Assalammualaikum dan salam sejahtera
Layan shepherd`s pie ni pula...memang sedapla pie ni. Memang tak rugi kalau nak mencuba. menyesal pulak saya buat setengah adunan saja. Itulah kalau buat semua nampak banyak nanti tak abis pula so..saya buat setengah adunan sajalah...bila mkn sedap sgt terasa mcm tak cukup jer. Tak pe lah nanti boleh buat lagi. Makan pie ni jer dah kenyang sampai malam tak makan apa dah.
Terima kasih pada tuan empunya resepi asal Chef Hanieliza iaitu dari buku resepi beliau 1 hari 1 resepi. Saya tak ada buku tu tapi resepi ni saya ambil kat dapur kak Yatie dan menurut kak Yatie pula dari kak Ummi. Terima kasih pada chef Hanieliza @ Kak Liza, Kak Yatie, kak Ummi dan semua yang telah berkongsi resepi pie yang sedap ni. Izinkan saya berkongsi disini pula ya:D
Layan shepherd`s pie ni pula...memang sedapla pie ni. Memang tak rugi kalau nak mencuba. menyesal pulak saya buat setengah adunan saja. Itulah kalau buat semua nampak banyak nanti tak abis pula so..saya buat setengah adunan sajalah...bila mkn sedap sgt terasa mcm tak cukup jer. Tak pe lah nanti boleh buat lagi. Makan pie ni jer dah kenyang sampai malam tak makan apa dah.
Terima kasih pada tuan empunya resepi asal Chef Hanieliza iaitu dari buku resepi beliau 1 hari 1 resepi. Saya tak ada buku tu tapi resepi ni saya ambil kat dapur kak Yatie dan menurut kak Yatie pula dari kak Ummi. Terima kasih pada chef Hanieliza @ Kak Liza, Kak Yatie, kak Ummi dan semua yang telah berkongsi resepi pie yang sedap ni. Izinkan saya berkongsi disini pula ya:D
Bahan A (Untuk Inti):-
- 500 gram daging kisar
- 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cawan kacang panggang
- 8 biji cendawan butang (dibelah 4)
- 5 biji tomato masak (dipotong dadu)
- 1 batang lobak merah (dipotong dadu)
- 1 pokok daun parsli (dicincang)
- 1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dgn 1 cwn air
- 1 sudu makan serbuk lada hitam
- 1 kiub stok daging
- 2 sudu makan minyak masak/minyak zaitun
- Garam secukup rasa
Cara Memasak Inti:-
- Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
- Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
- Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
- Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...
Bahan B (Untuk Pai):-
- 1 kilogram kentang (dipotong kecil-kecil)
- 1/2 cawan susu segar
- 2 sudu makan mentega
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- garam secukup rasa
- Air untuk merebus kentang secukupnya
Cara Menyediakan Pai:-
- Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
- Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
- Gaulkan dengan susu segar (akak tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.
- Masukkan adunan kentang ke dalam bekas alluminium kecil
- Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C (akak set oven 190C je) selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
- Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu.
Salam Nieza pagi-pagi dapat breakfast dengan sheppard pie ni sedap juga...comel juga buat dividual macam akak selalu bakar dalm bekas casserole aje...best
ReplyDeleteCantiknya ramekin tu...setakat ni dok jumpa yang putih tu aje...teringin pulak nak ada yang kaler2 ni
ReplyDeleteTak keje ke hari ni? Kat sini cuti sempena pertabalan Agong...wah..sheppard pie pulak ye. Cantik la bekas tu.
ReplyDeletewah kene buat satu adunan penuh ni. silap2 pun tak cukup ni kang. hehe..
ReplyDeleteSalam kak nieza!! alaaaaaaa bestnyer SP! kita suke! dulupernah buat sekali terus jatuh cinta dgn SP ni tp malas betul bab2 nak merebus n melenyek kentang2 :D suke sgt nak makan benda niii :D
ReplyDeleteassalam nieza..sebelum nampak pai..acik nsmpak bekasnya yang cantik tu dulu..he he..bila dimasak dalam bekas yang cantik..lagi la..menambahkan sedap rasnya kan.
ReplyDeletesalam nieza
ReplyDeleteklu dah cakap sedapp..mmg kompom sedapp ler tu..nnt2 nk menerai jgk ler..:)
Saya ada buku tu tapi saya jarangggggg gunakannya.
ReplyDeleteAlahai...sangat malas sy ni kan hihihihi...
apa2 pun nampak sangat sedap pie tu...
tak boleh jadi nie kena cuba gak satuuuuu hari nnt hehehe...
hukhuk..tengok pie ni terus tingat memori fes taim makan pie lazat ni...tupun orang blanje..hurmmm terpeghak dan tahap kejakunan mmg maksimum habis...ingatkan coleslaw or seangkatan dgnnya, rupa2nya bila cucuk ke bawah, laaa ada inti..sedap lak tu...hihihi...
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeletedulu pernah cuba buat shepherds pie versi chef hanieliza, sedap! Tapi dah lama tak membuatnya...kepinginlah pulak bila tengok SP di sini.
salam nieza - Dah cuba buat beberapa kali mmg sgt sedap kan SP ni....hmmm bila nak buat lagi ni...hujan lebat kat luar sana tu ..makan dan minum dgn kopi panas sgt sedap...
ReplyDeleteSalam nieza...tk follow my blog,nampak sedap makanan omputih tu...nanti nak cubalah...
DeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeletenape buat 1/2 adunanan...kan dah kena wat lagi...mmng sedapkan..satu family mmng suka sangat makan SP ni..akak pun jadi terliur dan nak buat lagilah...
aslmkum nieza.. a[a kbr.. cam lama akk tak jln2 sni.. byk dah menu nieza yg terlepas.. dah lama jugak tak mkn shprd pie ni.. dpt mkn yg panas2 mmg best..
ReplyDeletekite baru je salin resepi ni smlm.tengok2 akak dh buat dulu...insyaallah esok nk buat ni pulak.
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteWaaaaa...kat sini pulak tayang sheppard pie, hari tu teringin gak tengok kat rumah Ummi,.....insyaAllah ada masa nak try
Salam Yong,
ReplyDeleteNice, nice...nanti nak try tp nak beli mangkok tembikar Turki.
Tak buat pai..tercari2 resepi pai.Nanti boleh cuba.
ReplyDeletesalam nieza..mokwo suka pd napkin munge tulip tuh!!cutie, cutie...nak lap mulut pun sayang...errrk tu holland mari ka, china mari gak???'wink3x'
ReplyDeletekak nieza.. mmg sedap betul shepherd pie nih.. tun try resepi ni jugak, tp guna ayam. sekejap je habis. hihi
ReplyDeleteAssallamualaikum Nieza..
ReplyDeleteAkak kan suka she]herd pie ni. nak tumpang makan 2 bekas tu boleh? Lepas makan nak angkut sekali bekas2 tu..hehehe..cantik arrr...
Salam Nieza,
ReplyDeleteTak malu nak cakap ni, kak ani tak pernah masak pie apa pun. Tapi bila tengok pie Nieza ni terasa ingin nak cuma nak cuba masak. Budak2 memang suka makan pie ni. Selalunya beli jer.
wohhooo... sedap ni.. tapi selalu malas nak buat.. tengok nieza buat ni, rasa teruja pulak nak buat..
ReplyDeleteAssalam Nieza...waahh rajin selongkar kat dapur akak yg dah mmg mcm tongkang pecah tu eh..hehe..jumpa gak cari... TEngok Nieza punya SP ni...tekak ku terliur kembali daaaa...aiissseeeyy....nak nak tgk pie duk dlm ramkin meraaaahhh gitu..hehe
ReplyDeleteSedapnya.. teringin nak buat..
ReplyDelete