29 Jun 2012

Bun Kentang



Assalammualaikum ...selawat dan salam dihari Jumaat yang mulia buat semua. Banyak hari blog saya tak berupdate dan tak dpt nak bw di blog kawan-kawan sebab saya kurang sihat balik dari cuti masuk hutan ikut mr.hubby gi memancing hari tu  terus demam. Alhamdulillah demam dah baik...hari ni baru terasa kuat sikit nak ngadap lappy ni. Kalau tak lappy  tak terusik pun. Online fb pun tgk kalau ada msg masuk jer tu pun guna ipad dan iphone jer.


Oklah berbalik pada n3 ni tadi memang saya tersilap publish...tu pasal ada yg cakap nampak n3 roti ni tapi tak boleh tengok. Maaflah..saya tersilap tekan publish pulak masa tu...:P oklah sekarang  dah boleh tengok betul-betul dah. Masa tadi tak sempat nak masukkan gambar lagi. tu sebab saya cancel dan edit balik.


Bun kentang ni buat masa sebelum cuti hari tu lagi...dah abis lah yer. layan jer la gambar dan resepinya.  Resepinya ambil kat dapur Ros jintan manis yang pakar dalam bab meroti tu. Ramai dah yang pernah cuba  buat bun ni...saya pun pernah buat juga sebelum ni tapi tak pernah n3 lagi kat blog. So..kali ni saya sharekan lah kat sini untuk simpanan rujukan saya dan juga pada sesiapa saja yang memerlukan resepi untuk dicuba. Terima kasih pada Ros yang berkongsi resepi  dan izinkan saya berkongsi kat sini yer:D


Bahan-bahanya
250 gram tepung roti
70 gram kentang yang direbus dan dilenyek baru ditimbang ye
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur - tinggalkan sedikit untuk gliss pada permukaan bun nanti. ( dipukul sedikit)
120ml susu segar
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 sudu kecil)

kastard ni memang saya doublekan  masa piping atas bun.... tu sebab nampak tebal sebab tgk kastard tu mcm banyak ingat abiskan semua terusla.


sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.

bahan untuk kastard
2 sudu besar tepung bird custard
3/4 cawan susu segar
3 sudu besar gula



caranya: ( sos kastard)

1. campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau selalu
kalau jadi terlalu pekat leh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti.




Caranya. ( roti)

1. Kalau ade  BM tu leh lah masukkan semua bahan  dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde BM masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.



2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik. 



3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, , gliss permukaan dengan baki telur dan kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun . Bakar pada suhu 180 darjah selama  25 minit. Ok dah siap Selamat Mencuba.


37 comments:

  1. As salam Nieza,

    Potato bun tu nampak gebus! Belom pandai lg meroti...hehee... Tgk org buat mcm2 roti & bun semua ni sgt2 jeles tp xde usaha lg nak belajar... ;)) Lewat tido? :)

    ReplyDelete
  2. assalam nieza..dah sihat ye..semoga nieza diberikan kesihatan yang baik..
    mesti sedap bun ni kan..dah habis pun..

    ReplyDelete
  3. salm nieza cygggg...patutla senyap jew..x sihat upanya..jaga kesihatan elok2 tau,makan ubat bila perlu..kiranya roti tu dh jadi arwah la kan..he hehee x der la utk akk rasa..nampak gebu2 nieza..akk bab2 meroti mmg x pandai sgt la..mgkin lom ada BM kot..tggu ada BM baru nk rajin.;)

    ReplyDelete
  4. Aslmkum nieza.
    Hihihiii. . Ni baru muncul bun kentang ya. Heee, silap sue jg. Pepagi buta duk terjah dapo org. Dapat cium bau ja pg td. Ni baru dpt tgk, tp still x dpt rasa. Ngeh ngeh.

    ReplyDelete
  5. Dulu setiap pagi akak selalu pergi Tesco (sini takde tesco) dan roti ni la jadi pilihan panas2. Skrg tinggal kenangan...haha...mimpi la nak jumpa tesco kat sabah ni.

    ReplyDelete
  6. Salam Yong Nieza,
    ohhh gitu buat yaa...tapi kalau takde basic buat roti, lambat sikit nak expert. Nice pix!

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah Nieza dah pun baik demam, patutlah sepi aje...

    Cantik bun kentang tu Nieza, terasa nak makan sama di sini, menikmati keenakannya... he he hehhh

    ReplyDelete
  8. Assalam nieza. dapat seketul cicah gan kopi best nie.:-)

    ReplyDelete
  9. masyaAllaaaah!! awat nampak sedap bebenorrr!! heeeeee

    ReplyDelete
  10. roti kegemaran nadiah ni. selalu juga beli di malaysia dulu. suka bahagian kastad tu. sedap. belum pernah buat roti sendiri lagi. entah bila entah angin rajin nak buat roti datang

    ReplyDelete
  11. huishhh nieza oiiii...sopan dan menawan potato bun mung iteww...dulu2 jaman x reti buat sendiri selalu beli kt tesco...sekarang?tidak lagiii...hheeee... errr mesti sang arjuna kita suka kalo kita storikan citer2 gi fishing nih..dedulu masa dia kena outstation ke finland nun selalu gak ambik kesempatan gi fishing..mesti nostalgia gitu...

    ReplyDelete
  12. seingat ayu pernah buat sekali jer kot
    sebab malas nak uli guna tangan
    tapi mmg sedap & wangi gituew @.@

    ReplyDelete
  13. nmpak best je extra custard tu..hihi

    ReplyDelete
  14. salam kak nieza cayanggg~~~~ tun suka nengok bun kentang nih.. double kastad gitu, sure xtra sedap! dulu2 mmg selalu beli. tun suka sbb mmg xtra lembut bila letak kentang.

    ReplyDelete
  15. salam rindu nieza..waduh tomei jek roti kentangmu itew! akak dh berkurun x meroti sejak BM ku jatuh sakit..sob..sob!!

    ReplyDelete
  16. Salam Nieeza,

    Alhamdulilla dah sihat. Belum pernah buat roti sendiri selama ni. Sedap nampak roti tu.

    ReplyDelete
  17. salam kak nieza sayang, terima kasih ya buat bun kentang ni, ros lama tak buat kak, tgk bun akak, rasa teringin lak : )

    ReplyDelete
  18. comel, senang nak makan & molek je custard bertenggek atas roti tu

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah nieza dh sihat..patut la sepi ke citer dr sana..^^

    **tengok pic nieza mmg terliur...sedap je mata memandang...hehe

    ReplyDelete
  20. terliurnyee..mmg nmpk sedap roti tu..=)

    ReplyDelete
  21. Sungguh menyelerakan.. Nieza memang suka bun kentang ni kan.. Perasan macam Nieza pernah post atau share resepinya di blog.

    Cicah dengan air kopi atau teh pun sedap... Nyum nyum..

    ReplyDelete
  22. As'kum Nieza cayanggg waduhh sedapnya bun kentang tu.. kak sha tak pernah buat biasa beli, malas nak buat pasal nak kena buat kastard tu heehe... pemalas kan kan.. cantik dan comel aje bun tu yaa...

    ReplyDelete
  23. sedapnya nampak roti nieza..teringin pulak..tp stok tepung roti dah lama tak beli..sejak kesihatan tak mengizinkan ni..rindu sama niezapun ya jgak

    ReplyDelete
  24. assalam Nieza
    sedapnya..akak suka makan masa masih panas2 tu emmm terasa kelembutannya kan
    cantik Bun Nieza dgn kastad yg banyak memang sah2 la sedapppp

    ReplyDelete
  25. Salam Nieza...
    gebu dan lembut je bun kentang ni...geram tengok..

    ReplyDelete
  26. waduhhhh geram betul tngk bun kentang Nieza ni, dpt makan yg baru keluar dari oven mmng best tul..

    ReplyDelete
  27. cantiknya...sure sedap.
    semoga cepat sembuh ye nieza

    ReplyDelete
  28. berseri2 Bun Niza ni, mulus je..

    ReplyDelete
  29. Salam nieza...cantik sekali nampak bun nieza..gebu..cicah dengan kuah kari sedap ni..mieza ni malas nak meroti..hahaha sebab mieza tak berapa bagus bermain dgn yis..kalau nieza dok dekat mieza gi beli je dgn nieza :)

    ReplyDelete
  30. Assalamualaykumwbh Nieza cyg...

    Apa khabar?
    Ayu hrp Nieza sihat hendaknya.
    Jaga diri k.
    Take time to rest ya.
    The buns....pergh...sunggoh menggudalah dear....:)
    TAHNIAH!

    ReplyDelete
  31. sedaaapppp nya.... nak sikit nieza..!!

    ReplyDelete
  32. salam nieza

    lapar pulak tgk roti gebu gebas tu

    ReplyDelete
  33. Zaaaa..npe rjin bnar mrti niii..beli je mcm kmaz ni haaa...hehee..ckp org jeles la niii...bk la 5 ktoi...sdpnya cicah nga kopi O...

    ReplyDelete
  34. Salam Nieza. moga Nieza dah sihat sepenuhnya.
    nampak lembut roti kentang ni....antara roti favorit akak ni.kalau kat Msia mmg tak miss beli....nak buat tak cukup rajin....

    ReplyDelete
  35. sedap nie kak mkn panas2.. pekena lak ngan tea o panas.. fuhh.. terangkat lah..

    ReplyDelete
  36. Very cute looking buns dear...so tempting!

    ReplyDelete
  37. aslmkum nieza.. apa kbr.. smga nieza sihat2 selalu.. sedapnya klau dpt makan bun kentang ni.. mjadi jer airtgn nieza ..

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers