17 May 2012

Talam Mangga


Assalammualaikum  buat semua
Hari ni saya nak sharekan resepi kuih talam mangga yang dah lama juga saya buat ni. Rasanya buat pada last summer kot ...punyalah lama dok terperam dalam folder laptop lama tu. Masa lepas buat ni terus simpan sebab masa tu terpaksa balik Malaysia emergency tgk mak sakit pastu bila balik ke Finland ni laptop tu problem pula terus mr.hubby belikan yang baru. Dah dapat yang baru dah tak kisah pula yang lama sampaila mr.hubby dapat repair balik dan saya pun jumpa la gambar lama ni..gitulah kisahnya...:D

Oklah ceter pasal kuih talam ni,  saya tak pasti  pula ada tak org yang pernah buat sebab saya main belasah jer mencuba masa tu sebab ada banyak buah mangga kawan mr.hubby bagi. Buah tu masak ranum dan manis sangat so...masa tu la saya terfikir nak mencuba kuih talam ni. Memang sedapla bila dah buat ni. Kalau nak buat make sure gunakan buah yang manis yer kalau yang masam saya tak taula sedap ke tak hasilnya nanti. tapi kalau nak cuba buat guna buah lain boleh juga kot..:P

Resepi asalnya dari talam pisang Kak Hanieliza @ Kak Liza dan saya pernah derhakakan jadi talam durian juga boleh tgk disini. Dari idea membuat talam durian tu la saya cuba nak buat talam mangga ni. Terima kasih pada kak Liza kerana berkongsi resepi kuih talam pisang tu dan minta izin juga sebab derhakakan resepi tu jadi kuih talam ni...:D


Adaptasi dari resepi Talam Pisang Kak Hanieliza @ Kak Liza 
dan adaptasi dari talam durian Byhttp://nurniezza.blogspot.com
Resepi Talam Mangga
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan mangga masak yang manis [di lecek halus atau boleh juga dimesin)

1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning


Cara

1. Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan sapukan minyak 

2. Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.

3. Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
4. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.


Bahan Atas

1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
2 s/b tepung jagung (nieza tambah)

1 s/k garam

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
3. Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
4. Kukuskan lagi 20 minit.
5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan



58 comments:

  1. salam Nieza,wah kak Noor awal hari ni sebelum nak mulakan tugas sebagai supir ni pepagi disini,nampak talam tu wow cantik lah kuning menyerlah je makan dah tentu sedap ni kan,kalau dpt tapau best ni balik nyupir boleh makan hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Noor, wah..jadi supir ya. itulah sampai awal dapat jamu mata jer lah nk kasi pun dah abisla..hehe

      Delete
  2. Aslmkum nieza.
    First time nih dgr talam mangga. Hehehe. . Klu dah rajin tu, apa pun bleh jd. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam sue, itulah tak pernah dibuat org kan tapi tak salah kalau nak mencuba..hehe

      Delete
  3. salam nieza, cantiknya talam. Masih cantik walaupun dah lama terperam hehe. resepinya mudah. Ambil resepi ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam ibundo...tq.itulah nasib baik gambar tak basi kan...hehe boleh silakan mencuba yer:)

      Delete
  4. salam harap si hat ye...ada talam mangga...petama kali jumpa talam mmangga npk pun dah tahu sdp...nak pula akk pegemar mangga...nak try jugak...cam ne kesedapannya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam..alhamdulillah sihat kak.tq. itulah kan saya pun 1st time buat kak...cubalah akak buat pula:)

      Delete
  5. rasa cam sedap je talam mangga tp ni first time js dengar..maybe takde org jual kan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak JS memang saya pun tak pernah tgk org jual lagi..haha saya ni memang suka mencuba sesuatu yg baru:)

      Delete
  6. sedapnye tgk talam mangga tu...kaler pon cukup mnarik...terserlah kesedapannya...1st time tgk talam mangga...hihi...mesti cuba pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer QH..cubalah baru tau sedap ke tak..tapi make sure kena cari buah mangga manis tau:)

      Delete
  7. Salam dear... gd morning... :))

    Wahhh talam luar biasa tu.. kalau dapat sepotong gerenti senyum sampai ketelinga.. sedap dan nampak cantik sangat!!!

    Orang jauh memacam di cuba.. yang dekat ni hehehe.. boleh tahan ler malasnya.. nak menalam.. takut jadi tak cantik hehhee.. yang ni cantik sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Sha..good morning:)
      yer la talam luar biasa yg tak pernah dibuat org agaknya..hehe kalau ada lagi surelah bg akak rasa ni.cubalah akak buat pula mana tau lagi cantik:)

      Delete
  8. salam nieza - ya menarik nya warna nya pun dh rasa nak makan....wah pasti rasa nya bertambah2 enak dpt merasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak lina, itulah warnanya terlebih terang..:)

      Delete
  9. As salam nieza ..resepi baru ni..belum pernah rasa talam mangga ni..sedap dan cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam, ya saya sekadar mencuba saja ni..saya pun 1st time juga rasa.tq:)

      Delete
  10. terasa mcm lekat kat tekak rasa mangga tue
    oishii sou la akak
    color pow meriah gituew

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ayu meriah warnanya terlebih terang pula..tapi mangga ni memang manis import dari luar punya.

      Delete
  11. Perghhh..cantik kaler dia ...terang mata memandang...tentu sedap sangat tala mangga ni kan..

    ReplyDelete
  12. Waduhhhhhh sedap banget tu...tgk warnanya saje dh tgoda, kalau dpt rasa lglh kan....mst sdp punya!e

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tau lagi sedap kenalah cuba Mas...hehe

      Delete
  13. assalam nieza..
    lain dari yang lain talam ni nieza.... tak pernah dgr mangga dibuat talam... cemanalah rasanya tu kan.. mesti sedappp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak, itulah kan tak pernah dibuat org saya buat..hehe tapi sedap jugalah pada tekak saya..akak cualah pula nanti:)

      Delete
  14. sedapnyer!! jauh perjalanan mangga nih.. tun dh lama x jumpa buah mangga, dh pupus agaknya pokok mangga kat bintulu nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer tun mangga ni import dari luar lupa dah dari mana tapi memang manis sgt buah ni bila masak ranum tu. belum musim mangga lagi kot kat sana tu tun.

      Delete
  15. menarik betul warnanya..kuning! cantik dah tentu sedap ni!

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. teetttt jugak!..hehe tunggu santan ada la buat:)

      Delete
  17. hihi.. kelakar pulak baca, dah nak masuk summer balik dah ni. takpe resepi tak basi kan kak! mmg nampk sedap sgt nih. saya tak pandai buat talam, balik nnti beli je la. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan As kelakar jer kalau org dengar sampai dekat setahun punya dok peram gambar ni..tapi tak pe la kan gambar tak basi pun..hehe cubalah As..mana tau blk nanti dah pandai tak perlu ler nk beli:)

      Delete
  18. terasa rasa manggonya... mesti selera ni

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Nieza,
    sekali pandang mcm talam labu, ghupernya talam mangga..mmng catik kalernya yg oren mengancam tu...sesuatu yg baru ni..meh bagi akak sepotong..terliur di buatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak yatie, itulah kan kuningnya mcm labu pulak..saja jer mencuba kak.kalau akak yg menalam lagi mengancam..hehe

      Delete
  20. ermmm yumx3 ... kalau dari chef nie memang sedap dikk
    menarik warna dia .. rajin nieza mencuba ! .. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer kak ida.resepi asal dari chef tapi saya telah derhaka kan jadi talam mangga pula..hehe

      Delete
  21. Salam Nieza... cantik gak idea tu.. nanti kita cuba ngan buah2an yg lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Naz, boleh kak silakan mencuba:)

      Delete
  22. Salam Kak Nieza..cantiknya kuih talam tu..klu ada santan bleh try jgk ari ni..mangga byk sgt berbuah dlm esbox tuh..xlarat nk mkn dh hihii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam Yana, cubalah yana memang gitulah kak kalau dah byk sgt buah tu..akak pun sama.

      Delete
  23. kreatif betol nieza... tqs sbb byk kongsi idea2... mesti sedap tu..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la kreatif mana pun kak..saja suka mencuba dlm masa yg sama nak clearkan stok buah mangga tu jer..sama-sama kita berkongsi yer:)

      Delete
  24. salam nieza, semalam kat pasar malam tgk byk jual mango, musim kot

    hihi tapi saya mmg tak pandai buat kuih2 mcm ni, lgpun tak ada sapa nak makan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam..ya maybe tgh musim buah manggo la tu...cubalah tina.kalau nak buat setengah adunan pun boleh juga:)

      Delete
  25. Salam.. Niezza, menariknya warna talam ni.. Rasanya tentu sedap sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam Nur, tq..ya sedap juga:)

      Delete
  26. Aduhai,.. sukanya mangga... kalau dah jadi talam, apatah lagi... cantik aje kuningnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ogyep, kalau suka mangga sure akak suka talam ni..:)

      Delete
  27. salam nieza cyg..
    sry lambat kesini..akk agk kbzian cikit 2 hari nie..cantik talam tue..color kuning tu pun meyerlah..mcm terasa2 jew kt tekak nie,,h eheeh sedapppp:)mmg skrg musim mangga..merata2 mangga..akk pulak x leh mkn byk ..dh seminggu batuk2 nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Zila cyng, sibuk yer..tak pe la kak dahulukan perkara yg penting dulu yer..harap cepat baikla batuk akak tu nanti bolehla mkn mangga :)

      Delete
  28. kalau lah nieza ni duk sebelah umah akak, mmg akak paksa u bagi sikit tiap kali u buat kuih tau. heee..geram je tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer akak, memang saya suka dan rela nk bagi pun kalau kita berjiran dan terima kasih saya ucapkan sebab boleh tolong bantu saya abiskan makanan yg saya buat tu nanti...hehe

      Delete
  29. As salam Nieza,

    Langkah kanan buka2 tgk ada Talam Mangga ni... Terasa kat tekak ni ha... Di sini musim mangga dah berakhir... :( Tp takpe nnt Marya simpan resepi ni utk musim mangga akan dtg, insya'ALLAH...

    Tulah nak cerita, ni 1st posting hb... Dia gantikan 3rd sec yg dah balik Msia tu, abg rosfan nama dia... Hubby nieza nama apa? Hubby Marya nama Nadzri... Maybe kenal tak kenal kot...hehehe.... Anyway nice to know you... Byk nak kena belajar dgn org yg dah 2nd posting ni...kitorg masuk bulan ni insya'ALLAH 8 bulan kat sini... Still adjusting lg :)

    ReplyDelete
  30. Terpikat sungguh kakak tengok warnanya yang menyerlah, dan kombinasi 2 warna... nampak sungguh menyelerakan! Rajin sungguh Nieza mencuba pelbagai resepi, tapi memang puas hatikan Nieza, sebab hasilnya menjadi!

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers