Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...hari ni mengapam pula....sedap dan lembut apam ni....makan pun tak jemu. Rasanya ramai juga yg dah mencuba buat apam ni....dan tak rugi kalau nk mencuba. Ok resepi ni saya intai dr dapur kak Yatie...terima kasih kerana berkongsi resepi dan izinkan saya berkongsi disini pula yer.
Source: Kak Yatie
Bahan-bahannya
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
2. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
3. Perap selama 3 jam.
4. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
5. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
6. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
wah cantik dan nampak sedap nieza..seronok tengok weekend kamu satu family...:)
ReplyDeletemak aiii comelnyer apam...mcm tuan yg mmbuatnyerr...;p
ReplyDeletewah dah smpi umah nieza apam ni..tak jemu kan nieza makannya.. kak ilah rasa nak buat lagi nasi ada ni..hehe..tapi badan penat la seharian uruskan anak2 dari pagi sampai ptg..minta sepiring bole tak utk minum ptg ni hehe...
ReplyDeletemmg betyul..lembuutttt je apam ni..tapikan kalau buh eno siikit, fuhh lagi lembut gemalai..cube la yg resepi buh eno plak..hihu
ReplyDeleteSalam nieza, hehe.. apam beras ni yg I nak sgt cuba buat, tp salu je lupe beli yeast.. kalau kite guna muffin cup instead of acuan kan, bole ke? bole ke kukus muffin cup hehe... kalau guna loyang pun bole kan? jadi apam tu besar la, x cantik comel..
ReplyDeletecomey lotte apam tuh..ni bekpes ke minum ptg ek? kita nak minum ptgla kan...
ReplyDeletesalam nieza..sedapnya apam..kat tmpt saya punyalah susah nak cari kelapa ni,,beruntung org helsinki ada ye..saya suka apam ni espcly bau kalau perap tu..wangi.
ReplyDeleteSalam Nieza,
ReplyDeleteAkak pantang betul kalau nampak kuih apam....terliur betul di buatnya....ada lagi ke tu....nak 10 ketoi sbb akak sendiri makan 5 ketoi..yg lain utk anak2....hehehhee...menariklah warna warni tu...
salam....
ReplyDeletemesti sedapkan apam beras tu...
salam nieza..
ReplyDeleteSedapnyerrr apam..colourful gitu..nak seketuiii..apam ni mmg sedapkan..
jelesnye nengok apam ... lama dh tak buat...
ReplyDeletesalam nieza...sedap , comel n kalerful apammu itu..tergoda akk
ReplyDeletesedapnya...terliurrlah tengok..
ReplyDeleteermm..cantik dan nampak sedap!!
comel gebu! mintak spoloh ketui za... lapoooo haha
ReplyDeletecamne dia leh jadi lawa camtuh eh...tgk kalerpul pun da naik selera heheh
ReplyDeletesalam Nieza,... akak dtg bawa kek chiffon kata nak tukar tadi... wah! meriah colour... apam beras nieza... apam ni mmg sedap kan?? lembut aje...
ReplyDeletekak nieza,kita same la arini..jam bejanji2 plak kan...cume mie apam pisang, kak nieza apam salju... meh tukar nak,hehehhehe....
ReplyDeleteKak Lina:tq kak...:)
ReplyDeleteKak Sofea:haha betul tu ..tuannya pun dah bolat dan kembung mcm apam dah....hehe
Kak Ilah: yer kak dah lama masuk list tapi baru kesempatan nk buat btw...ambik la kak...ada lagi ni..hehe
izah: menarik resepi tu izah....nanti boleh cuba tu...btw tq izah:)
Frau Azmir:w.salam...boleh jer kalau nk bubuh dlm loyang pun...cuma bila letak acuan kecik2 ni senang nk mkn la tak payah potong kan.
Ana: tu la kan org sini lambat sokmo...baru jer nk breakfast...org disana dah minum ptng dah pun...btw tq ana.
Suri: saya guna apam kering jer...kat sini pun susah nk dapat kelapa fresh tu.
Kak Yatie: ha bolehlah kak 10 ketoi bg akak saya mkn sorang pun x abis ni...dh ler kembang mcm apam dh ni...hehehe
Mr.Mama: ya sedap...cubalah buat nnati mr.mama:)
kak nieza..cantik dan nmpk gebu la apam tu....geramm tengok..nak sikit bolehh...
ReplyDeleteLyza: ya la memang sedap...lembut sgt..ok seketoi bg lyza tapi cukup ke?tak cukup kena buat sendiri lah yer..hehe
ReplyDeleteKak Noorma: buatlah kak...sedap apam ni:)
Kak Rosaliza: yer kak saja jer letak colourful skit...baru tak jemu nk mkn...hehe btw tq kak:)
fara: memang sedap fara...cubalah fara buat nanti sure lagi cantik tu...:)
Kak Hana: nah kasi akak 10 ketoi juga..hehe tq kak!:)
Kaseh:ntahla saya main campak2 jer colour tu..hehe
Kak ta: tq!..sedapnya chiffon suka sgt..ok kita tukar ngan apam yer...hehehe
Mimiey: yer ke mi mengapam juga...nanti akak bawa sepiring meh kita tukar...hihihi
mas: ha tinggal seketoi ja bg mas ni...lambat sampai abis di tapau dah..ekekeke btw tq mas:)
ReplyDeleteSalam nieza.. cantik menarik n tertarik apom beras ni.. tak sabar nak cuba buat.. tks.
ReplyDeleteSalam Nieza,
ReplyDeletewah colourful sungguh apam beras tu. Kalau akak la sayang nak makan. Pandang dulu puas2 sebelum memakannya. Frankly speaking akak tak pernah buat kuih ni. Tak tau lah kenapa kuih2 tempatan ni macam tak confident je nak buat sebab selalu tak menjadi, tapi kalau bab makan memang akak suka, pantang di pelawa, hehehe
ssalam nieza.cantik menawannya apam ni. cicah kari sedap ni, or try cicah kuah asaam pedas pulak bole ke?
ReplyDeletefafa: w.salam...ya cubalah buat nnati yer..sure lagi cantik tu...:)
ReplyDeleteKak Aidah:apa lak sayang kak benda mkn mana leh simpan...tgk canyik lagi cepat abis mkn tak jemu2...hehe
Umi:w.salam..tq! ya kalau x cecah apa-apapun sedap juga ni..:)
salam..
ReplyDeletenieza...ayu singgah sini walau belum ada tenaga..
wah..melihat apam yang gebu tu....ayu terus segar bugar biji mataku...
hahahahhahha.....
Assalamualaikum...
ReplyDeleteCantik3. Dah abis ke? Hehehehe tak pe le dah lewat malam baru nak bekunjung rumah orang memang x dapet le.
Ayu: tq singgah sini w/pun tak sihat tu...kena bykkan rehat...nk kasi apam pun dah abis..hehe
ReplyDeleteKak Sam:W.salam kak..a'ah lah kak dh abis dah...abis ditapau hehe btw akak kena buat sendirila jawapnya nanti:)
Menarik sungguh warna apam nie....Mama Gee suka tgk dan makan
ReplyDeleteMama Gee: tq mama...:)
ReplyDeleteMama Gee: tq mama...:)
ReplyDeleteSalam...nyum nyum sedapnya apam beras...pekena ngan kopi o panas memang kena...
ReplyDeleteHa ha ha tingat pula nostalgia jalan-jalan ke rumah arwah atuk kecik-kecik dulu
cantik betul apam ni.. sayang nak makan hehe
ReplyDeleteSalam Nieza...
ReplyDeletenampak sedap ajer apam ni...(Kedah:Apom)..tambah2 ada kelapa parut...em...sedapnyer.Pandai nieza buat...saya tak pernah buat kuih ni tapi makan pandai..he..he..
salam... cantiknye apam beras tu kak nieza....
ReplyDeleteselalu nampak org wat 1 kaler...yg ni kaler maler...nampak cute n selera je tgk...:)
Sue:ya memang sedapkan kalau mkn ngan kopi panas2 tu...tapi kalau mkn gitu pun sodap!:)
ReplyDeleteLady:eh jgn ler sayang pulak...colour tu kasi menarik nk kasi tak jemu bila mkn jer...hehe
Azi: ya betul la kat utara panggil apom...cubalah buat nanti azi..senang dan simple jer apom ni:)
Noorsha:saja jer saya bubuh colour lain skit kalau bdk2 sure suka mkn kan tgk colour2 ni:)
Salam Nieza,
ReplyDeleteCantikknya hasil kejadian apam beram Nieza, mesti rasanya pun sedap kan...
nk jg...nmpk sedap..cantik je..dh lma berangan nk bt kuih apam..tp bnyk resepi letak tapai nasi...tu yg tak terbuat2 lg...bleh cba nti ni...
ReplyDeletewattie:w.salam...ya colour tu nampak menarik....dan apam ni memang sedap dan lembut.
ReplyDeletezihan:tq...tapi dah abis dh la zihan...kena buat sendiri pulakla nanti...selamat mencuba yer..:)
salam Nieza,
ReplyDeleteapam ni mmg sedap kan nieza..tak jemu mkn..mmg pilihan bloggers..btw gebus je kak nampak apam tu..warna pun cantik..ceria..
Very nice...kombinasi colour yg menggiurkan dan membuka selera....heheheh
ReplyDeleteKak Akma: yer kak memang gebus bila mkn rasa nk mkn lagi...hehe
ReplyDeleteSH:tq sh:)
Assalamualaikum,
ReplyDeleteAkak pun dah buat guna resipi ni...memang lembut sgt dan sedap! 1st time buat terus menjadi.