ayam percik ni boleh dimakan dengan nasi ataupun begitu saja...cara masak pun simple dan mudah untuk sediakan.
Bahan: 1/2 ekor ayam
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa
bahan mesin halus
10 tangkai cili kering
2 biji bawang putih
1 cm halia
2 batang serai
Cara
1. Cuci bersih ayam dengan tepung bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Rebuskan ayam dalam periuk dan masukkan sedikit santan...ayam yang telah masak bolehlah diangkat.
3. Kemudian, masukkan air rebusan ayam tadi bersama dgn ayam dalam kuali dan bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit).
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 180' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya.
4. Hidangkan dan hiaskan dengan tomato,salad atau timun.
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)