22 Nov 2011

Hokkaido Milky Loaf


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Bersiaran kembali setelah 3hari tanpa  update n3. Memang tak ada online pun 2-3hari ni...bukanlah sibuk sgt pun tapi saja sibukkan diri buat aktiviti lain dan bila dah keluar tu malas pula nak online....fb pun online guna hp jer kekadang tu. Btw, tq pada yang sudi singgah disini ...kedatangan anda amatlah saya hargai..:D 


Oklah berbalik pada n3 hari ni pula, gara-gara tgk roti kat dapur K.Nor @ SG semalam terus terasa nk meroti jugalah. Geram tul tgk roti yang lembut gebus gitu. Kebetulan bahan semua dah ada terus buat jer la. Pastu nampak pulak Noorsha dok tayang roti yg sama ni  kat facebook lagi ler terasa nk buat juga dan Kak Anymz pun buat hari yg sama juga dgn Noorsha. Laju tul la enjin turbo diorang ni kan. Virus dr Kak Nor ni terbang sampai ke Finland dah ni...apapun terima kasih pada tuan empunya resepi Angie's Recipes , Wendy dan semua yang telah berkongsi resepi roti yg gebus dan sedap ni yer...izinkan saya berkongsi disini pula:D



Source: Angie's Recipes & Wendy
Makes: One 5X5X13 inch pullman tin, without lid

source : K.Nor 

540 gm Bread flour 

60 gm Cake flour 
10 gm instant yeast 
30 gm Milk powder 
80 gm Sugar 
9 gm Salt 
1 large Egg 
250 gm Fresh milk 
150 gm Whipping cream 




1. Mix everything together and mix until a dough forms.

2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved. 
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.

nampak mcm roti benggali pun ada:D

36 comments:

  1. uuuiiii.....gebu betul roti dia... nampak lembut je, mmmm...rasa nak terkamlah pulak! sedapnyalah Nieza....minta sepotong ye..buat bekal makan tengah jalan.

    ReplyDelete
  2. Salam nieza.Gebuzzznya roti.Putih macam salji la pulak...

    ReplyDelete
  3. ngintai sni pulak.. nmpk lembut tekturnya..

    ReplyDelete
  4. wow..gebuss nyer roti nieza, sedap tu mkn masa masih panas2 kan..cicah lak ngan air kopi

    ReplyDelete
  5. Nieza cepatnya virus terbang ke finland ye,psst tak lama lagi black friday sales bestnyaa

    ReplyDelete
  6. Salam Nieza..ambooiihhhhhh...gebussss giler...geram tgk....

    ReplyDelete
  7. salam nieza....elok...jer nmpak roti tuh 'landing'...very tempting lah...!! rasenye roti nih dah nak around d world dah nih!

    ReplyDelete
  8. Kak Nieza,sy dah lama x meroti kak,arini barulah nak merajinkan diri,skng nih bibik tgh bekerja keras tuh,sementara madam BW,HIHI..xSABAR NAK RASA ROTI NIH..Nmpak gebus gebas toi kak..

    ReplyDelete
  9. fuh fuh kecur air liur..katakan gud bye pada roti supermarket hihihi

    ReplyDelete
  10. Salam Nieza....wallahhh gebunya roti tuh...dah meroti semula yer nieza...clap clap clap rajin2...sukanya akak tgk gebuuuuu youuuu...akak ni baru nak update blog tp cam ada problem jer...nak upload sampai berjanggut tunggu tak kluar2..haisshhhh...nak kacau nieza laahhh...

    ReplyDelete
  11. waduhhh niezaa........ gebusnyer roti tu.. akak dah terbayangkan alangkah sedapnyerrr kalau dpt cicah roti tu dengan nescafe panas2 di petang2 begini... hmmmm...

    ReplyDelete
  12. mesti rasa dia lagi sedap dgn whipping cream tu kan. agak2 kalau biar dlm BM untuk terus jadikan roti loaf tu jadik tak ek? :D

    ReplyDelete
  13. ingatkan org hokkaido yg buat ni hikhik...gebusss sgt roti akak ni...sedap mkn panas2 khen

    ReplyDelete
  14. sedapnye kalu dpt mkn roti fresh from oven ni panas2..cicah dgn nescafe pun dh cukup..

    ReplyDelete
  15. assalam nieza, mmg ngam la ni akk bawa kari dgg boleh la cicah ngan roti yg gebuss ini, cantik kejadian roti ni nieza, suka akk tgk

    ReplyDelete
  16. salam nieza.. wahh cepat jer sampai ke finland ya.. mmg nampak halus jer tekstur tu. gebus gebas sungguh! sedap kan :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaykumwbh Nieza.....waaaaaaaaaa.......gebu gebas nye roti.....mmm betol2 mengguda BM ayu ni...!

    Ayu baru je kuar dr bertapa la Nieza....terubat rindu td Nieza visit.....mmmmm!:)

    ReplyDelete
  18. waaahhh... gebu amat tu... cicah kopi o mesti tak cukup tu nieza...!!!

    ReplyDelete
  19. akak tak pernah meroti..huhu
    kak mas dah kasi tak kat nieza kiriman akak..
    kalau belum...tuntut jgn tak tuntut...hihi

    ReplyDelete
  20. Assalam Nieza..memang nampak macam roti benggali pun..gebu.kalau la makan dengan bubur kacang atau pun kuah durina..memang sedap betul ni.

    ReplyDelete
  21. gebusss nya roti k.nieza, tringin nak cicah gan milo panas..uwaaaaa

    ReplyDelete
  22. mmg virus kak nor ni hebat2 belaka laa.. loaded pulak tu, blh naik jet xtra laju gi serang akak kt finland. hehe...

    ReplyDelete
  23. hiash,...memang gebu sungguh..sedap kan kak kan... rase cam nak lagi le..dah abih dah ni..klo la dr skreen ni leh kuor roti, dah lame saye seluk.. hehehe

    ReplyDelete
  24. rajinnya Nieza meroti.. akak nak try roti chocolate rice bun pun, tak terbuat2 lagi.. sejuk2 ni, tak produktif sikit... Malas ajer nak buat keje... hehehehehe

    ReplyDelete
  25. Nieza, akak ada tag Nieza kat blog akak.

    ReplyDelete
  26. Zaaaa....waaaa lamanya kak xmai finland ni...mcm2 dah ada...pnuh dah dpur adik akak ni...rjinnya dia mrti...kak asik duk mkn rti beli jek...huhuuu...miss u dear...muahhhhh...

    ReplyDelete
  27. Aslmkum Nieza

    Lembutnya roti ni...suka tengok.bilalah rajin nak buat roti mcm Nieza.
    re; xtvt PERWAKILAN di sini byk juga,kdg2 berturut2...ADWA ni kebetulan Msia jadi host kali ni.

    ReplyDelete
  28. Wahh nmpak jelas kegebuan dan kejelitaan roti ni..mggoda sungguh! Umi pernah baca kat satu forum indon pasal meroti ni,katanya kalu guna whipping cream roti akan kekal gebu.umi bila tgk resepi roti mesti check bahan2.nmpk ada whpping cream je trus simpan resepi..masuk waiting list dulu hihi.,

    ReplyDelete
  29. Kak Amie:
    tq kak..bolehx2...ambiklah yer...hehe:)

    Kak Ros:
    tq kak...salji lum turun lagi layan roti dulula:)

    Kak Zana:
    ya kak...best resepi ni roti lembut sgt:)

    Kak Ida:
    yer kak best ni dpt mkn panasx2 masa lepas bakar tu...cicah apa pun sodap:)

    Kak Chik Mimi:
    kena tempias kuat sgt kak tu pasal cepat jer angin meroti ni sampai..hehe sale kat mana tu kak?

    Sue:
    w.salam...yer..memang gebus ..jomla meroti sama:)

    Mokwo:
    w.salam..itulah resepi ni bestla tgk hasilnya sgtlah mabeles kan..cubalah mokwo buat pula nanti:)

    ReplyDelete
  30. Zaliedana:
    bagusla tu angin meroti dah mai tu...akak pun sama lama tak meroti tapi bila dah start meroti ni asyik nak meroti ajer...hehe

    Kak Antan:
    tu la pasal kan cepat jer virus ni terbang ke sini...ekeke

    sitiezahim:
    betulx3..hehe tapi bila blk Msia entah ke rajin ke tdk nk buat roti ni yer...alamatnya nanti cari kat bakery juga..hehe

    Kak Lieza:
    w.salam kak..tq lama dah tak meroti ni kak...rajin pun ada juga malasnya ni..hehe apasal lak tu kak ada problem ke nak n3?harap oklah nanti yer:)

    Kak Madiha:
    tq kak...betulx3 bestkan layan ngan kopi/nescafee panasx2 tu:)

    Asmara:
    betul la ada kelainan resepi roti ni sebab bubuh whipping cream tu..dan hasilnya sgt lah mabeles..try la As buat pula nanti:)

    Ayu:
    tunggu org sana buat tak nampak buat pun ayu...lastly org sini buat la..hehe

    Kak Zai:
    bestkan kak zai...saya mkn ngan sekaya jer ni...memang sedapla:)

    ReplyDelete
  31. Kak Rosaliza:
    wahh best tu memang suka mkn roti cicah kari...tq kak:)

    Ibundo:
    w.salam kak...tq:)

    Kak Nor:
    w.salam kak, ya...memang sedap sgt..suka mkn roti gebus gini..tq sharing yer kak Nor..:)

    Ayu safieza:
    w,salam ayu..sukanya bila ayu dah kembali drp pertapaan tu...welcome back dear..haha cubalah buat roti ni ayu..memang terbaik:)

    Mulan:
    tq..ya memang best cicah kopi panas ni...:)

    Kak Kasih:
    trylah buat kak...best sgt bila dpt mkn roti panas-panas dr oven tu:)

    Kak Erna:
    w.salam kak...ya la memang best kalau dpt cicah ngan bubur gitu kan...memang mcm roti benggali kak:)

    Kak Nor Masri:
    tq kak...lama tak nampak akak..try masuk blog akak mcm tak leh jer..hmm nape yer.

    Mamma olyn:
    trylah buat lyn...memang bestla resepi roti ni lain dr yg lain..:)

    ReplyDelete
  32. Tun telani:
    memang hebat dan terbaik la tun...akak suka hasil drp resepi roti ni.trylah buat nanti tun:)

    noorsha:
    nak seluk screnn apanya..roti akak pun dah abisla yang...bestkan roti gebus ni...nanti boleh buat lagi:)

    kak harleena:
    memang la kak time sejukx2 ni rasa mcm nak tarik selimut jer kak..saya pun malas juga tapi bila buat roti ni bibik(BM) yg tolong buatkan...hehe tq yer tag nieza tu.dah tgk dah:)

    Kak Maz:
    wahhh kak Maz dah muncul dah!!!...suka sgt bila nampak akak dah update blog tu. miss u too sis:):)

    Mamasya:
    tq kak..jomla kita pakat meroti kak..hehe
    bestla kalau byk aktiviti tu kan kat sini kurang sikit tapi masa niza kat Dhaka dulu bz sgt coz byk xtvt sampai tak ada masa utk diri sendiri pula:)

    umi:
    menarik info ni yer umi..tq sharing. tapi saya suka sgt resepi gini dgn hasilnya yg terbaik...selamat mencuba yer umi:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers