camca besar sos ikan
1 camca besar kicap
1 camca besar sos cili
7 - 8 camca besar madu
Cara membuat
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...
* K.Nor tambah 1 sudu besar serbuk lada hitam (nieza pun sama tambah juga)