1st time saya buat kuih ni....sedap juga boleh dimkn bila2 masa....minum pagi boleh..minum ptng pun boleh...actually tak tau apa nama sebenarnya kuih ni....menurut ceta drp tuan punya resepi ada juga digelarkan kuih tangkup atau pun apam perlis...mana2 pun bolehlah kan...ok ceta pasal kuih ni saya copy dr sini tq pada kak madiha dan minta halalkan resepi yer..:D ok jom tgk resepinya....dan selamat mencuba.
Bahan Kulitnya:
2 cwn tepung gandum
2 1/2 cwn air
sedikit garam
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
Cara2 menyediakan kulit
1. Campur kesemua bahan mesin dan tapis kemudian masak seperti kita masak kuih dadar
tapi buat kepingan kecil2 je.. masak sebelah je..tak perlu terbalikkan. boleh guna kuali non stick yg bersaiz kecil..tapi saya gunakan yg sederhana kecik.
2. Setelah masak angkat kedlm pinggan letak inti di tengah dan tangkupkan dengan menekan sikit di tepi2nya.
Bahan inti
2 biji telur
2 cwn santan
3/4 cwn gula
2 camb tepung kastard
2 camb tepung jagung
daun pandan
secubit garam
sedikit pewarna hijau
Cara2 menyediakannya
Campur kesemua bahan kecuali daun pandan hingga rata. Tapiskan ke dalam kuali & masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat angkat dan sejuk sebelum di masukan kedlm kuih tangkup/lipat.
belum pernah jumpa lagi kuih ni. namanya pun 1st time dgr. rasa mcm mana kuih tu?
ReplyDeleteya la saya pun 1st time juga buat kuih ni...memang sedap...dan senang sgt nak buat...bolehla kalau nak try buat Nadiah.
ReplyDeletesalam singgah..
ReplyDeletekt tempat aina panggil kuih seri bulan..boleh jenguk blog aina untuk tgk kuih tu sama or tak mcm kuih ni..tapi rasanya macam sama je..
tq akak ngn resepi ni..nnt aina nak try buat..dah lama sgt cari resepi ni..hehehehe...
salam..
ReplyDeletesemalam jue ada try buat kuih tangkup guna resepi ni tp kenapa ye kulit xmenjadi tp jadi seakan2 kulit ketayap sedangkan klo makan kuih ni seakan gebu.. tolong komen sikit.
salam..
ReplyDeletesemalam jue ada try buat kuih tangkup guna resepi ni tp kenapa ye kulit xmenjadi tp jadi seakan2 kulit ketayap sedangkan klo makan kuih ni seakan gebu.. tolong komen sikit.