23 Jul 2010

Ayam Percik

ayam percik ni boleh dimakan dengan nasi ataupun begitu saja...cara masak pun simple dan mudah untuk sediakan.
Bahan:
1/2 ekor ayam
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa
bahan mesin halus
10 tangkai cili kering
2 biji bawang putih
1 cm halia
2 batang serai

Cara
1. Cuci bersih ayam dengan tepung bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Rebuskan ayam dalam periuk dan masukkan sedikit santan...ayam yang telah masak bolehlah diangkat.
3. Kemudian, masukkan air rebusan ayam tadi bersama dgn  ayam dalam kuali dan bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit).
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 180' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya.
4. Hidangkan dan hiaskan dengan tomato,salad atau timun.

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

Bookmark and Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers