3 Apr 2012

puding


Assalammualaikum
Update n3 tertunggak ni..hari ni agak bz sikit saya ada meeting kat ofis mr.hubby. Sebelum keluar jap lagi saya nak sharekan dulu kuih bingka yang saya buat sebelum pergi holiday hari tu. Maaf yer kuih dah lama abis baru nak share tapi tak kisahlah gambar tak basi kan..haha layan jer lah gambar dan resepi ni dulu ya.

Memang banyak adunan ni saya buat semua adunan pulak tu. Saya dapat buat 2 loyang saiz sederhana juga ni. Sebahagian kuih ni ada bawa ke ofis mr.hubby. Resepi kuih bingka ni memang sedapla...kalau siapa yang suka makan bingka bolehlah mencuba resepi yang mudah ni.

Resepi ni ambik kat dapur kak Hana..tq kak kerana berkongsi resepi kuih yang sedap ni dan izinkan saya berkongsi disini pula:D


KUIH BINGKA TELUR
sumber : Kak Hana
Bahan-bahan

  • 6 biji telur
  • 2 cwn air daun pandan ( atau 2 cwn air + colour kuning)
  • 2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
  • 3 cwn tepung gandum
  • 2 cwn gula
  • 1 tsp garam
  • 4 tbs butter-cairkan
Cara-cara
  • Blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  • Masukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan.
  • Masukkan dalam oven.
  • Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih ke dalam loyang.
  • Masak sehingga perang. bakar suhu 180 bakar selama sejam.


26 comments:

  1. kak nieza....
    cantikknya bingka telur tue..
    rasa sayang lak nak potong..he3
    dah potong yerk..
    meh seketoiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mas, tapi dah abisla nk kasi pun nanti buat lagi kasi ye..hehe

      Delete
  2. wohhoo best best.. semua bingka saya suka... jauh nya nak mintak sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita..suka bangat mkn kuih bingka ..itulah nk kasi pun jauh sgt:)

      Delete
  3. as-salam kak Nieza
    sedapnye kak bingka telur tu..ngancam betul.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam ady, cubalah buat nanti:)

      Delete
  4. Salam kak nieza! aduhhh pedih2 pulak mata kita skrg niii huhu... lawooo lerr acuan bingka akak! bingkanyer pun lawo! lama dah duk masuk list menu bingka nii tp sampai skrg asyik kiv jerr sbb buat roti lerr niii huh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam Ika, tq.guna acuan silikon tu Ika senang.. akak suka sebab mudah nk tanggal. ya la nampak rajin betul ika meroti tu..nanti bila dah abis angin meroti boleh cuba buat bingka ni pula:)

      Delete
  5. salam nieza
    alahaiii cantiknya..syg nk potong..he heee sy teramatla suka kuih bingka nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak, tq..biasa jer tu.ya betul samalah saya pun suka:)

      Delete
  6. salam nieza...anak akk mst suka bingka ni,,,akk salin resepi dulu yer..thnx

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak, ya boleh..silakan selamat mencuba ya:)

      Delete
  7. kat sini kan sekarang ni hujan.. cuaca lembap je.. laparrrr..nak sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azian,bestla ujan tu kak sejuk jer kan...tapi nk kasi kuih dah abis la..hehe

      akak, kenapa saya cuba banyak kali masuk blog akak tak lepas la..keluar google jer. ada cara lain tak nk masuk?

      Delete
  8. Replies
    1. betul kan kak Nazrah...senang dan mudah..saya pun suka:)

      Delete
  9. kak nieza cayangg... windu! windu!!
    terliur nengok bingka tu. tun mmg suka mkn bingka, kalau x pikirkan diet mmg akan makan dgn lahapnyer nih.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer dik Tun cayang...salam winduu juga!!welcome back dear..bestla bercuti lama tu. ala mkn jer tun...lupakan kejap diet tun tu yer..hehe

      Delete
  10. AS'salam Nieza cayanggg

    miss you too..hehehe. maaflah Nieza k.ct pun jarang dapat singgah blog Nieza sekarang. k.ct ada buat sikit projek bersama anak dara k.ct ni, dia balik bercuti 2 bulan lama juga tu. jadinya blog Dapur CT akan diupdate selang2 lah nampak gayanya..hehehe

    k.ct memang suka makan bingka2 ni Nieza, yang ni rasanya k.ct belum pernah buat lagi, akan menyusul nanti, Insya'Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam kak CT Cayang! tq kak...patutlah jarang nampak akak n3 sekrng ni bz yer.tak pe la kak dahulukan perkara yg penting dulu yer nanti free boleh bw. Ok nanti akak cuba lah buat yer:)

      Delete
  11. wah sedapnya, tadi nampak kat fb izah komen, tapi ofis tak boleh online tak dpt terus tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Tina...sedap kuih ni nanti cubalah Tina buat pula:)

      Delete
  12. Assalamualaikum Nieza,
    iyelah dik...memang macam senang saja nak buat bingka ni, hasilnya pun boleh tahan cantiknya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Amie,tq.. betul kak memang senang sgt buat kuih bingkax2 ni kak:)

      Delete
  13. cun cun..senang je kan..nak cubalah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Hajar, memang senang sgt..harus cuba ni hajar:)

      Delete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers