1 May 2010

Roti Jala


Roti Jala ni dibuat ptg semlm...dah lama nak buat tapi sekrng baru berkesempatan....so..jadi jugala menjala walaupun tak ada acuannya...actually acuannya ada bawa dulu tapi masih dlm kotak so cari pun tak jumpa lastly try la guna botol cili boh yg dah abis tu dan dicuci bersih...ni ambik idea dkt blog llham dapur @ Kak Maz....tapi cara yg sama cuma botolnya lain sikit....anyway  tqvm jadi jugalah roti jala ni dan dimakan dgn kari daging...Ok resepinya spt dibawah.

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b susu cair
2 cawan air
1 biji telor
sedikit pewarna kuning
sedikit garam


Cara
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan mesinkan. Tapiskan dalam mangkuk.
2. Panaskan kuali non-stik dan tebarkan adunan menggunakan acuan roti jala...tapi nieza tak guna acuan tu cuma guna botol sos cili....memang senang.
3. Bila sudah masak boleh lipat atau gulong.
4. Hidangkan dengan gulai daging.


Ada kwn2 yg tanya saya guna acuan apa untuk dapatkan corak yang mcm tu...so...ceter pasal acuan tu saya  pun ambik ler gambar utk tatapan kwn2 yang nak tau tu....dan cara nak tebarkan adunan tu diatas kuali...walaupun takla cantik sgt but for me...very easy ...so...tak ada acuan bkn alasan utk kita nak menjala


ni ler botol Sos Chili yg digunakan utk buat Roti Jala tu

botol ni penutupnya boleh dibuka cuma pusingkan saja utk masukkan adunan didalam botol....dan sebelah atas tu pula cuma tarik naik keatas saja dan lubangnya pun takla terlalu besar.

macam ni ler rupa jalanya diatas kuali....kalau yg berseni tu sure nampak cantik lagi kan....tapi bolehla utk dimakan.....senang jer buat line tu atas ke bwh dan kiri ke kanan ulangla balik sampai nampak corak tu.

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers