½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gandum untuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam
bahan kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
½ sudu besar jintan manis
bahan-bahan lain
bunga lawang dan kayu manis
1biji buah tomato dibelah 4
2 sudu kecil serbuk lada/cili
Air secukupnya
Garam, gula dan bahan perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Panaskan kuali, masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
2.Masukkan serbuk cili kacau sehingga sedikit kering.
3.Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
4.Masukkan buah tomato dan bawang besar.
5.Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa.
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)