Assalammualaikum dan salam dihari jumaat yang mulia buat semua.
Hari ni saya sharekan menu mangga lagi...harap-harap tak adalah yang mabuk mangga yer sebab tuan umah ni asyik tayang menu mangga jer:D
Masih lagi cerita menu yang terperam lama hari tu...nasib baik gambar tak basi kan. Tak kisahlah gambar lama pun..janji saya dapat sharekan kat sini dan simpan untuk rujukan saya kemudian hari pula nanti. Macam-macam dah dibuat untuk abiskan stok mangga masa tu. Teringat masa tu mr.hubby bawa balik sampai 10biji buah mangga ni. Tapi bukanlah dia beli ..kawan dia yang bagi. Katanya kawan dia beli kat kedai India kat sini tapi import dari luar. Kebetulan dia cakap India tu lelong buah mangga tu... tu yg dia beli dan kasi kat kawan-kawan sama.
Itulah makan mangga sampai puas pastu mulalah saya mereka cipta buat mcm-mcm sampai ke kuih talam pun jadi talam mangga kan...haha..tak pernah dibuat orang pun kan :D Oklah berbalik pada n3 hari ni, nak ceter panna cotta ni memang sedap..dah mcm-mcm buah dah saya cuba utk dibuat panna cotta ni dan resepi yang asalnya dari dapur kak Nor@SG ni memang bestla. Terima kasih sekali lagi yer kak Nor..izinkan saya berkongsi lagi resepi ni disini.
sumber:Kak Nor @ Secubit Garam
Bahan-bahan
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih siket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
Buah Mangga ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula
Cara-cara:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah mangga ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri mangga keatasnya dan bolehlah dihidangkan.
memang best kalau makan setelah disejukkan dalam peti ais ni. terasa sejuk jer tekak...sesuai sangat kalau makan masa cuaca panas.
salam nieza
ReplyDeletetulah semalam tgk talam mango tu teringat jugak ke panna cotta, alih2 arini ada dah
sedap tu, naknya kat sini cuaca sentiasa panas
w.salam Tina, panna cotta ni memang sedap saya selalu juga buat:)
DeleteAssalamualaikum kak nieza...
ReplyDeleteamboiii...tayang manggo panna cotta pulak pepagi nie....
sedappnya tengokkkk.....
mas tak try lagi resepi kak nor nie...
nanti2 nak try la...
kait mangga dulu kat belakang rumah...hahahaha
w.salam mas, cepatx2 kait mangga tu nanti bersalin tak sempat nak merasa pula...hehe
Deletesedap nie.. ag2 ngah panas nie.. hehe
ReplyDeletebetul memang sedap kalau layan time cuaca panas tu cik kasih:)
Deletepanas-panas ni memang sedap dapat makan benda yang menyejukkan tekak.Mangga lagi ye nieza. Semalam bundo minum ais blende mangga beli kat kedai. Mak ai masamnya..terbantut selera
ReplyDeletekalau kena mangga masam memang tak best ibundo...tapi kalau yg manis memang buatkan kita rasa tak sedar diri jer mkn tu..hehe
DeleteMusim panas ni sedapnya kalau dapat makan pk ni nieza.
ReplyDeletebetul kak Ros, memang terasa sejuk jer tekak kan kalau mkn time cuaca panas tu:)
Deletesalam nieza.sedapnya mangga..acik boleh dikatakan hantu mangga..he he..satu rumah..bukan acik sorang je..sedapnya..macam2 dah nieza buat..warna pun cantik..
ReplyDeletew.salam acik..kalau peminat mangga memang suka lah ni..sebab saya yg tak berapa suka makan mangga pun jadi suka:)
Deletetak mabuk..tak mabuk
ReplyDeletememang akak suka mangga
sedap je di tekak ni..apalagi kalau dapat
cuba manggo panna cotta ni :)
haha kelakar la akak ni..hehe memang sedap kak..nanti akak buat la pula :)
Deletebestnye...kat sini mangga mahal. kalau beli sebijik aja...mkn gitu je tak sempat laaa nak dijadikan dessert...tapi boleh ganti dengan mangga dalam tin kan...
ReplyDeletekat sini pun sama juga Fnf kekadang jer ada murah tu...kalau guna yg dalam tin pun ok jer:)
Deletemmg sedap sgt Panna Cotta dr blog kak Nor ni kan...
ReplyDeletebaru buat beberapa hari lepas, tp belum smpat nk tayang..
betul kan...sangat sedap sebab saya dah banyak kali buat dah:)
DeleteWaalaikumussalam Nieza.... kagum betul kak Amie melihat betapa kreatifnya hasil air tangan Nieza, warnan mangga tu...hadoooiiiii!
ReplyDeletealahai kak, saya tak kreatif mana pun kalau tgk masakan akak lagi menyelerakan:)
DeleteCantik!!penyejuk tekak ;)
ReplyDeletetq cik wan..:)
DeleteNak mintak jauh sgt...apakn daya cuci mata jelah huhuhuhu...
ReplyDeleteCntik bunga kuning tu...
cubalah buat nanti mas:)
Deletesangat cantik dan semestinya sangat sedappp ni kan tengok pun dah tk tahan ni kalau baru kuar dari petisejuk aduyaiiiiii pejam mata ja makan ni ,
ReplyDeletetq kak Noor, memang sedap kak ..mkn tak nampak org dah..hehe
Deletebila la nak sampai seru buat panna cotta. hihi.. geram betul tengok cantik gambar akk amik. :D
ReplyDeletejap akak tolong serukan yer...hehe
DeleteAssalam Nieza,
ReplyDeletemaaflah baru ni sempat singgah sini..last week anak2 exams,
manggo pannacotta ni nampak sedap sanagt..akak pernah makan kat buffet dinner kat hotel that serve this memnaglah sedap sanagt..tapi tulah kalau buat akak sorang aje yang makan..huhu..
w.salam kak Ayu, tak pe kak kalau bz dahulukan perkara yg penting tu dulu yer..bw ni bilax2 pun boleh.ya memang sedap kan:)
DeleteKak Nieza, nanti nak try la buat. Hehehe. Nampak sedap betol. :D
ReplyDeletetrylah Hani..nanti buat antar akak rasa sikit yer..hehe
Deleteaah lahh jauhh nye nak mintak sikitt
ReplyDeletemenarik betul ! .. ;)
itulah jauh sgt nk kasi pun..hehe
Deletesalam nieza, akk tak pernah lg rasa mango pannacota ni, jakun...hihihihi
ReplyDeletetp nmpak sedapppp sgt, sejuk jer rasa kat tekak ni...
w.salam kak, cubalah buat kak..sure akak suka nanti:)
Deletewah....... (^___^)
ReplyDelete..:)
Deletedekat KL sekarang ni mmg tengah melambak & murah sangat buah mangga, manis pulak tu. Tapi cuma pandai buat jus mangga dan smoothie je...
ReplyDeletewahh bestla tu tgh musim la agaknya tu yer...cubalah buat panna cotta pula nanti:)
DeleteSalam Kak Nieza..alaaa..talam mangga xsmpt try lg..dh jd pannacotta pulak..lg sedap hehee..dh terasa sejuk kat tekak ni ^_^
ReplyDeletew.salam yana, yer lagi sedap ni Yana...nanti Yana cubalah buat pula:)
DeleteSalam dear.. wah manggo lagi tak pe.. tak pe.. tak jemu mata i memandangnyaa hehhee.. suka lagilah.. cantik dan sedap! kecurr aje masa nak scrool down gambar tu... gambar yang last memang cantik! i like..:))
ReplyDeletew.salam..., tq kak..:))
DeleteSalam Nieza.
ReplyDeleteMango Panna cotta tu kalau mkn yg sejuk2...nyamannya.kena tunggu musim panas kat sini barulah byk mangga dijual. cantik warna kuning talam mangga kat bawah tu....
w.salam mama, ya betul memang nyaman mkn masa disejukkan tu..kekadang tak sabar nk tunggu betulx2 sejuk sebab nk mkn..hehe bestla byk la buah mangga kat sana tu yer teringat masa saya dok Dhaka dulu memang mewah dgn buah mangga kalau musim panas..kekadang tu dapat free jer:)
Deletesalam nieza...sgt best kalo dpt layan mende sejuk cam ni..kt sini mmg tgh panas sgt...kt dalam peti ais pon ada mangga..selalu tgk resepi pana cota ni pakai whip cream tu yg mls nk buat..ni pakai susu..mmg nk try lah nnti..thanks 4 sharing
ReplyDeletew.salam..ya memang best mkn kalau cuaca panas tu. silakan mencuba yer sama-sama kita berkongsi resepi:)
Deletesalam rindu nieza cayang..waduh mcm2 menu desert mangga akak terlepas..kempunan sehh!!
ReplyDeletesalam rindu kak doc cayang, jgn ler kempunan kak nanti akak buatlah sure lagi sedap..:)
DeleteHi Nieza, mango... my favorite. Thanks for sharing, nampak sedappp best... presentation pun comel molek.
ReplyDeleteHave a nice day
hi Amelia, tqvm...have a nice weekend to u:)
Deleteyummm yummmm..!!! sedap ni..!!!
ReplyDeleteuik nama dia unikkk...nampak cam senang..hehe..
ReplyDeleteaslkmum nieza.. sihat n ceria selalu hendaknya.. bru smpt nk BW .. dah bermusim mangga kt sni rupnaya.. dgn cuaca panas terik kt msia ni mmg sesuai dpt mgadap menu camni.. sejuk jer lalu kt tekak..
ReplyDeleteTakpe Nieza, kongsi je koleksi gambar2 juadah yang ada.. Kami tak kisah..
ReplyDeleteMesti ramai yang suka makan bila dah disejukkan.. Cuaca kat Malaysia boleh tahan panas sekarang ni.
Hi Nieza,
ReplyDeleteHari ni baru beli mango dari kedai india. Nak cuba buat panna cotta mango. Biasanya saya buat dengan strawberry, blueberry atau raspberry aje. TQ for sharing.
Jerlene
Hi Nieza,
ReplyDeleteHari ini baru beli mango dari kedia India. Nak cuba buat panna cotta mango. Biasanya saya buat dgn raspberry, strawberry or blueberry aje. TQ for sharing.