Assalammualaikum dan salam di hari jumaat buat semua.
Hari ni dan semalam memang hari yang agak membusykan saya...awal pagi semalam dah keluar ke rumah duta bersama ahli persatuan ladies kat sini. Lewat petang baru balik ke rumah. Kami bergotong-royong memasak 2 jenis muffin dan membuat karipap frozen untuk jamuan pada bengkel fotografi bersama photographer terkenal dari Malaysia iaitu Saiful Nang pada hari sabtu dan ahad ni.
Memang agak sibuk sikitlah minggu ni sebab bengkel ni dibuat di embassy yang akan dihoskan oleh Perwakilan embassy of Malaysia bersama student komuniti disini.
Oklah ceter pasal n3 ni pula, saya buat roll tuna sandwich ni utk dibawa ke rumah duta. Dulu saya dah pernah buat dah roll tuna sandwich ni boleh tgk disini. Banyak kali juga saya buat ni memang sedapla. Tapi saya ada derhaka sikitla daripada resepi asal CMG bukan sengaja tapi bread improver dan softener tu memang tak ada jual kat sini..so saya cuba gantikan dengan water roux. Alhamdulillah hasilnya tetap lembut walaupun disimpan 2 hari. Roll tuna ni juga saya yang akan buat untuk bengkel hari sabtu nanti. Terima kasih pada CMG diatas resepi yang sedap ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.
Source: DTS @ CMG
Bahan-bahan
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver (nieza tak bubuh tapi gantikan dgn 1 besar w/roux)
1/4 camca teh bread softerner (ni pun nieza tak bubuh)
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
Bahan inti tuna
1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur
2 1/2 camca besar Mayonnaise
1 biji bawang besar, dadu kecil
1 pokok daun bawang, hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
1 biji limau kasturi, perah jusnya (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan
Cara membuatnya
- UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
- KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
- UNTUK ROLL TUNA SANDWICH :- Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi. Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar.
- Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabut baki hirisan daun bawang dan lada hitam. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.
tak pernah cuba buat roti guna wroux comel jer roti
ReplyDeleteWahhh2..best ni nak tumpang sarapan kat sinilah! Teh O satu cawan please..
ReplyDeletenampak sedap la pulak tuna roll tu
omeynyer roti tu.. tun tgh lapo xtau nk masak apa nih.. tumpang makan!
ReplyDeletecantiknya nieza ,seronoknya ada bengkel photography lagi
ReplyDeleteAslmkum Nieza.
ReplyDeleteSue dtg tumpang sarapan ya..hehehhee..Pg ni kalut nak pi off, tak sempat bfast lagi..(^_^)
Salam Nieza :)
ReplyDeleteAah lah sama ngan Hasue mama pun nk tumpang
breakfast hehehe nmpk sedap :P
Blm pernah lagi buat roll sandwich begini :P
salam nieza
ReplyDeleteaiisshhh pagi2 dh ada bun ea..akk klu bab2 meroti nie mmg malas btul..nak mencuba jgk la..tp entah bila la tue..he heee:)
Assalamualaikum Nieza cayang,
ReplyDeletesihat ke dik?? Aduh mcm lama tk singgah sini...wah roti tuna
salah 1 idaman kalbu nie...hehehe...kak nur suka apa2 yg berperisa
atau isian tuna...pasti ngap lebih2 tau.
Salam Singgah...
ReplyDeletesedapnya singgah!!!!
sedapnya kak..saya paling suka tuna...tapi jarang beli..cam mana tuh? hehehheh..kalau gi bakery..mesti beli bun tuna...huhuhu
ReplyDeleteSalam Kak Nieza..sedapnya roti camnie..
ReplyDeleteCute-Mute nya.... Nampak garing... ada lagi tak? Mesti dah habis ya... sobsobsob..
ReplyDeleteresepi ni lebih kurang sosej blossom tu ye nieza... leh la buat ni. tapi nak ganti ngan inti lain kot. tuna tak de la pulak
ReplyDeletebestnya nieza pagi2 ni nmpak tuna roll..
ReplyDeletedh lama teringin nk pergi bengkel fotografi tp tak berkesempatan...
Insya Allah satu hari nnti.
Sedap ni makan masa hujan ni dgn kopi panas.
ReplyDeleteSalam nieza,sedapnya tuna roll tu,nak wat gak,tapi x tau bila....
ReplyDeletekak nieza..kite lapo..anto kt kite utk bfast sikit bolehh hahahaha terliurr
ReplyDeleteKak Zai tumpang Nieza ajelah,tengok gambar dah kenyang kihkihkih...
DeleteSalam Nieza,
ReplyDeleteBeberapa hari yg lalu teringin buat roti nie,tetiba semalam bertukar resepi jd Garlic Finger Bread..
Nampak enak yg Nieza buat nie..ada rezeqi insyaAllah sy menyusul..hi2
Lapar terus perutt ni bila jenguk blog ni..
ReplyDeleteasslm Nieza...sgt comeiii kejadian RTS tu...nmpk sedap tu pergggghh...nk 1...hihihi
ReplyDeleteok! resepi yang best! nak book mark je dulu
ReplyDeletesalam kak nieza..saya pon dah penah buat roti ni mmg sedap kan...hehehhe
ReplyDeleteKuih ini benar-benar nampak menarik. Le sigh, there are so many recipes I would love to do, but so little time!
ReplyDelete