Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....hari ni masak terawal sikit....mood nak masuk dapur awal pulak hari ni ...boleh lak gitu yer :D Ok layan lauk pauk la pulak...Lamb ni memang kegemaran mr.hubby...saya dulu tak berapa suka tapi bila dah cuba mkn sedap pula...saya yang tak mkn daging kambing pun boleh jadi mkn.
Masa di Dhaka dulu selalu mkn daging kambing ni....especially mutton beriani tapi org sana panggil kaci beriani....tapi bkn nak kata la daging kambing kat sana lain tak ada bau hanyir pun ...memang sedap...haha dah bercerita kat sana pulak yer....ya la teringat juga walaupun tempat tak menarik tapi bab mkn dan shopping memang best....5 thn juga mr.hubby posting disana sebelum cross posting ke Finland.....tu kira 1st posting la sebelum ke sini tapi saya sempat ikut setahun jer coz saya berkerja di Malaysia masa tu. Tapi setiap 3-4 bln berulang alik la ke sana...kalau tak saya ke sana, mr.hubby lak blk ke Msia ...mcm tu la selama 2 thn berjauhan...sekrng alhamdulillah dapat CTG dan ikut ke sini pula.
Ok berblk pada n3 ni pula resepi ni saya main belasah jer ikut citarasa saya....dan saya menggunakan sedikit rempah masala a.k.a garam masala.
Source:Nurniezza.blogspot.com
Bahan-Bahan:
2 ketul rusuk kambing
2 s/b garam masala
2 s/b jintan manis
2 s/b ketumbar
1 batang kulit kayu manis
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 labu bawang besar dicincang halus
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/k serbuk kari daging
1 s/k serbuk cili
minyak untuk menumis
1 s/k minyak zaitun
1 s/b plain yogurt
garam secukup rasa
1 biji buah tomato dipotong dadu
1/2 biji capcicum hijau / kuning dipotong dadu
Cara-cara
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih sehingga wangi dan kekuningan.Kemudian masukkan rempah kari daging, serbuk cili dan sedikit air serta masukkan juga jintan manis, ketumbar dan kulit kayu manis.
2.Bila agak mendidih masukkan rempah masala dan masukkan daging kambing...dan masakkan sehingga kuah kering dan daging empuk.
3.Masukkan garam, plain yogurt dan serbuk lada hitam...balik-balik kan semasa memasak supaya daging masak sepenuhnya.
3. Apabila daging sudah empuk bolehla dimasukkan bahan lain spt buah tomato dan capcicum yang dipotong dadu tadi.
4. Jika terlalu kering masukkan sedikit minyak zaitun dan sedikit air...dan apabila daging sudah masak bolehlah dihidang.
nieza,
ReplyDeleteharus akak buat ini sebab both of us suka lamb and guess what akak baru kenal garam masala...hahaha itu hari dah beli tp masih tk guna lg garam masala tu...
wallaaa.....! ni lagi sedap ni Nieza... jom tukar dgn sagu tembikai susu akak...
ReplyDeleteNieza.... dah meleleh dah ayak liur ni tgk.... sedapnyer!!!
salam kak nieza
ReplyDeletefuhhhhhh.... sdapnyaaaaaa.. berselera sungguh.. ,,,,buat prut saya trus berkeroncong ni kak..yummy
kak Zarin: try la buat...selamat mencuba ya:)
ReplyDeleteKak Ita: boleh-boleh kak mai kita tukar kak baru lepas lunch sedap juga sejukkan tekak dgn dessert akak tu..hehe
Ady:jemput mkn ady...hehe
salam nieza,sedapnya lamb masala dier..nak joint bleh
ReplyDeletewkslm nieza...
ReplyDeletesedihnya ..... kita mesti bangga dengan wira2 kita kan nieza...mcm tulah mak nieza... piqa suruh dekat2 tapi kak kata nak kan gmbr banner tuuu bukti p situ hehe..
alamak dah ada cek bing dah.. pandainya nieza masak..nyum3.. kak ilah nak beli sekor kambing di melaka lepas niat ..kenduri abg naik pangkat hari tuu ..jom laa jemput 5hb kot kalu jadi..tak tau apa nak masak..huhuuu
kakak,
ReplyDeletesaya ni peminat lamb...nak nak nak sikit...malas nak buat...minta lg senang...ekekekke
yuuhuu nieza,bua pe tuuu,sdg bersiap2 nak minum ptg ke?
ReplyDeletefuiiyooo...kemain lagi posing lamb kat atas tu ya..minta kuahnya sikit..alahai sikit je..nak rasa.hehe
Kak Linapg: boleh kak...sila-sila...:)
ReplyDeleteKak ilah: ya kak...semua tinggal kenangan..btw terima kasih atas jemputan akak tu..kalau dkt boleh la kak..ni jauh beribu2 lemon..hehe
Hani: mai ler terbang sini boleh kita mkn sama-sama...hehe
Kak Anymz: haha kak org disana semua dh siap dinner kan...kat sini lambat sokmo....hehe
mas suka lamb...masak pe pun tak pe...habis mas belasah...
ReplyDeleteterliurnya tengok lamb akak tu....nak sikittt...
boleh mas...jemput ler mkn..hehe
ReplyDeleteWahhh...sedapnya lamb tu!!! Garam Masala is definitely a great addition! :D
ReplyDeleteLove: ya memang sedap...betul la love saya selalu guna garam masala bila masak mutton/lamb.:D
ReplyDeleteNieza,
ReplyDeleteHaish.. serious tergoda tengok! Agak berapa lama ek tempoh memasak tu? Saya pernah sekali masak kambing dalam oven, dekat 3 jam. Wawawa!
Hmm.. pastu kan, garam masala tu buleh guna untuk apa lagik ek? Saya beli dekat setahun tapi tak tau nak buh dalam apa :D
Patin: rasanya takla lama sangat lbh kurang 1 jam jer...maybe tgk jenis daging juga kot...tapi masa masak tu saya tutup kuali tudung so boleh cepatkan empuk daging tu...kalau nk rebus dulu pun boleh juga.Garam masala tu biasanya saya masak guna lamb/mutton jer...maybe boleh cuba yg lain juga.
ReplyDeletesalam org finland..kita leh geng, suka mkn kambin..my hb pun sama! malas nk masak p cari kat nasi kandaq ;)
ReplyDeletew.salam kak, wah bestnyer nasi kandaq...rindula..tunggu nanti blk saya pi cari..ekekeke
ReplyDeleteSalam Nieza,
ReplyDeleteMenyelerakan betul lamb masala tu...suami akak mmng suka lamb ni, masaklah apa2, mmng berselera betul dia....akak masa kat oberC makan lamb, bila balik Msia dah takmo lagi..nape ntah...mngkin lain sikit kot rasanya...suami akak tetap suka jek...
w.salam kak, samalah ngan my hubby pun kak...dia suka sgt lamb...tapi betul la kak kalau kat m'sia saya tak leh mkn juga...tapi kat luar ni ok pula maybe cuaca mempengaruhi kot.
ReplyDeleteSalam Kak Nieza..
ReplyDeleteErmmm..2 tahun berjauhan, suatu cabaran tu..alhamdulillah ada gak rezekinya..
Sedappp nampak lamb berempah masala tuuuu....
Sue: w.salam Sue, ya memang byk cabaran dan dugaan masa berjauhan tu...tapi sabar jer lah kan...alhamdulillah sekrang dah dapat dok bersama....btw memang sedap sue...kalau suka mkn lamb boleh cuba..:)
ReplyDeleteSalam Nieza..
ReplyDeleteBertuah betul suami Nieza dapat isteri pandai masak...nak tahu...cik Abg saya pengemar no 1 daging Kambing ni..kalau BBQ..kambing mesti ada...nanti nak cuba resepi Nieza ni la...
omg lamb shank. cek suka!!!
ReplyDeletedulu buat konon2 nak macam kat secret recipe. nak makan mahal sangat. seketul rm25. bila dah buat, baru tau sebab apa mahal sangat.
nieza nya version best nih. nak try kasi kat abah la.another lamb shank lover in my house :)
Azi: saya masak biasa-biasa jer azi...tgk org lain msk lagi hebat2 tau tapi kita belajar-belajar la kan drp pengalaman org dan dok pulak merantau ni memang susah nk mkn luar nk tak nk msk jugalah kejanya...actually mkn daging ni sunnah nabi tapi kekdang org takut nk mkn.btw selamat mencuba ya..:)
ReplyDeletecek chun:trylah buat cek chun...kalau peminat kambing ni memang suka lah ni..saya dulu tak suka juga tapi bila dh start mkn tu sedap pula terus jadi suka....dan lbh sedap drp ayam.