1 kg daging dipotong kecil
5 s/b rempah kari daging
2 s/b kerisek
4 cawan santan
5 biji kentang dibelah 6
1 cawan air
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak
garam
Bahan Tumbuk Kasar
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara
1. Daging dibasuh dan toskan.
2. Perapkan daging dengan rempah kari, kerisek dan sedikit garam.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk kasar sehingga wangi dan agak garing.
4. Masukkan daging, daun kari dan air. Masakkan sehingga daging lembut dan naik minyak.
5. Masukkan santan, kentang dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
6. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga naik minyak dan pekat.
7. Siap dan hidangkan
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)