6 batang lada merah ( dipotong 2 )
1 biji bawang besar ( dihiris )
4 biji bawang putih ( dihiris )
1/2 inci halia ( dihiris )
4 biji bawang merah ( dihiris )
5 sudu makan kicap manis
2 biji bunga lawang
1 batang kayu manis
1 sudu makan lada hitam ( ditumbuk )
sedikit asam jawa
sedikit garam & serbuk perasa
minyak utk menggoreng
Cara-cara
1. Hati ayam direbus setengah masak dan kemudian di goreng
2. Masukkan sedikit minyak dalam kuali. Tumiskan semua bahan hirisan hingga naik bau
3. Masukkan pati asam, kayu manis, bunga lawang, lada hitam dan kicap
4. Masukkan hati ayam, kacau dan masukkan sedikit garam dan serbuk perasa
5. Bila kuah kicap hampir pekat, angkat hati ayam dan selamat makan!
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)