Bahan dan cara masak yang lbh kurang sama dgn ayam percik.
Bahan-bahan4 ekor ikan kembong
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa
bahan mesin halus
10 tangkai cili kering
2 biji bawang putih
1 cm halia
2 batang serai
1sudu tepung beras/tepung jagung
Cara
1. Cuci bersih ikan dan toskan.
2. Rebuskan ikan dalam periuk dan apabila telah masak bolehlah diangkat.
3. Kemudian, masukkan air rebusan ikan tadi dalam kuali dan bahan mesin, santan, halba,tepung yg dibancuh dgn air dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit).
3. Alihkan ikan ke ketuhar dan panggang pada suhu 180' C sehingga ikan masak dan berwarna perang keseluruhannya.
4. Lebihan kuah tadi bolehlah dicurahkan pada ikan....dan jika suka bolehlah hidangkan dengan tomato,salad atau timun.
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)