Assalammualaikum ...selawat dan salam dihari Jumaat yang mulia buat semua. Banyak hari blog saya tak berupdate dan tak dpt nak bw di blog kawan-kawan sebab saya kurang sihat balik dari cuti masuk hutan ikut mr.hubby gi memancing hari tu terus demam. Alhamdulillah demam dah baik...hari ni baru terasa kuat sikit nak ngadap lappy ni. Kalau tak lappy tak terusik pun. Online fb pun tgk kalau ada msg masuk jer tu pun guna ipad dan iphone jer.
Oklah berbalik pada n3 ni tadi memang saya tersilap publish...tu pasal ada yg cakap nampak n3 roti ni tapi tak boleh tengok. Maaflah..saya tersilap tekan publish pulak masa tu...:P oklah sekarang dah boleh tengok betul-betul dah. Masa tadi tak sempat nak masukkan gambar lagi. tu sebab saya cancel dan edit balik.
Bun kentang ni buat masa sebelum cuti hari tu lagi...dah abis lah yer. layan jer la gambar dan resepinya. Resepinya ambil kat dapur Ros jintan manis yang pakar dalam bab meroti tu. Ramai dah yang pernah cuba buat bun ni...saya pun pernah buat juga sebelum ni tapi tak pernah n3 lagi kat blog. So..kali ni saya sharekan lah kat sini untuk simpanan rujukan saya dan juga pada sesiapa saja yang memerlukan resepi untuk dicuba. Terima kasih pada Ros yang berkongsi resepi dan izinkan saya berkongsi kat sini yer:D
Sumber: Ros @ Jintan Manis
Bahan-bahanya
250 gram tepung roti
70 gram kentang yang direbus dan dilenyek baru ditimbang ye
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur - tinggalkan sedikit untuk gliss pada permukaan bun nanti. ( dipukul sedikit)
120ml susu segar
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
kastard ni memang saya doublekan masa piping atas bun.... tu sebab nampak tebal sebab tgk kastard tu mcm banyak ingat abiskan semua terusla.
sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.
bahan untuk kastard
2 sudu besar tepung bird custard
3/4 cawan susu segar
3 sudu besar gula
caranya: ( sos kastard)
1. campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau selalu
kalau jadi terlalu pekat leh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti.
Caranya. ( roti)
1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde BM masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, , gliss permukaan dengan baki telur dan kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun . Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit. Ok dah siap Selamat Mencuba.
As salam Nieza,
ReplyDeletePotato bun tu nampak gebus! Belom pandai lg meroti...hehee... Tgk org buat mcm2 roti & bun semua ni sgt2 jeles tp xde usaha lg nak belajar... ;)) Lewat tido? :)
assalam nieza..dah sihat ye..semoga nieza diberikan kesihatan yang baik..
ReplyDeletemesti sedap bun ni kan..dah habis pun..
salm nieza cygggg...patutla senyap jew..x sihat upanya..jaga kesihatan elok2 tau,makan ubat bila perlu..kiranya roti tu dh jadi arwah la kan..he hehee x der la utk akk rasa..nampak gebu2 nieza..akk bab2 meroti mmg x pandai sgt la..mgkin lom ada BM kot..tggu ada BM baru nk rajin.;)
ReplyDeleteAslmkum nieza.
ReplyDeleteHihihiii. . Ni baru muncul bun kentang ya. Heee, silap sue jg. Pepagi buta duk terjah dapo org. Dapat cium bau ja pg td. Ni baru dpt tgk, tp still x dpt rasa. Ngeh ngeh.
Dulu setiap pagi akak selalu pergi Tesco (sini takde tesco) dan roti ni la jadi pilihan panas2. Skrg tinggal kenangan...haha...mimpi la nak jumpa tesco kat sabah ni.
ReplyDeleteSalam Yong Nieza,
ReplyDeleteohhh gitu buat yaa...tapi kalau takde basic buat roti, lambat sikit nak expert. Nice pix!
Alhamdulillah Nieza dah pun baik demam, patutlah sepi aje...
ReplyDeleteCantik bun kentang tu Nieza, terasa nak makan sama di sini, menikmati keenakannya... he he hehhh
Assalam nieza. dapat seketul cicah gan kopi best nie.:-)
ReplyDeletemasyaAllaaaah!! awat nampak sedap bebenorrr!! heeeeee
ReplyDeleteroti kegemaran nadiah ni. selalu juga beli di malaysia dulu. suka bahagian kastad tu. sedap. belum pernah buat roti sendiri lagi. entah bila entah angin rajin nak buat roti datang
ReplyDeletehuishhh nieza oiiii...sopan dan menawan potato bun mung iteww...dulu2 jaman x reti buat sendiri selalu beli kt tesco...sekarang?tidak lagiii...hheeee... errr mesti sang arjuna kita suka kalo kita storikan citer2 gi fishing nih..dedulu masa dia kena outstation ke finland nun selalu gak ambik kesempatan gi fishing..mesti nostalgia gitu...
ReplyDeleteseingat ayu pernah buat sekali jer kot
ReplyDeletesebab malas nak uli guna tangan
tapi mmg sedap & wangi gituew @.@
nmpak best je extra custard tu..hihi
ReplyDeletesalam kak nieza cayanggg~~~~ tun suka nengok bun kentang nih.. double kastad gitu, sure xtra sedap! dulu2 mmg selalu beli. tun suka sbb mmg xtra lembut bila letak kentang.
ReplyDeletesalam rindu nieza..waduh tomei jek roti kentangmu itew! akak dh berkurun x meroti sejak BM ku jatuh sakit..sob..sob!!
ReplyDeleteSalam Nieeza,
ReplyDeleteAlhamdulilla dah sihat. Belum pernah buat roti sendiri selama ni. Sedap nampak roti tu.
salam kak nieza sayang, terima kasih ya buat bun kentang ni, ros lama tak buat kak, tgk bun akak, rasa teringin lak : )
ReplyDeletecomel, senang nak makan & molek je custard bertenggek atas roti tu
ReplyDeletealhamdulillah nieza dh sihat..patut la sepi ke citer dr sana..^^
ReplyDelete**tengok pic nieza mmg terliur...sedap je mata memandang...hehe
terliurnyee..mmg nmpk sedap roti tu..=)
ReplyDeleteSungguh menyelerakan.. Nieza memang suka bun kentang ni kan.. Perasan macam Nieza pernah post atau share resepinya di blog.
ReplyDeleteCicah dengan air kopi atau teh pun sedap... Nyum nyum..
As'kum Nieza cayanggg waduhh sedapnya bun kentang tu.. kak sha tak pernah buat biasa beli, malas nak buat pasal nak kena buat kastard tu heehe... pemalas kan kan.. cantik dan comel aje bun tu yaa...
ReplyDeletesedapnya nampak roti nieza..teringin pulak..tp stok tepung roti dah lama tak beli..sejak kesihatan tak mengizinkan ni..rindu sama niezapun ya jgak
ReplyDeleteassalam Nieza
ReplyDeletesedapnya..akak suka makan masa masih panas2 tu emmm terasa kelembutannya kan
cantik Bun Nieza dgn kastad yg banyak memang sah2 la sedapppp
Salam Nieza...
ReplyDeletegebu dan lembut je bun kentang ni...geram tengok..
waduhhhh geram betul tngk bun kentang Nieza ni, dpt makan yg baru keluar dari oven mmng best tul..
ReplyDeletecantiknya...sure sedap.
ReplyDeletesemoga cepat sembuh ye nieza
berseri2 Bun Niza ni, mulus je..
ReplyDeleteSalam nieza...cantik sekali nampak bun nieza..gebu..cicah dengan kuah kari sedap ni..mieza ni malas nak meroti..hahaha sebab mieza tak berapa bagus bermain dgn yis..kalau nieza dok dekat mieza gi beli je dgn nieza :)
ReplyDeleteAssalamualaykumwbh Nieza cyg...
ReplyDeleteApa khabar?
Ayu hrp Nieza sihat hendaknya.
Jaga diri k.
Take time to rest ya.
The buns....pergh...sunggoh menggudalah dear....:)
TAHNIAH!
sedaaapppp nya.... nak sikit nieza..!!
ReplyDeletesalam nieza
ReplyDeletelapar pulak tgk roti gebu gebas tu
Zaaaa..npe rjin bnar mrti niii..beli je mcm kmaz ni haaa...hehee..ckp org jeles la niii...bk la 5 ktoi...sdpnya cicah nga kopi O...
ReplyDeleteSalam Nieza. moga Nieza dah sihat sepenuhnya.
ReplyDeletenampak lembut roti kentang ni....antara roti favorit akak ni.kalau kat Msia mmg tak miss beli....nak buat tak cukup rajin....
sedap nie kak mkn panas2.. pekena lak ngan tea o panas.. fuhh.. terangkat lah..
ReplyDeleteVery cute looking buns dear...so tempting!
ReplyDeleteaslmkum nieza.. apa kbr.. smga nieza sihat2 selalu.. sedapnya klau dpt makan bun kentang ni.. mjadi jer airtgn nieza ..
ReplyDelete