29 Feb 2012

Makan-Makan Dan Birthday Party

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Lamanya saya tak update blog dan bw blog kawan-kawan. Macam-macam hal ada...bermula dengan kesibukan aktiviti kat sini dan keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan juga buatkan blog ni sepi mcm tanpa tuan pula tapi alhamdulillah keadaan dah kembali baik. Bila dah baik terasa lemau pula nak online kena cari mood dulu...bila mood dah ok barulah boleh update ni tapi tak kisahlah cerita dah basi pun  nak update jugak sebab utk simpan kenangan kat sini.

Terima kasih pada yang sudi singgah dan bertanyakan khabar saya. Tak lupa juga pada follower baru yg sudi singgah sini...walaupun saya tak sempat update tapi masih ada lagi yg sudi follow saya rasa terharu dan rasa mcm semangat tu dtng blk utk saya update tapi saya tak pasti berapa lama saya dapat pertahankan utk saya terus aktif berblogging ni sebab bila sampai masa yang tak mengizinkan saya utk mencoret lagi disini saya akan mengundurkan diri juga.Apapun kita serahkan pada Allah swt kita hanya mampu merancang tapi Allah swt yang menentukannya.

Oklah berbalik pada n3 hari ni saya nak nak ceter pasal aktiviti makan-makan yang dibuat kat umah saya minggu lepas ni iaitu pada hari sabtu 25hb Febuary 2012 yang lepas telah diadakan satu majlis makan-makan dan sambutan birthday anak kawan kat sini. Alhamdulillah majlis yang dirancang bersama kawan saya Faizah dan suaminya berjalan lancar dan meriah sangat. Bila dah berkumpul ramai-ramai mcm ni memang terasa meriah..terasa hilang sekejap rindu kita pada sedara mara di Malaysia kan.

Bila dah ada acara makan-makan ni, saya mcm biasalah akan memasak serba sedikit juadah dan selebihnya kawan-kawan yang bawakan. Menu yg saya masak kali ni nasi beriani kambing, dalca kambing, laksa penang dan kuih serimuka delima. Ada juga nasi ayam, makaroni goreng, puding, murtabak, kek, buah-buahan dan bubur labu yang dibawa oleh kawan-kawan. Memang meriah dengan makanan betul hari ni..alhamdulillah rezeki yg ada dapat dikongsikan bersama. Oklah jom layan gambar kat bawah ni yer.

antara menu yang dihidangkan...

nasi beriani kambing yang ditaburi bawang goreng

dalca kambing 
nasi ayam
ayam goreng yg digandingkan dgn nasi ayam
sup nasi ayam
kuah laksa penang
laksa beras yg dibawa khas dari Malaysia...tak ada jual kat sini tau laksa ni.
bahan utk laksa
ready to eat..
ada sambal kicap,sambal cili dan salad utk set nasi ayam
dessert yg kawan-kawan bawakan cuma kuih seri muka delima yg tgh ni jer la saya buat...ambik resepi kat blog kak Yatie..tq kak...sedap sgt:)
meriah dgn kanak-kanak yang sgt teruja tgk kek ni. birthday girl 2 org ni anak kawan kat sini yg sambut sekali birthday.Kek ni ditempah pada kawan kat sini juga. *kredit pic to Azremi Hadi*





sessi bergambar bersama pula.... isteri duta juga turut hadir.
kaum suami pula bergambar dengan TYT Duta yang sama turut hadir.

Terima kasih pada semua teman-teman di Finland yang sudi hadir dan meriahkan rumah kami....semoga menjadi kenangan buat kita bila semua dah balik ke Malaysia nanti...insyAllah semoga ukhwah yang terjalin sesama kita akan kekal selamanya nanti....amin.

12 Feb 2012

Lawatan Kilang Coklat Fazer


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Lamanya tak bersiaran kat sini..lama juga tak bw...lately mcm-mcm hal ada. tak dpt nk update blog selalu jer...rasanya mcm kena bercuti sekejap kot utk blogging ni. Apapun terima kasih pada yang masih sudi berkunjung kesini.

Oklah hari ni nak sharekan aktiviti saya  minggu lepas bersama dengan persatuan ladies kat sini atau dikenali dengan Perwakilan. Aktiviti kami kali ni melawat ke kilang coklat di Finland iaitu pada 9 Febuari 2012. Seramai 14org yang turut serta lawatan ni termasuk juga yang bukan ahli. Kebetulan ada sedara kawan yg datang dari Malaysia bercuti ke sini dapatlah diorang join sama. Seronok dengan peluang yang diberi untuk melawat ke dalam kilang ni. Tapi kami tak dibenarkan untuk mengambil gambar didalam kawasan kilang ni.So...tak dapatlah saya sherekan gambar proses membuat coklat ni cuma ada gambar dikawasan luar saja. Untuk masuk kedalam ni pun kami tak dibenarkan membawa beg dan diberikan baju,kasut plastik dan topi untuk disarung.Memang  pihak kilang sangat menjaga bab kebersihan.

Disini, kami diberikan penerangan yang jelas oleh pegawai pemasaran kilang tentang bermulanya sejarah kilang, bahan mentah dan proses pembuatan coklat. Beliau juga turut membawa kami melawat diseluruh kawasan kilang itu. Kami dapat melihat sendiri proses membuat coklat ni..memang menarik sangat  sebab mereka tidak menggunakan pekerja yang ramai. Kebanyakkan dibuat oleh mesin. Didalam kilang ni juga kami dibenarkan untuk mkn banyak mana saja coklat kami nak tapi tak dibenarkan untuk dibawa keluar sebab pihak kilang telah sediakan satu beg untuk kami bawa balik nanti. Kami juga diberikan peluang untuk membeli coklat dengan harga yang murah dari harga dipasaran luar.

Jenama yang sangat terkenal di Finland ni. Fazer ni telah bermula sejak 100tahun yang lepas iaitu pada abad ke 19 lagi. Coklat fazer ni dah pun masuk ke pasaran Malaysia..buat masa sekarang hanya dijual di airport KLIA

serba sedikit taklimat oleh pegawai pemasaran ...diluar bilik operasi pembuatan coklat

sebelum kami dibawa melawat ke dalam kilang kami telah diberikan taklimat dan tayangan video tentang sejarah bermulanya kilang coklat ni, proses dan pasaran jualannya sambil diberikan jamuan minum pagi.


macaron pun ada..

antara yang turut serta lawatan ni

bangganya bila tgk bendera Malaysia berkibar di Finland ni







ahli Perwakilan bergambar dengan pengerusi Perwakilan

ahli Perwakilan bergambar dengan pegawai pemasaran kilang

masa untuk shopping coklat pula..:D



ni la beg yang kami dapat sebagai souvenior utk dibawa pulang. ada roti dan coklat. Selain dari coklat fazer ni juga ada keluarkan roti  tapi tak dibuat disini.




ada pelbagai jenis lagi coklat yang dibuat disini tapi ni sajalah yang dpt saya tunjukkan. oklah sekian sajalah cerita lawatan kilang pada kali ni.

7 Feb 2012

Chinese New Year Pot Luck 2012

Assalammualaikum
Minggu yang membusykan saya....mcm-mcm program ada menanti ni. Biasa awal tahun mcm ni la sibuk dengan aktiviti persatuan kat sini jer la. Sebelum aktiviti lain menyusul saya nak sharekan aktiviti saya minggu lepas ni dulu. Sambutan CNY potluck ni dianjurkan oleh Pejabat Kedutaan Malaysia kat sini. Majlis ni dibuat pada hari sabtu  4 Febuari 2012 jam 1pm-4pm di Pejabat Kedutaan Malaysia di Helsinki. Memang saya agak sibuk pada minggu ni bermula dgn mesyuarat, persiapan majlis dan juga memasak makanan. 

Saya dan rakan-rakan ladies di embassy telah bergotong-royong memasak makanan utama pada majlis ni. Manakala dessert pula dibawa oleh tetamu yang datang.  Kebanyakkan menu utama makanan ni adalah chinese food yang dimasak oleh isteri duta dan dibantu oleh ladies kat sini. Walaupun duta disini berbangsa cina tapi beliau dan isteri amatlah mengambil berat bab makanan yang halal dimkn oleh org islam  dan semua ayam yang dibeli adalah dari kedai yang halal. Sehari sebelum majlis bermula saya telah ke rumah duta untuk membantu dalam persiapan memasak. Berpeluang juga belajar memerap ayam panggang chinese style yang resepinya dari TYT Duta sendiri. Memang sedap sgt ayam panggang tu. Nanti bolehlah saya cuba buat dan sharekan resepinya pula.

Majlis ni nampak sangat meriah dengan kehadiran tetamu seramai 120orang termasuk Malaysian dan Finnish disini. Ada juga cabutan nombor bertuah untuk semua tetamu yang hadir dan hadiahnya adalah tiket kapal cruise ke Stockholm...memang menarik. Oklah jom layan gambar kat bawah pula. Sekadar untuk berkongsi pengalaman dan simpanan gambar untuk kenangan buat saya disini saja.

 antara tetamu finnish yang hadir..kebanyakkan mereka adalah yang berkahwin dengan org Malaysia.

 majoriti rakyat Malaysia yang tinggal disini adalah terdiri daripada bangsa cina ..melayu dan india tak ramai sangat.


TYT Duta memberikan hadiah cabutan nombor bertuah kepada pemenang

 TYT Duta juga bermurah hati memberikan ang pow kepada semua kanak-kanak yang hadir

 acara makan-makan pun bermula:D





 antara dessert yang sempat saya snap..actually ada byk lagi tapi tak sempat nk snap pic tgkdah abis.

 nasi ubi keladi

 mee goreng

 ayam panggang

 sayur campur

sambal tumis telur rebus
*
*
*
*
*
Cerita suhu pula...
Suhu yang paling sejuk yang sempat saya rekodkan di rumah saya pada hari ahad lepas. ni pun dah tgh hari dah kalau sebelah subuh dan awal pagi suhu lagi sejuk dan turun ke -31 degree C. Minggu ni nampak suhu dah kembali normal...harap tak sejuk melampau mcm ni lagi sebab saya dah tak tahan dengan kulit yang pedih disebabkan kering walaupun gunakan losyen.

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers