Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu buat semua....sekali lagi saya dgn weekend yang membusykan....biasa weekend ada jer aktiviti makan-makan ni...mcm ni ler meriahnya dok oberc ni kalau tak buat makan-makan tak ada la nak jumpa kawan-kawan dan beramah mesra kan. So...hari ni buat tayangan kuih talam lagi...harap tak ada yang jemu yer....ahaks...:D Sebelum saya pergi ke majlis 'Malaysian Canteen' hari ni..sempatlah saya n3 kan kuih talam yang dibuat semalam ni. Dah siap potong dah kuih ni untuk dibawa masa majlis kat ofis mr.hubby jap lagi.
'Malaysian Canteen' ni dianjurkan oleh Malaysian embassy dan dibuat setiap 3-4 bulan sekali utk semua rakyat Malaysia disini. Sebagai tuan rumah kami bergotong royonglah masak makanan Malaysia. Tugasan saya adalah memasak 2 loyang kuih talam dan nasi lemak utk 10 pot saja. yang selebihnya kawan-kawan lain yg masak.
Pilihan kuih talam saya kali ni adalah kuih talam kastard jagung...sekali buat sampai 2 loyang terus..memula berdebar juga nak tgk hasilnya coz tak pernah buat lagi talam ni baru 1st time nak cuba kan.....tapi hasilnya alhamdulillah menjadi dan sedap. Actually memula tu ternampak kat dapur Kak Noorsafone @ Story Of Mama yang telah berjaya dalam pertandingan membuat pelbagai kuih talam ...dapat tempat pertama lagi tu. Tahniah utk Kak Noorsafone. Resepi asalnya daripada dapur Kak Yatie @ Sinar kehidupanku...Tahniah juga buat kak Yatie dan terima kasih kerana berkongsi resepi yang best dan sedap ni....izinkan saya berkongsi disini pula.
Source: Kak Yatie @ Sinar kehidupanku
Bahan-Bahan- loyang 10 inci
Lapisan Bawah
- 1 1/2 cwn tepung beras
- 1/2 cwn tepung jagung
- 1/2 cwn tepung kastard
- 1 cwn gula
- 1 cwn jagung krim manis
- 3 1/2 cwn santan
- sedikit perwarna kuning
- sedikit garam
Cara Menyediakan Lapisan Bawah
- Satukan kesemua jenis tepung dlm sebuah mangkuk.
- Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
- Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
- Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
** Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yg terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit.(utk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih..)
Bahan Utk Lapisan Atas
- 2 cwn santan pekat
- 1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)
- 1 cwn tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar tpng ubi
- 2 biji telur
- 2 sudu besar gula pasir
- secubit garam
- Pewarna hijau/pandan
Cara Menyediakan Lapisan Atas
- Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
- Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
- Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
- Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)
Tips.
** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna tisu dapur.
** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.
** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya cantik.