Showing posts with label Kek. Show all posts
Showing posts with label Kek. Show all posts

30 Apr 2012

Orange Cake With Buttercream Icing


Assalammualaikum semua
Bertemu kembali di hari isnin dan minggu yang baru setelah 2-3hari blog ni sepi jer tanpa berupdate. Biasa kalau cuti weekend memang tuan blog pun bz dgn aktiviti luar jer . Memang tak sempat nak update blog pun. Masuk bulan mei ni nampaknya aktiviti setiap hari sabtu dah penuh jer. Macam-macam aktivti yang telah dirancang bersedia utk dijalankan.

Oklah nak ceter pasal kek yang saya buat masa last week lagi...kek pun dah abis saya bawakan masa meeting dengan persatuan ladies kat sini hari tu lagi. Kalau nak makan sendiri memang tak boleh abisla jawabnya. Actually, bukan nak makan sangat pun tapi cuma suka-suka nak buat jer. Buat kek ni pun tak ada bersempena apa pun cuma,  tangan keras ni gatal nak main deco-deco lagi...:D

Bila dah start main deco-deco kek ni terasa mcm best pula. Buat pertama kalinya juga saya cuba buat basketweave decorating teknik ni. Actually dah lama teringin nak cuba buat cuma tak berkesempatan jer. Bila dah ada peluang barulah dapat mencuba. Bagi saya yang masih baru-baru nak belajar main deco dan aising ni rasanya memang kena carikan masa yang betul-betul free la sebab semuanya belajar sendiri jer. Hanya buat rujukan dengan berpandukan pada youtube dan buku jer la. Lain sangat kalau kita dapat peluang belajar dengan guru kan. So...main belasah jer lah dulu. Abaikan rupa kek yang tak lawa ni yer.

 Resepi kek oren ni dah lama saya simpan masa zaman saya tak ada blog dulu lagi. Rasanya dapat dari seorang kawan jugalah tapi saya telah edit dan tambah sedikit adunannya sebab resepi asalnya cuma 1 adunan saja. Resepi buttercream icing pula saya cuba resepi yang Anna Qawina kongsikan dulu yang menurutnya resepi dari sedaranya kak Rokiah. Menarik juga aising ni sebab tak berapa manis sangat. Terima kasih pada tuan empunya resepi asal dan anna yang berkongsi resepi buttercream icing kek ni..izinkan saya kongsikan disini pula.


Sumber: http: //Nurniezza.blogspot.com
Resepi Kek Oren
Bahan-bahan Kek
310  gm butter dicairkan

6 biji telur 
3 s/b parutan kulit oren jus oren (boleh lebihkan dalam 1 biji pun ok)
1 1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan jika tak suka manis)
2 cawan tepung kek naik sendiri

esen vanilla/ esen oren
2s/b jus oren
(saya gunakan 1 sudu mkn orange juice concentrate SUNQUICK
yang biasa digunakan utk membuat air kordial  jus)



Cara membuat
1. Panaskan oven pada suhu 170'C . Pukul telur sehingga kembang
2. Kemudian masukkan orange juice dan parutan kulit limau kedalam adunan telur dan kacau rata. 
3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan pukulkan dengan kelajuan rendah.
4. Kemudian tinggikan kelajuan selama 5 minit atau sehingga adunan gebu atau putih.
5. Tuangkan aduanan dalam acuan beralas kertas minyak.
6. Bakar dalam oven selama 45 minit pada suhu 170'C sehingga kek masak.
7. Biarkan kek sejuk baru keluarkan dari acuan.
8. Hiaskan kek dengan aising yang disukai. 

Nieza gunakan buttercream aising dan curahkan sedikit kordial sunkist diatas bahagian tgh kek.


RESEPI KRIM MENTEGA@ BUTTERCREAM ICING
RESEPI : Kak Rokiah

Sumber: Anna Qawina
Bahan-Bahan :
  • 150 grm gula icing (ayak)
  • 150 grm lemak sayuran (shortening)
  • 150 grm mentega
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar susu segar
  • 1s/b jus oren (nieza tambah)
Cara-cara :
1. Satukan shortening dalam mixer dan pukul shortening hingga kembang. Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang. masukkan esen vanilla. putar dengan kelajuan perlahan.
2. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit sampai abis dan pukul lagi sampai gebu. Kemudian masukkan susu segar tadi. Pukul lagi sampai gebu dan putih. Ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya. 
3. Bila icing dah gebu bolehlah diwarnakan mengikut warna yang disukai.


16 Apr 2012

Checkered Cake


Assalammualaikum dan salam buat semua
Jutaan terima kasih saya ucapkan buat semua yang sudi memberi ucapan hari lahir saya yang lepas. Sangatlah terharu dengan semua ucapan dan doa dari semua di blog dan ucapan di fb juga banyak saya terima. Maaflah jika saya tak dapat balas atau tertinggal utk membalas kesemuanya didalam keadaan saya yang memang sangat sibuk selama 2 hari tu kerana mengikuti bengkel fotografi bersama Saiful Nang.


Setiap ucapan dan doa yang diucapkan saya telah baca dan amatlah saya hargai. Mudah-mudahan segala doa yang dipohonkan akan dimakbulkan Allah hendaknya. Hanya Allah saja yang dapat balas budi baik anda semua. Semoga anda semua juga sentiasa dirahmati Allah selalu.


Hari ni saya agak kurang sihat sikit...maybe tak cukup rehat sama. Tapi saya cuba juga utk update blog ni bila ada masa free sikit ni sebab esok ada tugas memasak utk jamuan dirumah duta pula. Mohon maaf sebab belum berkesempatan utk bw lagi. InsyaAllah bila free nanti saya bw dan berkunjung balas balik ke blog kawan-kawan semua. 


Cuma nak sharekan kek yang saya buat minggu lepas lagi sebab minggu ni saya agak bz dengan aktiviti. Actually dah lama saya nak mencuba buat kek dengan topping icing ni tapi asyik belum berkesempatan saja. Kek pun dah abis saya bagikan pada anak jiran sikit. Sila abaikan deco kek yang tak cantik ni yer sebab saya budak masih belajar...:D

Kebetulan buat kek ni nak rasmikan loyang checkered cake yang dah lama juga saya beli tu. Walaupun deco yang dibuat ni tidaklah secantik org lain buat tapi saya nak juga mencuba. Buat pertama kalinya juga saya mencuba buat sendiri semua deco kek tu. Deco bunga tu pun saya hanya belajar buat dengan mengikut tutorial dari youtube saja pada hari membuatnya tu. Tangan agak mengigil juga pada mulanya.. tu sebab nampak hodoh sangat maybe kena cuba lagi nanti. 


Dengan mengunakan resepi asalnya rainbow cake saya tukarkan caranya dengan cara checkered cake. Terima kasih pada tuan empunya resepi kek ni saya ambil resepi ni kat fb kak Zuraini Alias. Boleh juga rujuk di blog kak Zu disini. Terima kasih pada Kak Zu kerana berkongsi resepi kek ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.


Adaptasi daripada resepi Rainbow Cake
Rujukan : Zuraini Alias, Kak Zu@ Semanis Gula
3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau
Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang

Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. 
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C
Cara-cara
1. Ayakkan tepung, baking powder dan  garam kemudian ketepikan.

2. Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang  atau butter bertukar warna putih .
3. Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
4. Masukkan esen vanila
5. Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

6. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
 7. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan (Nieza hanya bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan satu bahagian dgn warna ungu dan satu bahagian lagi  biarkan dgn warna asal kemudian gunakan cara checkered cake)
*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
8. Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata
9. Masukkan dalam loyang
10. Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrik pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
11. Bila dah masak letak atas redai
12. Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
13. Kemudia bolehlah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan 
14. Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.
15. Bila kek dah sejuk potong lapisan atas kek yang keras supaya bila kita susun kek nampak rata dan sekata. 

Italian Meringue Buttercream 


200 gm gula ( kkzu letak 300 gm sebab rasenye sangat kurang manis ) tapi boleh rase ikut taste masing2 ye


60gm air ( dah tambah gula jadik tambah air juga jadi 90 gm )

140 gm putih telur ( 4 biji )

300 gm butter

300 gm shortening


Caranya:

 1. 'Whisk' putih telur sampai medium fluffy ( agak berbuih )

2. Sambil tu masak gula dengan air hingge jadik suhu 118. Jadi kzu 

masak air gula hingga mendidih , lepas tu biarkan selama 20 minit atas api paling kecil ( air gula akan

 memekat )

3. Tuang air gula panas tadi terus kedalam mixer yang masih bergerak tu.


  4. Mix hingga jadi meringue

5. Last sekali masukkan butter dan shortening dan putar hingga krim menjadi kembang dan soft.

6. Boleh letak esen vanilla @ apa-apa paste yang di sukai.


ni la loyang yang saya gunakan utk membuat kek ni...beli kat kedai yang menjual peralatan kek di Finland ni.

19 Mar 2012

Non - Bake Durian Cheese Cake

 
Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Percubaan pertama saya membuat cheese cake durian ni...dah lama nak cuba buat cheese cake ni bila ternampak resepi yang menarik dengan menggunakan isi durian. Sebelum ni saya pernah juga buat non bake peach cheese cake tapi resepinya berbeza sikit daripada resepi ni kerana resepi ni menggunakan whipping cream. Kebetulan nak abiskan  whipping cream yang dibuka tu sama. Sedap juga rasanya...kebetulan ada kawan datang rumah petang semalam dan saya berikanlah padanya sikit. Kalau simpan takut lak saya ulang makan chese cake ni, nanti bertambah-tambah lagila berat badan yg sedia berat ni..:D

Bagi yang gemarkan makan durian bolehlah mencuba resepi ni...actually, saya bukanlah seorang yang gemar sgt mkn durian tapi mr.hubby memang suka sangat lah. Kalau yang fresh saya tak suka tapi bila diproses dan dimasak saya makan la. Kat sini memang ada jual durian yang diimport dari Thailand tapi dalam bentuk frozen. Tak kisahlah janji ada jugalah kan. Nak buat kek ni tak susah pun sebab tak perlu bakar cuma letakkan dalam peti sejuk saja tapi cuaca kat Finland ni masih lagi sejuk saya cuma letakkan di ruang balkoni luar saja.Senang bila ada peti ais yg besar kat luar umah ni..:P


Resepi Kek Keju Durian

sumber : Dapur Kak Zu

BAHAN BAHAN
200 gm biskut digestive 
100 gm butter di cairkan 
Hancurkan biskut dan masukkan butter cair
Tekan pada dasar loyang size 7 x 7 (nieza guna loyang bulat saiz 24cm)
simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit
250 gm krim keju
250 gm non dairy whipping cream
230 gm isi durian
100 gm gula castor
2 sudu makan madu
2 tbsp gelatin halal
60 ml air panas 


Terima kasih pada Dapur Kak Zu kerana berkongsi resepi kek yang sedap ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.
Cara-cara
  1. Putar whipping cream hingga kembang dan kental. Simpan di dalam peti sejuk sebentar.
  2. Putar krim keju , gula dan isi durian hingga kembang dan lembut
  3. Cairkan gelatin dengan air panas. Kacau hingga gelatin larut
  4. Masukkan gelatin ke dalam adunan keju
  5. Campurkan adunan keju dan krim putar tadi dan kacau sebati dengan kaedah kaup balik perlahan
  6. Tuang adunan ke dalam loyang ' loose tin ' yang bole dibuka bawahnya.
  7. Simpan dalam peti sejuk selama 5 jam hingga kek mengeras dengan sempurna.

lebihan whipping cream tu saya warnakan dengan warna kuning dan buatkan deco sikit atas kek ni...saja jer gatal sgt nk baut deco ni..tapi tangan tak berseni dan kreatif ..setakat itu jer yang mempu dibuat pun. Tak kisah la sememeh pun kak untuk buat makan sendiri jer ni.

 ni lah rupa durian frozen yang saya beli kat kedai aseanic kat sini..senang sebab dah siap dibuang bijinya

30 Nov 2011

Red Valvet Cake @ Kek Baldu Merah


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Hari ni nak share RVC yang saya buat masa jamu tetamu datang makan-makan kat umah pada weekend lepas. Dah lama nak cuba buat kek si baldu merah ni tapi baru sekarang berkesempatan nak buat. Tapi buat pun simple jer tak ada deco cun pun. 

Dah ramai dah yang cuba buat kek ni, saya jer ketinggalan....masa buat kek ni tak perasan pula yg pewarna merah dah nk abis so...gitulah rupanya kek yang seberapa cun kejadian merahnya ni. Kalau byk warna merah tu nampak la berseri sikitkan..haha belasah jer la janji mkn sodap...memang sodap pun kena lak ngan topping cheese tu memang mabeles:D

Resepi kek ni ambik dr dapur kak Hana...actually dah lama dah saya simpan resepi ni sejak kat Hana n3 dulu lagi...pastu selalu nampak kat dapur kak Zai..yang mana resepi asalnya drp joy of baking. Tq pada semua yang telah berkongsi resepi kek yang best ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.


RESEPI RED VELVET CAKE
Sumber resepi asal: joy of baking
sumber: Kak HanaKak Zai
Bahan-bahan

Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
  • Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - hana ganti cream cheese *nieza pun sama 
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut

Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.


10 Oct 2011

Kek Karamel


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Sana sini orang dok tayang kek karamel ni kan...saya pun teruja jugalah nak membuatnya...kira 1st time jugalah buat ni tapi ada kesilapan teknikal sikit...tu pasal tak secantik orang lain buat....huhu.


 Actually,  tersilap kat layer tu jer lapisannya terlalu rapat ... menurut resepi sudukan 3 sudu  besar utk lapisan tu tapi saya tak perasan dan saya sudukan 1 sudu pastu jadi kecikla layernya...tu yang jadi belangnya bercampur tu. btw, abaikan saja rupanya yer....tapi rasanya memang sedap dan kek ni dah selamat kasi jiran dah pun. Kebetulan hari tu jiran kasi buah epal yang ditanam depan umah so...saya pun balasla dengan kek ni.


Terima kasih pada Kak Azlita diatas tunjur ajar step by step yang ditunjukkan dan pada semua yang telah berkongsi resepi kek yang sedap ni, ramai dah yang buat kek ni tak tersenarai juga kalau tulis ni.Izinkan saya berkongsi disini pula yer:D


Sumber resepiPuan Munirah Baharum, Puan Shasha Rahmat
C&P: kak Azlita @ Masam Manis, Kak ummi
Bahan:-
A - Gula Hangus

  • 2 sudu besar gula pasir (*akak letak 3 sudu besar)
  • 2 sudu besar air panas
Cara-Cara:-
  1. Sediakan loyang bulat 8 inci.
  2. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
  3. Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan.
B - Adunan Karamel
  • 1/2 tin susu cair (susu sejat)
  • 70 gram gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur
Cara-Cara:-
  1. Kacau susu dan gula hingga gula larut.
  2. Dalam bekas berasingan, kacau telur dan esen perlahan.
  3. Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan.
  4. Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
  5. (Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
C - Adunan Kek 
  • 70 gram gula kastor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air
  • 45ml minyak masak
  • 140 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
Cara-Cara:-
  1. Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
  2. Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
  3. Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
  4. Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
  5. Ketepikan.
D - Bahan Meringe
  • 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
  • 70 gram gula castor
  • 1 sudu teh serbuk cream of tar-tar
Cara-Cara:-
  1. Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering. Masukkan putih telur dan pukul sebentar hingga berbuih.
  2. Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. (soft peak - kalau kita terbalikkan loyang adunan, putih telur tu tidak jatuh.)
  3. Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara kaup balik.
  4. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

    Cara Menyediakan Keseluruhan Kek Karamel:-
    1. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak dalam bekas berasingan.
    2. Letakkan pewarna yang anda sukai, kacau warna sebati.
    3. Bermula dari tengah, sudukan 3 sudu besar adunan purple, diikuti 3 sudu besar pink atas lapisan purple, dan 3 sudu besar adunan biru atas pink lapisan pink. (Nota - adunan yang awal2 mmg akan terapung2 di atas karamel...sehingga adunan dah hampir separuh diletakkan dan sampai ke tepi loyang, baru adunan berkedudukan tetap...no worries ok!)
    4. Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn sukatan 2 sudu besar pula setiap lapisan warna
    5. Akhir sekali dengan 1 sudu besar setiap lapiasan warna.
    6. Lorekkan atas adunan dengan lidi.
    7. Panaskan oven terlebih dahulu (*Ita panaskan pada suhu 170C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven, Ita tukar pada suhu 160C. Gunakan api bawah saja)

      Kaedah Steam Bath: 
      1. Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
      2. Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
      3. Letakkan pada rak bawah dalam oven.
      4. Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
      5. Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
      6. Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
      7. Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri. (lap-lapkan air karamel yang turun di bahagian tepi kek - elok letak kek atas jaringan rasanya, so x terendam)
      8. Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
      9. Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama. Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.


      1 Oct 2011

      Kek Coklat Kukus (Munira) - Super Moist


      Assalammualaikum dan salam hujung minggu buat semua. Dah banyak hari tak update n3...sejak balik sini memang busy sikit...ada  jer keja nak buat. Bila dah penat malas la pula nak ngadap lappy dan bw. Oklah ceter pasal kek ni buat semlm lagi..memang dah lama teringin nak buat...masa hari raya lepas plan nak buat tapi tak sempat juga. Lastly blk sini jugalah buat. 

      Buat pun 1/2 adunan jer ni...kek ni memang terbaik la..sedap dan moist ditambah lak ngan topping tu memang mabeles. Bagi sesiapa yg belum cuba bolehlah cuba dan tak rugi kalau nak mencuba. Resepi dah lama saya intai kat dapur Kak Nor Masri. Menurut kak Nor Masri resepi kek coklat kukus ni dari  KR resepi oleh Pn Munira BaharomMungkin ramai juga yang telah mencuba dan saya terlepas pandang. Terima kasih buat akak berdua kerana berkongsi resepi kek yang sedap ni dan izinkan saya berkongsi disini pula yer.



      Bahan-bahan:
      1 cawan gula pasir 
      1 cawan serbuk koko 
      1 cawan susu cair 
      1 cawan susu pekat
      1 cawan minyak masak 
      semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. 
      Rehatkan sekejap bila dah sebati



                                                                 Bahan B: 
      3/4 cawan tepung gandum 
      1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat 
      1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder 
      semua bahan di atas diayak 

      Bahan C:
      4 biji telur - diblender (tapi akak pukul hingga kembang)




      Cara membuat:
      Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje. Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.


      Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

      LinkWithin

      Related Posts with Thumbnails

      My Blog Anniversary Day

      Daisypath Anniversary tickers

      Our Wedding Anniversary Day

      Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers