11 Jan 2011

Kuih Talam Lapis Coklat Delight


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua.....dah masuk thn baru ni saya dah start bz dah dgn aktiviti persatuan kat sini....semalam satu hari melepak kat ofis mr.hubby jer tak sempat nak buat n3. Tak msk apa pun semlm coz ada lunch kat luar dengan Amb, semua staff ofis mr.hubby with wife sekali pastu dah abis tu blk ke ofis ada meeting pula...meeting perwakilan...penat juga la ...tapi tu la tugas-tugas yg perlu dibuat oleh wife diplomat kat luar ni....bukan datang duduk saja jer...ada juga aktiviti yg perlu diikut. dah buka thn baru kena buka buku baru untuk aktiviti yang baru juga.



Ok ceter pasal n3 kuih ni saya buat masa jumpa kwn-kwn kat sini hari ahad mlm yg lepas...kalau buat nk mkn berdua sure tak abis....sambil lepak-lepak minum kopi kat umah kwn tu bolehla diorang rasa kuih ni. 
Resepi kuih ni saya  intai  drp dapur kak Yatie dan pada mulanya telah dicuba oleh Akma tapi kuih yg saya buat ni dah tertukar colour kat layer tu.....tu la kan sambil masak sambil dok berangan sampai terlupa dah....hehe btw rasa sama jer....apapun terima kasih kerana berkongsi resepi ya...saya  suka buat kuih talam ni sejak dr dulu lagi...masa mr.hubby posting di Dhaka lagi...tapi masa kat sana lum ada blog lagila...tak ada ambil gambar pun...bila datang sini baru teringin nk simpan gambar yang dimasak di rantauan org ni coz bila blk bekerja kat M'sia nanti belum tentu saya boleh main msk2  setiap hari mcm ni. ok jom tgk resepi.

Source: yatiememories
Bahan-bahan
300 gm tepung beras (saya guna 2 1/2 cwn tpng beras)
200 gm tepung ubi (saya guna 1 1/2 cwn tpng ubi)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil air kapur (saya guna 1 sudu kecil)
900 ml santan pekat (saya guna santan kotak kara 200ml....saya guna 2 kotak tambahkan air selebihnya)
1 s/b serbuk koko *
coklat paste secukupnya *(saya gantikan dgn coklat emulco )
1 s/b santan pekat *
1 s/b jus pandan *
pewarna hijau secukupnya *


Bahan sirap:
320 gm gula kastor
250 ml air
4 helai daun pandan


Cara-caranya:
1. Masakkan bahan untuk sirap hingga gula cair dan sedikit didih. Biarkan seketika hingga suam. Masukkan santan dan garam, kacau rata.
2. Panaskan pengukus. Gunakan loyang 8X8 inci...(saya alas plastik di permukaan loyang dan sapu sedikit minyak di sekelilingnya.
3. Satukan tepung dan air kapur. Masukkan campuran sirap dan santan, kacau rata dan tapis.
Bahagi kepada 3 bahagian:
- Bawah : Campurkan dengan serbuk koko & Coklat paste
- Tengah: Campurkan dengan 1 s/b santan pekat (saya tambah esen ros sikit)
- Atas : Campurkan dengan 1 s/b jus pandan dan pewarna hijau.
4. Tuang adunan coklat sebagai lapisan bawah kedalam loyang. Kukus selama 5-7 minit/hingga masak dengan api kuat. Setalah masak , cakar-cakarkan...baru lapiskan dengan lapisan tengah. Lakukan hingga habis.
Last sekali, teruskan mengukus untuk selama 20 minit/ hingga masak.
**Kuih hendaklah betul2 sejuk..barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan rata dan cantik.

25 comments:

  1. waduh! tergodanya nengok kuih lapis tu...bila lah nak buat ni ekk...hehe

    ReplyDelete
  2. salam nieza,
    cantik menjadinya talam coklat tu..tkasih nieza krn sudi mencuba..nieza kata pernah duk dhaka kan..tahun brape ya..sy pun pernah gak duk sana sbb ikut asben posting di sana..mana tau kita pernah jumpa ke atau asben nieza ngan my asben kenal each other..

    ReplyDelete
  3. salam kak Nieza
    menyelerakan..tgk Talam Lapis Coklat Delight ni.......

    ReplyDelete
  4. nieza, cantiknya talam tu....nampak lembut jerr...

    ReplyDelete
  5. kuih talam ade ceklat lagi tuh..
    aduh duh duh....
    tergoda!~ musti bes nih....

    ReplyDelete
  6. cantiknya lapis cekelat tu.... kalau kak ros emesti jadi sememeh jer... sbb x sabar nak tunggu sejuk la tu!

    ReplyDelete
  7. Kak DJ: insyaAllah ada masa nanti dapat lah buat tu kak..takla susah mana pun kuih ni..simple jer.

    Iza Akma: ye ke? husband nieza posting kat dhaka 5thn juga..dr thn 2004-2009.tapi niza sempat ikut 1 year jer coz bekerja kat msia.kalau ada thn tu maybe kenal la tu.

    kak Lina: yer kak cantik dan sedap resepi ni try la..:)

    ady: salam, memang menarik layer kuih ni nk mcm kuih lapis pun ada.

    Mas: tq mas..:)

    kaknoorsha: ya best kak..sedap rasa gabungan coklat tu.

    ReplyDelete
  8. kak rose, dok kat sini buka tingkap jer cepat ler sejuk..ada peti ais besar kat luar umah tau...hehehe

    ReplyDelete
  9. Salam Nieza..cantik n sedap nampak kuih talam lapis coklat tu nieza, mesti sedap lemak berkrim

    ReplyDelete
  10. Salam Nieza,
    Cantik menawan talam lapis coklat delight ni...suka akak tngk kuih Nieza menjadi...nak rasa dah abes pulak ya..takpe, ni akak bawakan sepiring talam cendol....rasalah, klau sedap lehlah cuba...

    ReplyDelete
  11. salam nieza,
    kuih nilah yang dah lama masuk list..tapi belum terbuat2 lagi..sedap dan cantik nampak kuih nieza tu..

    ReplyDelete
  12. ha a la canteknya kuih talam ni,saya bab2 buat kuih ni tak pas. klau nak buat kene ikut resipi betul tu pun tak tentu jadi.hurmm..bole la mintak tips ni

    ReplyDelete
  13. Salam Nieza...
    Wah sungguh menyelerakan...

    ReplyDelete
  14. cedap nyer looor tengok talam moden tuh!! mokwo x pernah buat lagi kuih talam ..

    ReplyDelete
  15. kak rosaliza: ya kak...lemak-lemak gitu dan bagus utk org yg x ada lemak...hehe

    kak yatie:wah akak buat talam cendol pula..mana cukup sepiring kak nk setalam tu...hehe btw tq!...memang sedap...haha saya pun pernah buat talam cendol tu dulu nanti lehla cuba resepi akak pula..:)

    kak ayu:tq kak..simple jer buat ni...bolehla nanti akak cuba pula..:)

    ReplyDelete
  16. cantiknyaaa..memang perfect layer nye tu ngan potongan yang kemas..suke tengok.kalau saya bab potong tak pas lagi..musti senget benget.haha

    ReplyDelete
  17. momma:saya pun x pandai sgt tapi belaajr ikut resepi juga lah...kekadang main agak2 juga malas nk sukat2.

    Naz: salam, ya memang berselera pun dgn kuih talam ni rasa lemak2 manis gitu..:)

    mokwonik:cubalah buat nanti mokwo..anak sure suka ada coklat tu kan..:)

    izah: tq izah...sama lah nieza pun mcm tu juga kekadang tu...lum pandai potong sgt.. tapi kekadang jer jadi cun mcm ni...hehe janji boleh mkn kan x cantik belakang kira.

    ReplyDelete
  18. ermmmm.sdp ni,rajin benar akak masak ye...hbt ni,leh try ke kak??heeee

    ReplyDelete
  19. Woofer storm: nk mkn kena lah rajin dan tak ada apa nk buat kat sini dik sementara tak keja ni ler nk main msk2 pun...nanti dh keja sure tak ada peluang nk main msk2 lagi..:)

    ReplyDelete
  20. Salam Nieza,

    Waahhh cantiknya lapisan talam ni, kemas ajer. Jelesss arhhh kita pun nak kena tunggu ada mkn2 baru boleh buat talam....huhuhu

    ReplyDelete
  21. salam nieza..
    wahhh canteknya talam lapis coklat tu..berseri2 nampak..tergoda sesiapa yg tgk..

    ReplyDelete
  22. Salam Anie: tq! ya betul tu kalau nk mkn setalam mana nk boleh abis kan.

    Salam lyza: saja jer nk bg terguda tu...hehehe btw tq lyza..:)

    ReplyDelete
  23. alamak sedapnye cik ana nengok!
    ni kalo abah nengok konfem mintak cin ana buatkan nih...hihi

    latest entry : |SEGMEN AKU & DRAMA KOREA|

    ReplyDelete
  24. anamizu: buatlah cik ana sure diorang suka...kuih ni tak manis sgt sedang2 jer...;)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers