29 Apr 2011

Talam Durian


Assalammualaikum dan salam Jumaat buat semua...semoga hari ni dan hari-hari seterusnya memberikan keberkatan dan rahmat buat kita semua. Hari ni saya nak berkongsi resepi kuih talam durian pula....gara-gara nak abiskan saki baki durian tu...saya mencubalah buat kuih talam pula. Kali ni saya telah derhakakan resepi yang mana resepi asalnya adalah kuih talam pisang drp Kak liza @ kak Hanieliza tapi telah saya tukarkan pisang dgn durian pula. 

Minta maaf yer kak liza bukan niat nak mengubah resepi tapi sekadar mencuba saja...hasilnya memang terbaik..alhamdulillah menjadi. Terima kasih kerana berkongsi resepi kuih talam tu. Resepi talam pisang dah pun saya cuba memang sedap...dan talam durian ni pun sedap...tak jemu memakannya...dah rasa sekali nak rasa lagi dan lagi...memang sedap..bagi peminat-peminat kuih talam dan durian bolehlah mencuba resepi ni...memang mabeles.


So...bagi yang tak makan durian tu ambil bau dan jamu mata jer lah yer....tapi kalau tak mkn nk mencuba buat apa salahnya...mana tau dah rasa sekali nk mkn lagi...:D


Bahan Lapisan Bawah
1 cawan Durian [di lecek]

1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning


Cara
1. Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau spukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
2. Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
3. Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
4. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.


Bahan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
2 s/b tepung jagung (nieza tambah)
1 s/k garam

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
3. Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
4. Kukuskan lagi 20 minit.
5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan


kuih yg siap dipotong utk mr.hubby bawa ke ofis

ni ler durian siam mali...isi memang tebal.


39 comments:

  1. amboiiii....banyak lagi ke doyan tu kak..he..he..
    pandai derhaka yerk...
    compom sedapp tu talam doyan..
    masuk list resepi ni..,.he..he..

    ReplyDelete
  2. Nieza..tepung jagung tu ikut sukatan itu ke atau tambah lagi...? memang nampak sedap sangat

    ReplyDelete
  3. salam nieza..
    wah mmg cantek lah talam ni nieza. mulusss dia punya potongan.. tak nampak lekit pun kak salin ya resepi

    ReplyDelete
  4. Nieza.... bau doyan siam sampai sini dah... glup! telan air liur tengok talam tu.... cedapnya!

    ReplyDelete
  5. Salam pagi khamis Nieza :)
    Adengan yg x sanggup kak hawa tgk nih...huhuhu
    Durian kat sini dah mula dijual..x sanggup nak memikul naik kenderaan awan coz bau yg kuat. Ramai2 teman2 dh post menu2 derian nih... xpe sabar2x kite kumpul resipi dulu yer :D

    ReplyDelete
  6. salam...wah nieza...durian lagi ye..nampak sedapnya nieza..cam puding..emmm nikmatnya kalau dapat...

    ReplyDelete
  7. cantik nieza..kemas potongannya..lapisan atas tu nampak putih mulus jer..mesti sedap nih..
    rajin nieza tiap hari buat kuih..kalau akak buat kuih tiap hari..org umah ni naik jemu mkn..alamatnya kuih tu yg tengok akak..haha

    ReplyDelete
  8. salam nieza. kjee excited sangat nak buat ni. nk try 2moro. thnx for the idea and recipe. have a nice weekend.

    ReplyDelete
  9. Assallamualaikum Nieza..
    Thanks atas ingatan Nieza bertanya khabar akak. Ok dah ari ni tp gusi tu still bengkak lg..
    Wah.. Sedang rancak mendorian yer.. Asyik kuar menu durian jer.. Akak pun baru nk mula mendurian kat sini.
    Sini baru mula musim durian.. Akak nak wat jugaklah talam cam Nieza ni..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Nieza,

    Hmmm kak nur nak tumpang breakfast kat sini boleh?? Nak kuih talam yg cun tu...hehe...

    Sekejap kak nur dh terlepas n3 kek lembab tu....cantik berbelang2..nice weekend to u and enjou ur life...hahah.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Nieza,
    Fulamak sedapnya tngk talam durian ni..cantik dan kemas je...banyak tu, mailah bagi akak sepiring....

    ReplyDelete
  12. waaa,sampai rembau bau derian nieza buat..akak lum dapat lagi merasa derian nie..tunggu yg gugur tak gak gugur...rajin menalam.amek bau ajer laaa kan

    ReplyDelete
  13. wahh..bestnyer kak nieza...banyak isi nampaknya durian tu..

    ReplyDelete
  14. fuhh... mantap! ada frozen durian!! terkagum nih.. baru je nk tanya dr mana mai doyan tuh..
    ps:mengancam btol talam doyan akak..

    ReplyDelete
  15. nieza..belum sempat cari durian..nieza dah dapat buat macam2..he he..tak boleh jadi ni..
    tq nieza..kongsi resepi.

    ReplyDelete
  16. wah wah dok jauh pon bleh buat talam doghyan ye.... Syabas! saya yg ari2 dok nmpak doghyan tepi jalan pun xterfikir nk buat talam doghyan hehehe....

    ReplyDelete
  17. assalam nieza..sedapnya nmpk talam durian nieza tu...hilang rsa rindu kat mesiakan ada gak yg frozen kat situ

    berapa sepeket durian tu nieza, mesti mahalkan

    ReplyDelete
  18. Rasa cam nak capai je sekeping dua kuih ni terus masuk molot. Tapi isi durian tu, bukan nak capai sebutir dua, tapi nak capai terus satu bekas tu ha, bawak lari...

    ReplyDelete
  19. nieza--
    baru nak tanya kat sana ada jual durian ker??
    rupanya yang eksport punya.... hehehhe

    menjadi ko talam durianmu..
    sedapnya nieza.. sarapan tu ingat2 kami semua no...

    ReplyDelete
  20. org kalau dah rajin tadak derian fresh yg frozen pun ttp jadi kuih talam ni.Rajin tul la nieza ni..

    ReplyDelete
  21. Mas:
    dah abisla tu mas..nk abiskan stok tu yg mereka derhaka resepi tu...hehe sedap mas kena cuba tu:)

    Kak Naz:
    resepi asal tak bubuh tepung jagung kak tapi nieza tambah takut kepala tu terlembik..

    Kak ilah:
    tq kak...silakan:)

    Kak Rose:
    doyan siam ni tak kuat sgtlah baunya kak...haha sedap akak kena cubalah nanti:)

    MamaHawa:
    ha salin resepi dulu nanti dh ada doyan bolehlah buat kan...:)

    kak suri:
    sedap kak....trylah buat nanti:)

    ReplyDelete
  22. kak akma:
    tq kak...kalau akak buat kuih talam pun cun juga...buat kat umah ni pun selalu tak abis juga biasanya mr.hubby tapau ke ofis jer..

    kak Jee:
    boleh..silakan kak...selamat mencuba...happy weekend juga buat akak sekeluarga:)

    kak Naz:
    sama-sama kak...hmmmm dh tgk kuih seri muka durian akak tu memang sedap nieza pun dh pernah buat dh...nanti boleh akak cuba talam doyan ni pula:)

    kak Nuridah:
    w.salam kak...bolehx2 silakan jom kita bf samax2..hehe..btw tq kak...happy weekend juga buat akak...:)

    kak Yatie:
    terima kasih kak....tapi tak boleh lawan kuih talam yg akak buat lagi...semua cun belaka:)

    kak Asma:
    wah jauh yer bau doyan ni..hehe tak pe ambik bau dulu yer..:)

    ReplyDelete
  23. Norul:
    tu lah norul yg beli tu isi saja tak ada biji tu...

    Tun:
    dah tau dh mesti ada yg tanyakan tu pasal akak ceter dulu...hehe btw tq..:)

    Kak Erna:
    cepatx2 pi cari doyan byk2 nanti mcm2 boleh buat kak...hehe

    geez:
    terima kasih saya sekadar mencuba resepi saja...jauh dkt bukanlah menjadi halangan kalau ada semua bhn kan...:)

    Kak rosaliza:
    ya kak dpt mkn yg siam pun jadi lah kan...sekotak tu isi saja tak ada biji harga dlm euro4....duit kita rm20...mahal kan...tapi nk mkn punya pasal tutup mata jerlah...:)

    mamafami:
    haha boleh jer mama..kalau dekat dah kasi dah semua tu..hehe

    Ayu:
    ada...frozen yg diimport pun jadilah kan...jomx2 kita bf sama-sama:)

    kak linapg:
    rajin sementara tak keja jer ni kak kalau dh blk nanti tak berasap la dapur agaknya nanti...hehe

    ReplyDelete
  24. OMG .. Nieza suka durian ye? samala dgn kakchik. Btl2 terliur tgk talam durian tu. dah la tgh teringin sgt2 kt durian ni. hihi

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum...
    Dunia tanpa sempadan. Orang duk finland pun dah buat talam durian, orang penang bila le agaknya.

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Nieza,
    Wahhhh, cantiknya kueh talam Nieza, pandai Nieza pelbagaikan resepi. Akak pernah juga buat kueh talam, tp tak mau menjadi......

    Nanti nak try resepi ni lak, insyaAllah, harap harap menjadi

    ReplyDelete
  27. Nieza...memang cantik sangat kuih Talam Nieza...pandai Nieza buat..akak tak pandai sangat bab talam menalam ni...malu kat Nieza...muda2 pun pandai...tapiii...akak cukup suka kuih talam...tak kira le talam apapun...tapi durian tak pernah rasa lagi...mesti sedapkan...

    ReplyDelete
  28. isk..isk...rajinnya anak tokwan ni.. balik sini nanti buat kan untuk akak ye..

    ReplyDelete
  29. apa kbr nieza.. wabak durian tak abis lagi.. terbau2 dah ni..

    ReplyDelete
  30. yes... durian lagi... nanti boleh try... harapnya jadi.. tqs nieza..

    ReplyDelete
  31. salam kak...org obesi pon da buat kue ni...kite yg dok sblh kebun doyan on x terbuat2 gak lg...highi

    ReplyDelete
  32. Kak chik@ella:
    alahai ciannya kak chik..kalau dkt boleh ler kasi sikit...kena buat sendirila jwbnya tu..:)

    Kak Sam:
    Org dok sini lebih mengidam drp org dok Msia tu tu sebab semua nk buat..kalau dok Msia mana nk hairannya kan...:)

    Kak wattie:
    w.salam kak...saya sekadar mencuba-cuba saja kak...alhamdulillah percubaan kali pertama ni telah menjadi..cubalah nanti kak..:)

    Kak Azi:
    terima kasih kak...cubalah kak...insyaAllah mana tau kali ni akak buat menjadi pula...saya pun baru jer belajar2 ni...sama-sama kita belajar yer..:)

    Kak Norlie:
    akak lagi ler rajin...tgk menu yg keluar berderet-deret lagi tu..:)

    kak zana:
    alhamdulillah khabar baik kak...haha nk abiskan stok doyan jer ni..:)

    Mulan:
    selamat mencuba ya:)

    Noorsha:
    itulah kalau dok Msia tak hairan sgt kan yg dok oberc ni tekak melampau2 mcm2 nk mkn bila dok msia tak kisah sgt pun...hehe

    ReplyDelete
  33. Elok ulas doyan tu wpun frozen....buat talam...sedapnyaaa..warna kuning talam tupun cantik. kek marble durian kat bawahpun nampak moist...boleh terbayang kesedapannya..
    re;nanti akak bagitau nak pindah mana..saja nak bagi suspen.....

    ReplyDelete
  34. Wah Nieza... makan durian dia..bestnye! tengok yg sebijik kat bawah tu lagi menggiurkan.. hehe...
    Psst, saya dah buat mee bandung ikut resipi nieza post sebelum ni...memang sungguhh best... tak sempat nk amik gambar je.hehe..tak sabar nk makan punye pasal. lepas ni nak buat lagi dan lagi...hehe..macihh Nieza :)

    ReplyDelete
  35. waa ada lagi durian.. nyumm sedap la k.nieza, nak kna beli gak.. huhu

    ReplyDelete
  36. Aslmkm Nieza.
    Dats Y Mak Kak G selalu kata, 'Mana2 pergi pun, Mak Bapanya saja tak ada. Lain semua boleh beli!'
    Semasa overseas dulu sesekali teringin nak makan durian, kena beli spesis Thai la. Thais memang enterprising ... semua produk tempatan mereka ada dijual. Kan?

    ReplyDelete
  37. Salam ziarah kenal.
    Lompat masuk dari blog DDrfauziah ni!
    Menjamu mata talam durian. Hehe.

    ReplyDelete
  38. kita rslah kan..sejak kenal blog akak ni (akak ke??) semangat nk membuat kueh meluap-luap..especially lps tgk kek durian td tuh..nih yg rs nk practise mulai sekarang (or nk tunggu bulan pose?? hikhik)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers