Assalammualaikum semua
N3 hari ni nak sharekan resepi yang memang selalu sangat saya buat bila nak meroti. Macam dah jatuh chenta pulak sama doh roti ni. Macam-macam jenis roti dan pizza pun saya dah cuba guna resepi ni. Memang lembut sangat walaupun disimpna sampai 3 hari. Dengan resepi ni juga saya sudah berkongsi ilmu dan pengalaman yang sedikit ni dengan kawan-kawan kat sini yang belajar meroti dengan saya. Mudah-mudahan ilmu yang saya kongsikan itu dapat dimanfaatkan bersama juga..InsyaAllah.
Terima kasih juga pada tuan empunya resepi asal dari doh roti Hokkaido Milky Loaf Angie's Recipes dan sumber yang terdekat saya dapatkan dari dapur K.Nor @ SG yang berkongsi resepi ni dulu.
So ..kali ni saya buat versi bun pula. Gabungan coklat dan susu memang sedap. Boleh juga rujuk disini untuk melihat roti yang saya buat dulu tu. Hari ni saya agak bz sikit sebab nanti ada meeting kat ofis dgn persatuan ladies@Perwakilan. Terlupa yang minit meeting yang lepas saya belum siapkan lagi..nampaknya nak kena keluar awal sikitla nanti buat kat ofis mr.hubby. Tqvm pada semua yang sudi singgah sini..bila saya free nanti saya kunjung balas yer:D
N3 hari ni nak sharekan resepi yang memang selalu sangat saya buat bila nak meroti. Macam dah jatuh chenta pulak sama doh roti ni. Macam-macam jenis roti dan pizza pun saya dah cuba guna resepi ni. Memang lembut sangat walaupun disimpna sampai 3 hari. Dengan resepi ni juga saya sudah berkongsi ilmu dan pengalaman yang sedikit ni dengan kawan-kawan kat sini yang belajar meroti dengan saya. Mudah-mudahan ilmu yang saya kongsikan itu dapat dimanfaatkan bersama juga..InsyaAllah.
Terima kasih juga pada tuan empunya resepi asal dari doh roti Hokkaido Milky Loaf Angie's Recipes dan sumber yang terdekat saya dapatkan dari dapur K.Nor @ SG yang berkongsi resepi ni dulu.
So ..kali ni saya buat versi bun pula. Gabungan coklat dan susu memang sedap. Boleh juga rujuk disini untuk melihat roti yang saya buat dulu tu. Hari ni saya agak bz sikit sebab nanti ada meeting kat ofis dgn persatuan ladies@Perwakilan. Terlupa yang minit meeting yang lepas saya belum siapkan lagi..nampaknya nak kena keluar awal sikitla nanti buat kat ofis mr.hubby. Tqvm pada semua yang sudi singgah sini..bila saya free nanti saya kunjung balas yer:D
Adaptasi dari resepi asal Hokkaido Milky Loaf
Source: Angie's Recipes & Wendy, K.Nor
540 gm Bread flour
60 gm Cake flour
10 gm instant yeast
30 gm Milk powder
80 gm Sugar
9 gm Salt
1 large Egg
250 gm Fresh milk
150 gm Whipping cream
1tbs butter (resepi asal tak ada tapi nieza tambah)
1tbs butter (resepi asal tak ada tapi nieza tambah)
doh yang sedang naik menanti masa utk dibakar....nampak mcm papan dam pula..
dah siap bakar...tak nampak dah perbezaan warna bun tu.
1. Mix everything together and mix until a dough forms.
2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved.
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.
Cara yang Nieza buat
*Nieza guna bm utk menguli doh ni.
1. Kemudian barulah bahagikan doh kepada 2 bahagian.satu bahagian diletakkan dengan coklat emulco dan satu bahagian lagi dibiarkan dengan warna asal.
2. Doh yang siap diletakkan coklat dan warna asal tadi dibentuk bulat. Untuk dapatkan bulat yang sama saiz bolehlah di timbangkan dahulu sebeblum dibentuk. setelah siap ditimbang bolehlah dibentuk bulat dan letakkan didalam loyang.
3. Biarkan doh naik sekali ganda kemudian bolehlah dibakar mengikut suhu yang ditetapkan.
Cara yang Nieza buat
*Nieza guna bm utk menguli doh ni.
1. Kemudian barulah bahagikan doh kepada 2 bahagian.satu bahagian diletakkan dengan coklat emulco dan satu bahagian lagi dibiarkan dengan warna asal.
2. Doh yang siap diletakkan coklat dan warna asal tadi dibentuk bulat. Untuk dapatkan bulat yang sama saiz bolehlah di timbangkan dahulu sebeblum dibentuk. setelah siap ditimbang bolehlah dibentuk bulat dan letakkan didalam loyang.
3. Biarkan doh naik sekali ganda kemudian bolehlah dibakar mengikut suhu yang ditetapkan.
aiyaaaaaa
ReplyDeletesuda lapaaaaa!!
alahai, tak dptla akak nk tolong...hehe
DeleteSalam kak nieza! comel2 roti akak! mmg nmpk mcm dam hihihi... kita sejak buadak2 naik sekolah dah cuti menguli dan ntah bila akn jadik rajin nak menguli sbb dah termula cuti nguli mmg pyh ler nak ambik mood meroti :D
ReplyDeletew.salam Ika, tq..Ika kalau meroti pun comel dan akak tabik sebab uli guna tgn jer.tak pe la rehatkan tgn tu dulu nanti dah rajin boleh cuba yer:)
Deletebest kan roti ni...lembut sgt...sy buat loaf bread cantik putih je rotinya.
ReplyDeleteya FnF, akak memang suka doh roti ni memang terbaik la:)
Deletesedap nye Nieza pepagi dok tengok roti ni campaklah seketoi dua ketoiii kot2 boleh rasa kelazatan roti ni hehee
ReplyDeletekalau dekat byk ketul pun boleh kasi kak..hehe
Deleterajinnya nieza meroti.
ReplyDeletewaktu bakar...mesti rumah harum bau roti kan :)
tak adala rajin sgt kak..ada angin juga ni..:)
Deleteas-salam kak NIEZA
ReplyDeleteAmboi gubunyer!!!lembut jer nampak roti bun kak Nieza ni...cantik macam dam..
w.salam ady, tq..roti ni memang best ady..nanti ady cuba yer:)
Deletecantik nyer roti nieza. licin jek permukaan .bkar pun sama rata jek warne dia.. suke nyerr tengok
ReplyDeletetq Izah, kalau Izah buat nanti lagila cantik kejadian roti ni...:)
DeleteAs salam K.Nieza,
ReplyDeleteGebus2 roti-roti tu... Sy ni msh baru belajar! Seronok tgk byk makanan kat sini... Presentation pun cantik sgt! Marya ni kurang kreatif byk nak kena belajar dr sifu mcm k.nieza ni :)))
w.salam Marya.. tq dear, samalah akak pun masih lagi belajarx2 ni.mana boleh panggil sifu lagi. apa yg penting kena rajin mencuba yer..kita sama-sama belajar:)
Deletesalam kenal... cute-mute aje bun tu... nampak gebuss dan cantik naiknya... i like it hot...
ReplyDeletesalam kenal juga dari saya,,tq kak. nanti akak cubalah buat pula.
DeleteAssalam kak nieza,wah nmpak gebu n lembut sungguh kejadian bun akak,kilat2 lagi,fuhhh mmg menawan sungguh,leh buka kdai bakery kat finland dah ni kak..
ReplyDeletew.salam CT,alahai lum layak lagi la nak buka bakery ...setakat buat utk mkn sendiri lepas la kot:)
DeleteBoleh juallah Nieza... betul-betul macam kat bakery punya. Kakak rasa macam nak ngap aje tau:)
ReplyDeletesama tapi tak serupa kot kak...hehe tq kak:)
Deletesalam nieza....mmg rajin betul nieza ni meroti... akak ni juga yg entah bila nak meroti...mmg nampak gebusssss betul....
ReplyDeletew.salam kak, meroti ni pun ada angin juga kak kekadang malas juga..hehe
DeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeletecantik betul roti Nieza ni,manyak gebusss wooo..akak kalau dpt roti mcm ni mmng tak toleh kiri kanan daaaa..asyik menilik je roti yg menawan ni...
w.salam kak, tq..mana ada cantik sgt pun..biasax2 jer tu.kalau akak meroti pun menawan juga tgknya.
Deletesedapnyer roti...cantik jer kejadian...
ReplyDeletetq kak, nanti akak cubalah buat pula:)
DeleteCantik je kejadian bun tu nieza...rajin betul meroti.nmpk pun mmg lmbut.puas hatilah kn sbb 3 hari pun msh lmbut lg.. :-)
ReplyDeletetq Sue, ya memang lembut dan memang berbaloi buat roti guna doh ni.
Deletekenapalah kalau nani buat roti ni tak cantik berkilat mcm tu..agaknya nak kene tukar oven dah ni...
ReplyDeletenani, kalau nk kasi kilat tu sebelum bakar nani sapukan sedikit telur atas permukaan roti tu dan lepas bakar pula sapukan butter skit atasnya.
DeleteSalam Nieza..lembut gebusssnya roti kat sini..terusss terguda....terasa lama plak tak meroti
ReplyDeletew.salam sue, kalau tergoda kena cubalah nanti...:)
DeleteHi Nieza, thank you for following me, I'm following you too.
ReplyDeleteLove your bread, look so nice and fluffy. Your bread pictures is excellent.
Have a nice week ahead. Regards.
tq Amelia:)
Deleteelok ajer kejadian bun Nieza tu..kalau ada modal dah boleh buka bakery..
ReplyDeletekalau buat roti menjadi gini seronok kan.:)
tq kak..ya betul memang suka bila buat roti menjadi elok tu.so far...tak ada plan pun nak buka bakery kak...sekadar buat utk mkn sendiri jer ni.
DeleteNampak gebu dan cantik pulak,2 in 1.
ReplyDeletetq Kak Zaitun:)
Deletecantik nieza nampak gebus akak yg duk berniat je tak terbuat2 lagi
ReplyDeletetq kak Chik Mimi, nanti akak cubalah memang berbaloi buat roti gebus ni:)
DeleteSalam Nieza...seronoknye kalau kejadiannye gebu-gebu gitu,maka orangnya pun nanti bertambah gebu lah jugak yee...he..he...
ReplyDeletew.salam kak, betul orgnya memang sedia gebu pun..hehe
Deletesalam nieza cayangg..
ReplyDeletecantinyaaa..gebu lagi..akk mmg x pas lagi wt roti nie..he hhee wat akk terliur kat opis nie dik..mmg sesungguhnya tgh lapar nie..he hhee
w.salam kak zila cyng, tq kak. tak pe nanti akak cubalah buat lelama nanti pass la.:)
Deletewaduhhh duhhh...sgt gebusss gebasss roti tu...cantik betul kejadian roti tu...aishhhh tergoda tgk...nk mintak 4 ketuiii bolehhh...hehehe
ReplyDeletetq QH, kalau ada lagi byk ketul pun leh kasi..hehe
Deletesedapnya cicah air nescafe..
ReplyDeleteya setuju dgn kak Azian:)
Deletesalam k nieza...aduhai teringin plk nk meroti bl tgk kejadian roti akak ni..sedapnye kakk..gebu sungguh...hii..copkan yg ceklat tu utk saya 3 ketul ya.hehehe
ReplyDeletew.salam sha, buatlah sha..sure lagi gebus lagi kalau sha buat nanti. ok 6 ketul akak poskan yer..hehe
DeleteSAlam.. wah yang ni sangat sedap! cantik dan terbabor ni.. suka!
ReplyDeletew.salam kak sha, tq..:)
Deleteroti nieza cantik dan gebus jer tu.. lama tak buat roti ni .. :(
ReplyDeletetq kak Nor...akak kalau meroti lagi hebat..:)
Deletewaaa cantik roti akak..siap checkerd lg...kite ni plak da lame x meroti bile laa nk dtg mood nihh
ReplyDeletetq Sabar, saja jer tak ada keja tu.hehe ok nanti akak tiup mood meroti ke sana yer..hehe
Deletehuh..kalah roti kat kedai nih...hebat
ReplyDeletetq sya, biasa-biasa jer mana boleh lawan roti kat kedai tu.
Deletemana nak cari coklat emulco tu? tak nampak pun kat supermarket sini. brand apa eh?
ReplyDeleteNini, boleh cari kat Malaysia. nama emulco.ada perisa coklat,kopi,pandan,stroberi dll. kalau kat dubai tu ada ke tdk tak sure la pula.
Deletecantik betul naiknya doh tu..
ReplyDeletetq sudip:)
Delete