Assalammualaikum dan salam sejahtera....kek dah menjadi bersarang daa....alhamdulillah percubaan ke-2 telah menjadi. Dulu pernah juga buat sekali tapi x jadi sarang mcm ni.
Actually kek ni buat semalam lagi lepas msk terus tinggal tak tgk dah pun...pastu pagi tadi baru potong utk tapaukan kat mr.hubby bawa bekal ke ofis...nampak bersarang.
bukannya jadi sarang semut lagi tapi dah jadi sarang lebah...:D
Ok resepi ni saya intai dr dapur Kak Ayu Singapore boleh juga tgk disana yer....memang best la resepi ni. Sedap dan adunannya pun x banyak memang sesuai sgtlah dgn saya ni ...kalau byk memang berhari2 ler nk abiskan....tapi selalunya kalau byk tapaukan jer bg jiran ataupun driver kat ofis mr.hubby.
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
Cara membuatnya
Gula digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas-kena berhati2 sebab nanti dia meletop letop. Tutup api & cepat masukkan air panas tadi dan masukkan mentega kacau sampai mentega cair. Ketepikan
Bahan-bahan
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh vanilla essence
Cara memasak
1. Pukul telur sampai kembang
2. Masukkan susu pekat and mix lagi.
3. Tuangkan adunan kedalam blender dan tekan ON.
4. Masukkan tepung & soda bicarbonate yang telah diayak tadi dan esen vanila. Tekan On lagi. Last baru masukkan gula hangus tadi. Tekan On lagi.
5. Biarkan adunan dalam blender selama 3-4 jam(tertutup) untuk mendapatkan 'span' yang cantik. Selepas diperap, masukkan adunan kedalam loyang yang telah digris dengan butter(Tanpa menggodak adunan tu).
6. Gunakan loyang 5", kalau nak kek yang tinggi( saya gunakan loyang 7" aje)Tuang adunan terus kedalam loyang dalam oven.
7.Bakar dengan suhu 160C selama 60 minit. dengan menggunakan api bawah sahaja. Balance 20-30 terakhir, pakai api atas dan bawah. Keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum potong
cantik la sarang nya..tahniah tahniah sebab dah bersarang..hehheee..nak try jugak la resepi ni...1 day..harus di cuba
ReplyDeletewahh nieza, cantik la kek gula hangus ni....ada lagi tak..nak sikittttt...
ReplyDeletenieza..... cantik nyer...pasti sedap ni....lama tak buat cake tu...kurang sambutan kat umah ni :)tp lina suka makan cake ni.
ReplyDeletewoww! mmg menjadiiii... cantik sarang tuh! lepas nih ati2 lebah dtg nk bersarang! hihihi.... tgk resepi yg nih mcm sama dgn resepi widad. maybe methodnyer shj yg lain..ppon mmg sodappp!
ReplyDeletewahh! cantiknya sarang!...dh lm gak x buat...
ReplyDeleteWah Nieza congrats!! Menjadi btol lah kek u ni...bukan main lagi sarangnya outstanding...marbeles I like hehehez ;)
ReplyDeleteizah: tq! ya x sangka pula boleh bersarang mcm tu sebab masa buat tu sambil dok msk benda lain...kira buat sambil2 gitu...tu yg jadi kot...hehe tryla izah sure jadi tu..
ReplyDeleteK.Mas: ha... boleh2 ada lagi dok simpan dlm tupperware jer tu..nanti bw piring yer...hehe
K.Lina: ya memang sedap pun resepi ni yg sedap tu...tak pekalau buat pun coz kek ni leh simpan nanti boleh lagi ulang2 mkn..:)
Hana: lebah semua dah beku kena timbus ngan snow dah...hehe sama ke? kalau sama surela kalau buat tu menjadi lubangnya tu..hehe
K.Dayang: ala kalau kak dayang buat sure ler lagi cun kan...:)
ReplyDeleteAnie: tq! u pun apa kurangnya ..entah-entah kalau buat lagi cun tu...kita ni buat kek simple2 boleh ler..:)
salam nieza,
ReplyDeletedari jauh akak dah nampak sarang lebah kat sini..hehe..dah sampai, tak tahu pulak sarang mana nak masuk..hehheh..
cantik lubang2nya tu..congrats nieza dan thank you trying ya..ada lagi tak ni..
sALAM nIEZA,
ReplyDeleteAkak dtng lagi ni..sukanya tngk kek yg menjadi sarangnya tu....klau boleh nak rasa seketoi...terliur je tngk..
Salam Kak Ayu...thanks a lot kak for sharing resepi ni..memang best...haha memang ada simpan utk akak pun ...masuk jer mana-mana sarang2 pun boleh kak..hehehe
ReplyDeleteSalam Kak yatie,
ReplyDeletesila-sila kak ..dtng la...dapur tak berkunci pun...jemput mkn sekali yer..:)
Nieza, congrats lah sebab kek you memang cantik bersarang. Akak kalau buat, kadang jadi kadang tak jadi... tension jadinya...
ReplyDeleteMurni
cantiknya kek dgn sarang sarangnya..kalau dpt sepotong ...pun bolehla..frst time visitnya ur blog....byak resipi yg i nak try....glad to be ur next follower!
ReplyDeletehttp://dayangjack.blogspot.com/
hey sorry..tersalah paste ..url
ReplyDeletehttp://www.subhieskitchen.blogspot.com/
Salam Kak Murni,
ReplyDeletetq! ni pun kebetulan jer kot nk jadi bersarang tu... dulu dh pernah buat tapi sarangnya tak menjadi mcm ni....tak pe kak nanti tryla lagi..:)
Subhie Arun:
haha boleh ambik ler sepotong..hehe tq singgah sini n follow me nanti saya kunjung bls yer..:)
Wah wah wah...cunnye kek tu dear!!! :D
ReplyDeletewah! cantik la sarang dia berlubang2... ita minta izin copy resepi ye nanti nak cuba buat lah...
ReplyDeletecantik lah sarang lebah ni nieza..kek sarang lebah ni bila makan tak jemu:)cm suka sangat.tiap kali raya mesti tak tinggal.
ReplyDeleteLove2cook: tq dear!..nah kasi u 2 ketul bw blk...hehe
ReplyDeleteIta: boleh ita ambik jer...try buat yer...harap2 nanti menjadi sarang lebah tu..kihkihkih
CM: ya kak betul tu memang mkn x jemu..tak abis boleh simpan pastu boleh ulangx2 mkn...:)
aduhai..salah satu kek kegemaran uncle...ingat dulu masa kecik dok tolong mak buat acuan apom gula hangus ... yg mana hampir nak rejek tu ..mmg dah siap masuk dalam mulut hihihi
ReplyDeletewah uncle pun suka juga ke?..ha leh la ambik sepotong mkn tu...hehe
ReplyDeletesedapnya nieza...lama dah tak makan kek ni..
ReplyDeleteWowww....cantik...mesti sedap...nk try gak 1 day...blum penah cuba lagi...
ReplyDeleteSalam Nieza... sedap napok kek tu... xpernah lg bt kek gula hangus ni.... nak cuba lah nanti.....
ReplyDelete