11 Feb 2011

Roti Jala Dengan Kuah Durian


Assalammualaikum dan salam jumaat buat semua...semoga sentiasa dirahmati Allah selalu. Hari ni mood menjala pula...haha layan jer roti jala ni pagi ptng boleh dimakan...kali ni saya makan dgn kuah durian pula selalu buat ngan kuah kari tapi kali ni kita tukar selera pula.

Actually kat sini durian ni tak ada musim..sentiasa ada jer tapi yg frozen jer la import siam mari punya...kalau pi kedai aseanic tu mcm-mcm ada...rasanya semua tempat kat europe ni mesti ada kedai aseanic ni...masa saya berjalan ke London dulu tgk kedai aseanic kat sana lagi besar mcm2 ada...kicap kipas udang dan rempah pun ada...pastu masa berjalan ke Dublin pun sama ada juga kedai aseanic ni....dan harga brg kat sana lbh murah kalau compare dgn harga di Finland ni. Memang kos hidup disini lebih tinggi dan semua barang mahal. Tapi bab makan tak leh nk berkira mahal pun kita tutup mata sebelah jerlah kan.


Oklah berbalik pada n3 saya hari ni...resepi biasa dan simple jer lah sure semua org dah tau buat kan tapi saya letak jugalah resepi style saya ni....kalau ikut cara mak saya buat bubuh air biasa jer tapi saya tukarkan dgn susu fresh ...boleh juga rujuk n3 roti jala yg lepas disini cuma kuah saja yg berbeza....dan warna roti jala yang sengaja saya tukarkan dgn warna purple.

Source:Nurniezza.blogspot.com
Bahan roti jala
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b susu cair
2 cawan fresh milk...boleh gantikan dgn air biasa
1 biji telor
sedikit pewarna kuning & purple (atau apa-apa warna yang disukai)
1/2 s/k  garam

Cara membuat
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan mesinkan. Tapiskan dalam mangkuk.
2. Panaskan kuali non-stik dan tebarkan adunan menggunakan acuan roti jala...tapi nieza tak guna acuan tu cuma guna botol sos cili....memang senang.
3. Bila sudah masak boleh lipat atau gulong.
4. Hidangkan dengan kuah durian

Bahan Untuk Kuah Durian:
4 - 5 ulas isi durian
250ml santan pekat...nieza gunakan santan kotak jer
Sedikit Gula merah 
1/2 s/k garam 
sehelai daun pandan disimpul
1 cawan air jika kuah terlalu pekat

Caranya 
1. Masukkan semua bahan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Kacau sentiasa.
2. Apabila mendidih, perlahankan api dan masukkan sedikit garam dan gula.
3. Kacau lagi hingga kuah agak pekat. Apabila cukup rasa, tutup api dan boleh dihidangkan bersama roti jala.

54 comments:

  1. wow...ingatkan kat taiping nih jerr musim durian...kat helsinki pun ade jugak yer,...senang la mcm ni dok jauh pun...still bole masak masakan malaysia...!!

    ReplyDelete
  2. Nieza ni kan... memanglah suka buat orang lapar.. menci menci hihihihi

    ReplyDelete
  3. salam Nieza..wah petang petang gini dapat semangkuk kuah durian dgn roti jala mmg best:)..yaa btol kat Cina town mana mana kt Dunia ni ada jual bahan bahan makanan orang Asia.Janji ada duit je hehe.

    ReplyDelete
  4. assalam nieza...cantik roti jala akk ingatkan guna acuan spesial, mcm mana nieza buat guna bekas sos tu hehe

    ReplyDelete
  5. rajin cik puan kita nie..hehehe..di sini belum ada lagi..yg ada pun import dari perak..

    ReplyDelete
  6. salam...
    cewah..cantiknya roti jala depa...
    nak sikit tp deriyan x mau.
    psst: mr.mama x makan deriyan

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum Nieza,
    Sedapnya roti jala makan dngn kuah durian....seronokkan walau kat oberC, dpt gak rasa apa yg kita nak....teringat masa akak kat US, frozen pun frozenlah....layannnnn....hehehhee...

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza,
    Kat Penang tengah hujan lebat ni, klu pekena roti jala ni mesti bestkan, tp akak kena mkn dgn kari ayam/daging gak sbb durian tak makan huuuuwwaaaaaaaa

    ReplyDelete
  9. Salam kak niezza,
    Wah! kita kat sini pun lom beli doyan.. huhu. Memang tabik kak niezza, rajin masak beraneka. :))

    ReplyDelete
  10. cantik banget roti jala kamooo!

    ReplyDelete
  11. salam..ni yang tak tahan ngan nieza ni..semua benda dia buat..akak bab roti jala mmg triple fail...tak penah nak elok..last2 curah jd lempeng huhu

    ReplyDelete
  12. Salam..semalam akak jalan kat chowkit..dah mula tengok banyak buah durian..musim dah bermula..
    belum sempat beli durian..dah ada yg masak pulak..mesti harum baru durian...

    ReplyDelete
  13. alahai duyan.. lama mengidam ni, sini tak sampai musim lagi.

    ReplyDelete
  14. kak nieza, cane nak guna botol sos tuh, ajar la sket..huhuhu..

    ReplyDelete
  15. nieza semlm kak ilah buat juga roti jala lebihan dadar.. guna botol sos cili tapi x cantekkk mcm nieza buat..tgok tangan agaknya hehehe

    ReplyDelete
  16. Salam Nieza,

    Roti jala dah bertukar menjadi kaler purple....hehehez. Nieza!!! I nak durriiiaaannn....uwaaaa :PPPPP

    ReplyDelete
  17. ala..naper xder durian kat sini..thn lepas dkat bulan posa jer ader...nak jugak2!!

    ReplyDelete
  18. salam kak nieza,
    cepat durian berbuah tempat akak...ekekekkee...cantik lak tu roti jala...meh tuko dgn kek pandan...

    ReplyDelete
  19. bau durian sampai kanazawa nihhh... ader lg tak??? sonok la kedai asean sana mcm2 ader... jeles haku! tima kasih atas doa utk anakanda danish eh za... aminn mudah2an...

    ReplyDelete
  20. salam Nieza.harap Nieza tak guna lagi resepi kuih Loyang yang Cm buat hari ini kerana ada masalah sikit dgn resepinya.Insyallah nnt Cm betulkan.

    ReplyDelete
  21. Salam Nieza,
    wah! orang sana dah menjala... sini musim tengkujuh tak abis lagi... tak leh nak menjala... hihihi
    akak mmg suka roti jala... tapi akak tak makan dorian jugak... sama lah macam Mr Mama.... :(

    ReplyDelete
  22. wow...mengancam kaler kuih jala ni. sedap kan cicah dgn kuah durian. teringat plak winter tahun lepas beli durian frozen. keras kejung durian tu x leh nak bukak, last2 defrost pakai oven....hehehe

    ReplyDelete
  23. Salam Nieza
    sambil taip sambil dgr lagu Maher Zain..best kan hehehe

    Betul tuh kalau dah nak mkn tak kira mahal atau murah... nasib baik blh dpt barang2 Asia kat Finland :)

    ReplyDelete
  24. kak nieza,meh kita tuko nak???mie bawak roti naik ni 4 ketul tapi nak roti jala tu sepinggan besar...hehehhehe

    ReplyDelete
  25. sedapnya durian.. lama betul x makan ;)

    ReplyDelete
  26. waduuuuh roti jala purple kaler...anak akak suka ni kalau nampak ni :D

    ishhh nieza ni buat akak terpikir naper la itu hari akak tk bwk balik frozen durian dari rumah mak akak tu..rumah mak akak pun ada durian sepanjang tahun ahaha...tp frozen la jugak

    ReplyDelete
  27. k.nieza..1stime zla mkn roti jala ngan kuah durian ni masa mak mertua buat dulu, awal2nya rasa cam pelik jer nak mkn, tp bila dah tryyyy...waaaa..gudbye kuah kariiii...sedap sgttttttt.hehhe

    ReplyDelete
  28. akak nieza cayangg...
    cantiknya roti jala...
    sedapp tu cicah ngan kuah durian...

    ReplyDelete
  29. assalam nieza..roti jala.nieza..lain rupanya ..cantik..macam mana nieza menjala guna botol sos ye..tak pernah akak buat..
    sedapnya kuah durian tu..makan ngan roti putih aje pun sedap kan..

    ReplyDelete
  30. terkejut akak tengok warna roti jala yg so colourful tu. Sesekali tukar penampilan apa salahnya kan. Tak pernah lagi akak makan roti jalan dengan kuah durian selalunya makan dengan kuah kari je.

    ReplyDelete
  31. wahh merahnyer mak ngah roti jala dia.. hehe.. roti jala aje pls.. tak suka makan dgn kuah durian, kuah kari tak per :)

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum...
    Terbeliak mata den nengok roti jala. Mulut terlopong sampai boleh sumbat bola tenis. Terkezuttt tengok roti jala warna purple. Biasa tengok warna kuning. Ketinggalan zaman betul le den ni. Nak tya sikit boleh, jangan marah yea. Tu untuk makan 2 orang ke? Hehehe

    ReplyDelete
  33. Nieza...thanx....new recipe..ada buh kastard yer.....mmm gud2, nak wat ni ar besok...nak cek doyan ader ke tak?...err kuah manis pun xper kalu xdak....
    Red??? I love the colour....

    ReplyDelete
  34. Salam nieza....
    sangat menarik tengok color roti jala tu. Kuah durian tu pun nampak best je. mmmmm ni yg teringin nak buat ni.

    ReplyDelete
  35. salam...
    kuah tu cicah roti pun sedap

    ReplyDelete
  36. Cb: kat sana dh musim durian ke sekarang ni?haha tak tau la pula tapi kat sini made in thailand tak kira musim pun ada.

    SK: masak simple jer tak kan leh terliur pula...hehe

    CM: betul-betul mana - mana tempat adakan..cuma siapkan ongkosnya saja..hehe

    Kak Rosaliza: w.salam kak...saya guna botol cili yg jual kat sini jer...ada cara buat tu kat n3 yg lepas kak.

    Rania: oklah tu ..kita kat sini pun import juga..:)

    Mr.Mama: tq...actually nieza pun sama gak tak suka mkn yg fresh tu tapi bila dimasak mkn pula...tu yg pelik sikit...hehe

    Kak yatie: w.salam kak...ya betul la kan...dapat juga kita merasa kalau ada kedai aseanic ni...kalau tak maunya kempunan juga bila blk Msia nanti...hehe

    Nur: tq...akak masak biasa-biasa jer dik, msk org merantau jer ni..:)

    ReplyDelete
  37. Kak Wattie:ha best tu layan roti jala time sejuk2 ni...akak pun x mkn durian juga ke?...cicah kari pun sodap..:)

    CINTA: tq!..:)

    Kak Suri: w.salam kak tak pe, kalau fail boleh cuba lagi kak....lelama nanti pandai la tu..yg penting semangat nk mencuba tu..:)

    Kak Nazrah: w.salam kak..wah kat sana pun dah start musim yer...nanti bykla menu durian tu..:)

    cek chun: kat sini lak tak kira musim ada jer..biasala import siam mali punya tak sama mcm yg fresh la.

    siti: boleh rujuk pada n3 roti jala yg akak buat yg lepas yer..ada akak tunjukkan cara buat guna botol tu..tryla nanti:)

    Kak Ilah: mana ada cantiknya kak..tgk org lain buat lagi lawa..saya main belasah jer ni..hehe

    Anie:w.salam...saja jer tukar colour lain baru tak jemu nk mkn kan..hehe ok nanti i pos bg u yer..brapa byk u nak?..hehehe

    Cikgu Nor: tak lama lagi ada la tu...kalau nk yg kat sini punya tak sesedap yg kat sana la.

    Nora: yer, memang sedap..:)

    Hani: w.salam..tu ler musim sejuk ni buah durian cepat luruh pulak..ekeke ok jom kita tukar sedapnya kek hani tu..akak suka..tq dear..:)

    Kak Hana: amboi kak jauhnya bau sampai sana yer...hehe jgn ler jeles2 akak dh nk blk Msia tu kita lagi jeles..bila lak turn kita nk blk...huhu..:)

    CM: belum guna lagi..btw tq yer..:)

    Kak Ita: w.salam kak....boleh gengla ngan mr.mama tu..tapi nieza lak mkn kalau dh msk yg fresh tak mkn juga.

    ReplyDelete
  38. Inaku79: ya memang sedap bg yg suka mkn durian ni...wah mcm mana leh jadi sampai keras mcm tu?

    Mama Hawa: w.salam mama..ya nasib baik ada kedai aseanic ni merasa jugalah msk dan mkn asia ni...betul tu bab mkn tak leh nk berkira mahal mcm mana pun kita beli juga.

    Mi: apsal bawa 4 ketoi jer mana cukup tu..akak kasi sepinggan besar ni..hehe

    Nur easy: ya memang sedap nur...trylah cari mana tau dh ada org jual tu dapat juga mkn kan.:)

    Kak Zarin: ya sure anak akak suka..leh bubuh colour lain pun kak..itulah nape akak tak bawa blk..kalau tak leh kasi nieza sikit kan..hehe

    Azila: kalau org penang memang tak pelik tau..memang dah biasa dh tu...bagusla zila dh pandai mkn tu..:)

    Mas: yer dik mas cayang...memang sedap..nk bg pun dh abis dh..hehe

    ReplyDelete
  39. Kak Erna: w.salam kak..tq..ya guna botol sos biasa jer kak...ada kat n3 yg lepas cara buat tu...senang sgt akak pun boleh cuba nanti..betul la kuah ni mkn ngan roti putih pun sedap juga..:)

    Kak Aidah: saja jer kak tukar selera bubuh colour purple ni...nieza pun selalu mkn ngan kari juga tapi kali ni saja tukar selera pula..:)

    Kak Nor: akak pun tak mkn durian juga ke? amboi ramainya geng tu...leh buka club dh ni..hehe ok kasi roti jala jer kat akak...kari buat sendiri lah yer..ekekeke

    Kak Sam: jgn ler terbeliak pulak kak...biasa jer tu roti jala alaf baru tu colour purple tu..hehe a'ah kak mkn utk 2 org tapi nieza mkn pagi pastu sambung lunch sekali..haha

    Ayu: selamat mencuba yer...nieza dh pernah buat colour pink dh sebelum ni...kalau ayu try buat merah pun cantik juga..hehe

    Yus: cubalah buat nanti..kat sana pun ada durian juga kan.

    Pak Long: ya betul tu...memang sedap pun kalau mkn ngan roti benggali.

    ReplyDelete
  40. Salam Nieza..

    Bbrapa hari tak singgah dapur Nieza byk yg terlepas..sibuk sikit minggu ni.tak pa plan2 jamu mata nanti.
    wah ada durian kat sana....org jauh dpt makan durian...tu yg best kalau ada kedai Aseanic...mcm2 ada dr M'sia tak kira musimkan..
    lebat lagi snow kat sana...yg tak bestnya kena scoop sendiri...jlnpun licin .
    yummynya Japanese cheese cake tu...rasa nak sepotong!..

    ReplyDelete
  41. Cantiknya roti jala Nieza tu...tak terfikir pulak nak buat yg kaler maler mcm nie...lepas ni akak nak cuba buat yg pink kaler lah...slalu akak mkn dgn kuah kari jer, kalau dgn kuah durian tu x penah lg rasa, mst sedap la kan!

    ReplyDelete
  42. amboii..warna ungu..cedappnya!!
    kat sana ada gak durian ye..hihi..
    nak join mkn ye..

    ReplyDelete
  43. salam nieza...

    makkk aiiii nieza...akak terbau2 kuah durian tu sampai kuching ni...mesti besh ni lebih2 cuaca sejuk ni...warna warni roti jala tu menggoda nafsu makan akakkkkkk...

    ReplyDelete
  44. Nieza...
    Amboiii...pandai betul Nieza "menjala" ye....siap dgn.kuah durian lagi...sedappp...Nieza..hari ni , selera kita sama tau, akak masak pulut kukus dengan kuah durian...

    ReplyDelete
  45. Aduh2 memang feveret ni..klu dpt buat bley mkn ngan kari ayam tnp santan yg ada lg ni..baru buat utk di mkn dgn nasi minyak permintaan ank yg tk sht..:)

    p.s tp tk pst leh buat ke tak klu tade acuan roti jala tu. hihi

    ReplyDelete
  46. salam...wah sedapnya roti jala dgn kuah deroyan...roti kaler kaler lagi...i like....follow juga...

    ReplyDelete
  47. first time tgk roti jala warna merah... mesti sedap ni ..cicah pula dgn durian.. mmg mantopp

    ReplyDelete
  48. Kak nieza, menjala pakai acuan apa tu? lain mcm rupa tp cantik.(ada gambar?) boleh cuba ni. durian pon sya baru beli kt langakwi ni tp xsedap sgt!

    ReplyDelete
  49. nieza... cantiknya roti jala dia ;) tp my hubby.. dia x kenan la pulak kalau i menjala style gini.. nnt dicebik2nya muka tgk roti jala i tu.

    ReplyDelete
  50. assalam nieza..mokwo ingat lagi mase dok oversea dulu..doyan kat kedai cina, jual dgn rege 10 pound sebijik, yg cinonet ajek..nak makan memang kena tutup sebelah mata..
    nanti boleh try resepi nieza nih sebb letak tpg kastad..! nice jala!

    ReplyDelete
  51. assalam dik sihat ke lama tak terbang ke sini jauh woo penat nak makan ghoti jala yg neriah kalernya heheheh akak pun suka jugak ngan kuah derian tu

    ReplyDelete
  52. terliurnyer....nk menjala, malas beno...hu3

    ReplyDelete
  53. assalamualaikum Nieza,sedapnya kuah durian dengan roti jala.kat pekan tempat saya ni tak musim buah pula.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers