5 Jan 2011

Roti Gebu Berkismis

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua....angin meroti dah tempias sampai ke Finland dah ni....hehe ni la gara-gara terguda nengok org meroti saya pun terpanggil-panggil juga untuk mencuba. Buat semalam lagi..pagi ni mr.hubby dah bawa bekal ke ofis dah.

Percubaan pertama membuat roti...hasil drp my new toy tefal bm tu....ni lah rupanya.....walaupun tak secun kawan-kawan lain buat kan....tapi saya rasa berbangga juga dapat membuat roti sendiri....maklumla baru nak belajar meroti....memang tak tau apa pun pasal bab meroti ni...dan ni ler seumur hidup membuat roti pun...ngehx3.

Tapi dgn semangat utk meroti ni la saya cuba juga...walaupun x pandai, saya memberanikan diri juga nak mencuba...apapun terima kasih kepada sifu-sifu masak yg dh pakar dlm membuat roti ni.  Terima kasih kepada yg menyumbang resepi iaitu Kak Nor67 dan kwn-kwn lain yg menjadi sumber rujukan saya. Boleh juga merujuk disana dan izinkan saya berkongsi disini pula ya.
Basic Dough
Bahan :
  • 380gm tepung high protein (tpg roti) 
  • 3 sudu besar susu tepung 
  • 80 gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 biji telur A ~ dikocok sket dgn garfu
  • 100 ml air 
  • 100 gm water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30 gm butter 
  • 30 gm shortening
Cara :
  1. Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
  2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
  3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
  4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
  5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
  6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
  7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
  8. Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
  9. Letakkan ke dulang bakar, biarkan naik lagi, kemudian sapukan bancuhan ( susu segar + telur + madu ) sebatikan dan sapu atas roti dan tabur gula dan terus bakar dgn suhu 180 -190C dengan api atas bawah lebih kurang 20 - 25 min  atau sehingga masak.
  10. Sapukan marjerin@butter atas roti masa roti masih panas utk mendapatkan roti yg lembab dab berkilat.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
Water Roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
  • 50gm tepung gandum
  • 250ml air
Cara :

  1. Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
  2. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
  3. Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
  4. Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
  5. Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan


17 comments:

  1. dah cun da tu nieza...first time meroti dah cun melecun...cayala...
    tekstur pun nampak gebu jer sesuai dgn namanya roti gebu...sume dah meroti akak je yg belum lagi..tunggu angin R dtg kot..hihi..

    ReplyDelete
  2. Salam Nieza,
    Rajinnya meroti..gebu pulak tu...cayalah Nieza...akak mmng tngh berkobar2 nak meroti ni...tapi busy memanjang je ni...
    Cantik toy baru Nieza tu....pasni berderet2lah menu roti...keep going....

    ReplyDelete
  3. salam nieza..
    mmg betul kata akma cun melecun roti tu... nampak gebu....sangat!

    ReplyDelete
  4. Salam nieza...dah lulus sangat2 dah roti tu, nmpk gebu n menarik je..akk tak pantai meroti heheh

    ReplyDelete
  5. Akma: still lum puas ati lagi sebab nengok org lain buat lagi cun...kena lembutkan tgk dulu kot...hehe btw thanks ya!..:)

    Kak yatie: tq kak...jom2 kita meroti..hehe

    kak Ita:salam kak, tq!..itulah janji gebus mkn sedap dah la kan...:)

    ReplyDelete
  6. tahniah nieza,first time meroti dah menjadi...moga nieza terus bersemangat meroti tau....seronok kan dapat makan roti hasil air tangan sendiri....cantik tau roti nieza tu...

    ReplyDelete
  7. salam nieza.. not bad dah tu.. tahniah.. cara k.nor kalau nak bg lembutkan lagi doh tu, cuba ulang uli sekali lg.. baru hasilnya betul2 gebu spt kita uli tangan..

    wahhh dapat toy baru nampaknya.. patut la rajin dah meroti :)

    ReplyDelete
  8. best ada BM, boleh meroti bila2 masa....akak beli gardenia je..hehehehe.....

    ReplyDelete
  9. Congrats Nieza sbb dah merasmikan BM baru itewww dan berjaya buat roti yg tersangat gebu itewww ;) hehehez.

    1st time buat pun dah cun melecun roti u, lama2 nanti dah boleh bukak bakery halal dkt Finland...hehehez

    ReplyDelete
  10. Kak Rosaliza: terima kasih kak...saya pun baru jer belajar ni..tgk org buat lagi menarik..:)

    K.Mas:terima kasih kak, memang tgh bersemangat ni..jom2 kita meroti lagi..hehehe

    K.Nor:salam kak,..terima kasih yer kak berkongsi resepi yg best ni...baru nk belajar2 guna toy tu kak...btw thanks a lot diatas info akk tu...nanti saya cuba ya..:)

    ReplyDelete
  11. nieza, cepat hantar roti gebus tu... kak rose dah kehabisan roti ni...cantiknya new toy tu... ni yg buat kak rose jeles nih!

    ReplyDelete
  12. kak ct: ya kak ct mudah dan cepat...kebetulan ada sale murah hari tu kak...we all rembat la sorang satu...hehe wah ni yg buat kita jeles ceter gardenia lak..dh ler lama tk mkn..takpe2 pujuk diri sendiri nk buau roti mcm gardenia juga nanti...haha

    Anie:thanks anie, tu la nengok kan u punya roti sosej la yg terpanggil juga nak mencuba BM ni....terima kasih diatas inspirasi tu...hehe kalau nk buka kedai roti lum pass lagi la...setakat mkn sendiri ni bolehlah...:)

    Kak Rose:orait kak nanti saya antar ngan jet laju yer...hehe jgn ler jeles2...akak pun boleh beli juga toy tu....tryla survey time2 sale kat sana mana tau rezeki dpt yg murah2 mcm saya ni pun jadi lah kan..:)

    ReplyDelete
  13. kena tepuk tangan sambil berdiri dan mengucpkan tahniah..waahhh..dasat ko nieza, 1st tiem buat dah jadi tau..aku dulu sob sob nak menceritakan sejarah buat roti neh..ada sampai kena campak ke dinding, tu dinding yg pecah..pastu siap salahkan ibu roti lemau..haha..tak mo slaah kan diri sendiri sebab penat nguli..tunduk kepala..ai tak de BM..huhuhu..ape pun.tahniah ye mokcik...hehe

    ReplyDelete
  14. tima kaseh izah...wah kembang setaman sat...haha apa lah sgt roti saya buat ni izah bandingkan roti izah yg cun tu...uli guna tgn lak tu memang tabik spring la..hehe btw roti ni bkn saya buat yg elok tapi resepi ni yg elok dan bagus....tak rugi mencuba..kira 1st time try dah gebu dah...memang best bertambah semangat nk meroti lagi...:)

    ReplyDelete
  15. Nieza, pergh...hari roti bermula ya...:)! nampak best tu.....betul kata kak nor..rotiiii ni kalau nak lagi gebu...lepas naik tu, kita uli lagi kuarkan angin....then repeat cukup 2 kali tu....at the end akan lagi gebu and halus texture nyer...:)

    ReplyDelete
  16. ayu, yup baru nk start projek meroti ni...thanks ayu for your info n tips...dh semakin syok nk meroti ni..:)

    ReplyDelete
  17. bls kat sni je la kak^^
    dulu kat mahsa,skg da stay kat dialysis cntre kat puchong...dtg sni cium bau je la,heheee

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers