9 Jan 2011

Roti Berinti Raspberry

Assalammualaikum dan salam dihujung minggu semua....semoga dihari minggu ini diisi sepenuhnya bersama insan-insan tersayang. Kalau kat M'sia seronok juga bolehlah ziarah menziarahi sedara mara dan sahabat handai kan....tak pun org dtng umah ziarah kita. tapi bila dok dirautauan org ni terasa begitu sunyi coz jauh drp kaum family....rindu dihati tuhan saja yg tahu. Apa nak buat kan merantau mencari rezeki. Kalau nak jumpa kwn-kwn disini pun time  kalau ada apa-apa  aktiviti jer...kalau tak ada apa hal masing-masing buat hal sendirilah... coz jarak umah pun jauh-jauh antara satu sama lain.

Semalam tak n3 apapun sebab lepas maghrib tu keluar pi beli brng dapur pastu mr.hubby ajak tgk wayang pula...so layan jer la tgk wayang tu walaupun ceter yg di tgk tu tak la memenuhi citarasa saya ...tapi jadi peneman setia ..  pastu dah jam 11 mlm baru sampai umah.

ok berblk pada n3 meroti lagi ..walaupun time cuaca sejuk2 ni roti pun sejuk beku juga tak mau naik sgt...tapi layan jer lah. Actually masih lagi dlm proses belajar-belajar membuat roti dan mencuba resepi baru. Resepi ni saya intai drp sifu masak yang terkenal iaitu dr blog DTS@CMG yg telah menyambut hari kelahiran beliau semalam...semoga dgn bertambahnya usia CMG bertambah jugalah rezeki dan sentiasa diberikan kesihatan yg baik bagi meneruskan usaha beliau untuk  berkongsi resepi dgn masakan yang meletop2 lagi nanti...:D


ok roti ni  resepi asalnya roti berinti epal tapi malas lak nk buat inti epal tu saya tukar ler guna inti raspberry yg dah ada siap tu...haha derhaka skit resepi ni...ampun ya CMG...:D



ok jom tgk resepi pula...resepi bahan doh ikut bun manis....sedap juga bila bercampur dgn raspberry tu....apapun terima kasih banyak la pada  CMG diatas berkongsi resepi ni...izinkan saya berkongsi disini pula.


Source: DTS@CMG
BAHAN DOH BUN MANIS :
A ...
480 g tepung roti (high protein flour)
120 g tepung gandum
110 g gula halus
10 g garam
20 g tepung susu
4 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver* (yg ni saya tak bubuh tapi saya gantikan dg 1/2 s/k w/roux)
1 camca teh bread softerner*(*yang ni pun tak bubuh juga gantikan dgn 1/2 s/k w/ roux)

B...
1 biji telur
300 ml air

C...
60 g mentega

D...
Inti epal secukupnya (boleh rujuk sini...) saya gantikan dgn inti raspberry
1 kuning telur*
1 camca besar susu cair*
1/2 camca teh esen vanilla*(*dibancuh rata)



Cara membuatnya:
Untuk doh bun manis

  1. Satukan bahan A, gaul rata. Tambah bahan B dan uli hingga menjadi doh. Tambah C dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan anjal (lebih kurang 20 - 25 minit). Alih dalam bekas yang telah disapu mentega dan tutup dengan plastik cling, biar 1 jam hingga doh naik 2 kali ganda. 
  2. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "on" biar hingga siap. lepas habis menguli (lebih kurang 30 minit), keluarkan doh dan perap dalam bekas lain yang lebih beras, ini kerana khuatir doh naik terover the limit, sampai ke penutup BM terbuka.
  3. UNTUK ROTI INTI RASPBERRY
  4.  Ambil 600 g doh tadi dan bahagian kepada 12 bahagian sama besar (50 g setiap bahagian), bulat2kan dan ketepikan. Ambil 1, canai membujur. Potong seakan2 jejari pada sebahagian doh, isi dengan inti epal dan gulung seperti dalam gambar. Alih ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap....boleh juga rujuk disini .Biar 50 minit hingga naik. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 25 - 30 minit.
  5. Lepas 15 minit roti dibakar, mat keluarkan dari oven dan sapu dengan bancuhan telur pada permukaan roti. Sambung bakar hingga siap. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya ...Selamat mencuba.
* Cara untuk membuat water roux boleh rujuk disini disini.

27 comments:

  1. haaa...virus meroti melekat lagi..lepas ni akak wat roti spiral lak yer..he..he...
    cantik dan gebu roti tu...tahniah kak nieza, makin mahir meroti...
    cantik roti tu berlekuk2 yer...

    ReplyDelete
  2. haha tu la kan mas virus ni tak dak antibiotik tau yg leh lwn...apapun pun layan jer lah...hehe nanti nk cuba juga spiral tu tapi takut lak x menjadi.

    ReplyDelete
  3. sedapnya nieza..:). puya minggu ni cam xsempat nak merotila byk kerja huhuhu...

    ReplyDelete
  4. knock..knock..hari minggu tuan tanah takde nampaknya ni,kita kebas je lah roti dia yg cantik menawan kelbu..nak makan pun tak sampai hati..hehehe

    ReplyDelete
  5. macam nih kilang roti leh tutup la za! pingsan klu diorg tgk! khusyuk sujud ayam ko tuh! alhamdulillah taat perintah tuhan... kekekeke

    ReplyDelete
  6. tak pe puya, nanti free bolehlah try buat...:)

    ReplyDelete
  7. Kak Anymz, tak la cantik mana pun kak...tgn pun keras lagi nk meroti ni...main belasah jer janji mkn sedap kan.. lehla ambik seketoi rasa...hehe

    Kak hana:haha kalau kat m'sia mana leh tutup kak kalau saya dok sana saya lah pelanggan tetap nanti..coz nanti blk belum tentu nk rajin mcm sekrng ni..hehe pasal ayam tu betul la tu...taat selalu..:)

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza,
    Rajinnya meroti lagi...cantik plk bentuk roti tu....bak akak seketoi...hehehehhe....

    ReplyDelete
  9. salam kak Yatie, apa nk buat kak nk mkn punya pasal kena lah merajinkan diri...boleh jer tapi seketoi mana cukup tu..hehe

    ReplyDelete
  10. wah sejak ada cik BM rajin sungguh meroti ya.... tangan kak rose dah jadi cam popye x larat nak meroti lagi dah!

    ReplyDelete
  11. Lulu Caldina: eh mcm mana tau sedap tu....dh rasa ke?..hehe tapi memang sedap pun..:)

    Kak Rose: wah mcm popye pulak dah...hehe tak pe kak rose guna kudrat tgn menguli roti lagi besar ganjarannya..dpr roti lbh lembut lagi drp guna bm.

    ReplyDelete
  12. sebenarnya kak dah masuk dapo nieza masa balik dari melaka tapi line tenet sloww bangat..
    dah malam pun sama.. uplod gmbr pun 1 keping 1keping..nanti lihat lagi ada lagi gmbr2..tahniah roti yg mmg cantikkkk.. kalah kak ilah nieza...huhuuut.kasih doakan kak.. sebenarnya kak nak buat rumah banglo dlm tamannnnn....pokok2 mesti hadir dulu seblm bangloo

    ReplyDelete
  13. Waaahhh Nieza, penat dah si BM tu dia baru ckp ngan I dia nk relaxs kejap...hehehez ;)

    Seronoknya dpt gi dating dgn encik hb gi tgk wayang...biler lah kita punya turn eh??

    ReplyDelete
  14. fuyoooo nieza, kalu gini gaya rupe roti you....boleh tutup bakery mat saleh kat saner....:)

    Ayu suke tgok nieza pattern kan roti ni....sbb nampak kemas ruas2 nye,....

    Mesti nak wat jugak2 ni.....

    ReplyDelete
  15. satu lagi..jeles nyer ada BM.....:)

    ReplyDelete
  16. Salam Nieza, sedap jugak letak raspberry ni, roti pun cantik dan gebu...

    ReplyDelete
  17. cuma nak makan makan dan terus makan kak...hehee salm dari mlysia

    ReplyDelete
  18. Kak ilah: tq kak masih lum pandai lagi...btw boleh ler nanti bertandang ke bungalow akak tu...hehe

    Anie: si bm tu tak la bekerja setiap hari...actually bkn apa i dh jemu dh dok mkn roti sini sampai dah x selera nk beli...puas ati lagi bila dpt buat sendiri.biasala setiap hari weekend keluar dating anie.

    ayu: tq ayu..nanti cubalah nuat...niza pun baru jer cuba belajar buat ni.Pasal bm tu jgn ler jeles2..nanti ada rezeki tu dapat ler beli juga kan.

    T&T: ya boleh thn juga sedapnya...saja nk abiskan stok raspberry tu sama.

    woofer storm: ha kalau lapar singgah sini yer boleh mkn free...mkn gambar...hehe slm dr Finland...:)

    ReplyDelete
  19. salam ziarah.. cantik betul susunan pada roti tu bila dah bakar cantik.. :)

    ReplyDelete
  20. dikkkkkk beh tahan tengok roti mu itew,balik nnti jgn lupa antaq kat akak tau,kitakan berjiran kan kan kan hehehe

    ReplyDelete
  21. Lady of Leisure: salam, tq..:)

    Kak Chik Mimi: boleh jer kak no hal...nk lagi cepat mai terbang mkn sini..kihkihkih

    ReplyDelete
  22. tergoda tgk roti tu..licin n gebu nampak...

    ReplyDelete
  23. Hi dear...

    I have come for some bun!!! Super delicious looking ;)

    ReplyDelete
  24. Salam Nieza,
    walaupun dalam proses belajar tapi cantik gak roti tu.

    ReplyDelete
  25. love2cook: tq dear!..:)

    aidah: salam, ya masih lagi dlm proses belajar tu...btw tq!..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers