10 Feb 2011

Sotong Oriental


Assalammualaikum semua...menu hari ni masak simple jer lah layan lauk sotong pula....senang masak sotong ni coz tak perlu masak lama-lama. Cepat dimasak cepat dimakan...:D 
Oklah resepi ni saya intai drp DTS @ CMG. Yang menurut ceritanya CMG ambil drp dapur Kak Nor @ secubit garam dan Kak Nor pula ambil dr dapur Kak Madiha...gitulah sejarahnya. Rasanya dah banyak dapur dah resepi ni singgah tapi baru  hari ni nak sampai ke dapur Finland ni.....org jauh ni lambat sokmo...haha btw terima kasih yer pada mereka yang berkongsi  resepi yang sedap ni...izinkan saya berkongsi disini pula. 


Source : DTS @ CMG
Bahan-bahan:
500 gram sotong
1 tangkai daun kari
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji green capsicum, dipotong
1/2 biji red capsicum, dipotong
5-6 biji cili padi, diketuk (optional)
Gula dan garam secukup rasa

Bahan Sos
2 camca besar pes tomyam (mat guna jenama "LIFE")
2 camca teh serbuk kari ikan
1 1/2 camca besar sos tiram
2 camca teh sos ikan (nampla)
Sedikit air

Cara Membuatnya:
  1. Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan. Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama red dan green capsicum serta cili padi. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga sayur masak.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera.

33 comments:

  1. Assalamualaikum Nieza...

    Sebelum Masuk Tidur Nak Sekodeng Umah Nieza...Nampak Ada Sotong Oriental...Hehehehe....

    Apasal Kak Lin Pergi Menginap Kat Hotel Oriental Di Kajang Tempohari Tak Ada Masakan Sotong Ni... Hihihihi...Ampunnnnnnnn Sekadar Gurauan Jer....

    ReplyDelete
  2. salam nieza..

    adeh...kompom...kalau makan sotong bak kata CMG-DTS..kena sediakan ubat sebelum menggaru...hahhaha

    walhal..ayu kan, risau kalau ayu masak, en zalie minta semangkuk...sotong utk penghidap gouth tak leh makan..bahaya..ada esok2 pagi tak boleh berjalan...

    minta semangkuk boleh>>
    ayu makan untuk tekak sorang, diam2 udahlah..ehhehehe

    ReplyDelete
  3. mmmm nieza....cepatnye update blog..ni ayu dah nak zzzzzzzzz, baru balik dari dapur kak ayu curlybabe....tengok sotong kurung,....now ni ngan lagi hidangan sotong yg hebat...pergh...besok weekend nak kene carik sutuuuun gaks.....err...alamak lupe lak.....nak kene g doha jenguk mr. ginie....mueheheheh.....

    ReplyDelete
  4. Waaaa sedap nih..tapi tak pe, ubat gatal adaaaaa...hehe

    ReplyDelete
  5. kak,shedapnyer sotong tuh...yummy....nanti tdo nk mimpi makan sotong lah..hehehhe

    ReplyDelete
  6. Kak Lin: w.salam kak Lin..wah sempat lagi singgah yer sebelum diulit mimpi tu...haha jgn lak akak tido mimpi sotong mlm ni..hehe maybe kat hotel tu dh abis kot masa akak sampai tu...:D

    Ayu: w.salam...jgn ckp kuat-kuat nanti cik mat dgr pulak...hehe kalau ada ubat tak pe layan jer..hehe btw boleh jer...2 mangkuk pun boleh ayu...kalau sakit gout memang tak leh mkn seafood ni...nanti asid uric high.

    ReplyDelete
  7. Ayu safieza: sempat lagi singgah yer ayu...kat msia dh lewat ni..nieza kat sini masih awal lagi... nk ke doha wat apa lak tu?

    CMG: wah che mat dah sampai dah baru jer ayu sebut nama che mat...hehe tak pe ubat ada no problem boleh jer mkn tu sakit belakang kira..btw tqvm yer che mat sharing resepi yg sedap ni.

    tikah: yer memang sedap dik..haha mimpi jgn tak mimpi yer...ekekeke

    ReplyDelete
  8. whitecappuccino: sorrylah yer bkn niat kita nk kasi org terliur tapi kita pun terliur juga tgk...hehe memang sedap resepi ni cubala nanti..:)

    ReplyDelete
  9. Wah look so yummy! stok sotong ada lg ni, bley la cuba wat sotong oriental ni..tp tade daun kari n sos ikan la..huhu..dapur sy ni mmg tk pnh cukup bhn..:(

    ReplyDelete
  10. salam nieza,sedap tu sutun oriental...bak semangkuk

    ReplyDelete
  11. sedappnya sotong tu...mas dah buat....memang sedapppp...
    asal beli sotong jer...mesti rasa nk buat sotong oriental...

    ReplyDelete
  12. salam nieza - betul nampak sedap kita pagi bukan jer dah teruja...nak2 peminat setia sotong...mmg la tak boleh nak kata apa...suka sgt

    ReplyDelete
  13. Asslamualaikum...
    Sotong pulak dah. Banyaknya homework minggu ni. Nak sikit boleh tak?

    ReplyDelete
  14. salam nieza..semerbak sampai umah akak..terliur ni dahlah tak makan dari malam td lagi hehe

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum Nieza,
    Mmng sedapkan sotong oriental ni...akak pun dah pernah masak ikut resepi ni...tapi nak rasa yg Nieza masaklah...terliur je tngk...menyelerakan betul..

    ReplyDelete
  16. nieza, wahhh..nampak pun dah terasa sedapnya, antara menu faveret la kat umah..!!

    ReplyDelete
  17. wahhh...sangat best lauk ni...dah saya buat kat ayam pun sedap nieza..hehee

    ReplyDelete
  18. Salam kak niezza,
    Superb la sotong oriental kak nieza! Cantik fotonya.
    Memang sedap kan? aritu saya dah try.

    ReplyDelete
  19. kak, mcm dah dekat je dgn mulut saya...haishhh tapi dpt tgk je la...ekekkeke

    ReplyDelete
  20. nieza, time nie malam kan...ayu ganggu pulak..
    nanti datang ambil award tau

    http://ruhayurazali.blogspot.com/2011/02/award-dari-alam-sari-my-favorite-blog.html

    ReplyDelete
  21. cek adek..tunjuk sotong plak..mmg x leh tgk masak2 mcm ni..setengah pot makcik sorang jerk makan! :DD

    tempe sambal tu mmg sodap..nnti nk bt lagi..10q! :)

    ReplyDelete
  22. as salam nieza..sarapan apa tu???

    kekeke..akak tgk time kat sana baru kul 8.40 am..kitorang kat sini dah nak minum ptg dah nieza..ni akak bawak talam keledek utk nieza ya..

    ReplyDelete
  23. ishamizu:cubalah buat izu...tak rugi kalau nk mencuba...kat sana ada jual kan sos ngan daun kari tu...kat sini ada yg jenis kering jer tapi bolehlah.

    K.Lina pg:boleh kak..2-3 mangkuk pun boleh..hehe

    Mas: ya betul tu mas...memang sedap resepi ni kan tak rugi nk cuba..:)

    Kak Lina: kalau akak yg masak sure lagi sedap...ha cubalah nanti:)

    Kak Sam: w.salam kak sam..haha byk yer homework akak...tak pe buat pelan2..biar lambat asalkan buat..hehe

    ReplyDelete
  24. Kak Suri: jauhnya bau sotong ni sampai ke sana yer...haha kalau tau akak x mkn semlm leh nieza tapaukan..hehe

    Kak Yatie: w.salam kak..yer dh ramai dh yang mencuba resepi ni kan....memang sedap...tapi kalau akak yg msk sure lagilah sedap..hehe boleh jer rasa kak..:)

    Bee:wah akak pun dh jadi menu fav dah...memang sedap!:)

    izah: kreatif dan derhaka tu...haha bagus juga idea izah tu harus dicuba tu..tq sharing yer:)

    Nur: tq Nur...akak msk biasa jer tu..kalau ikut resepi tu rasanya sama mcm resepi jugalah....tapi resepi ni memang sedap la..:)

    ReplyDelete
  25. hani: apa lagi ngap teruslah..hehe jamu mata jer lah yer..:)

    Ayu: yer tak ada apa masalah pun...kalau ayu singgah pun nieza still tido lena juga...hehe btw tq yer sudi kasi award tu...nanti nieza angkut yer ayu..:)

    Kak Del: haha kalau akak msk sotong ni confirm bertambah lagi ler nasi tu...btw tq try sambal tu yer..:)

    ReplyDelete
  26. Salam Nieza..sedapnya sutun!poberet anak2 k.atie nih!

    ReplyDelete
  27. Salam, Nieza...
    betullah, dah tengok kat byk umah, umah kita pun tak sampai lagi.. balik2 msk sotong cap sambal... hahaha

    ReplyDelete
  28. kak tie: w.salam kak...ya sedap kak...saya pun suka mkn sotong.

    Sari: w.salam.. ya betul tu..lepas ni sampaila kat dapur sari pula ni...harus cuba ni sedap tau..:)

    ReplyDelete
  29. salam nieza...

    yehaaa dah sampai finland menu oriental ni yer....jauh dah merantau...mmg sedap kan nieza..nyumnyumnyum

    ReplyDelete
  30. Hi kak nieza,

    Dok overC ni kena rajin & kreatif dlm masakan kan. Tak de la akak sekeluarga teridam2 makanan di malaysia

    ReplyDelete
  31. ermmm...sedapnyer soton...nk mintak izin CnP...TQ!

    ReplyDelete
  32. terliur betul tengok gambar2 makanan dalam blog kak niezza ni. nampak sedap dan pastinya sedap. nak try la nanti.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers