19 Jan 2012

Winter explorer 2012

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Banyak hari saya tak update blog dan bw. Alhamdulillah saya dah sihat dah....mujur panas bdn hari tu tak berlarutan sebab saya jarang ambil ubat kalau sakit kecuali la sakit teruk sangat kan tapi kalau setakat panas bdn demam biasa tu biasanya saya akan banyakkan minum air, rehat dan mkn banyak buah yang kaya vit C. Biasa kat Finland ni kalau demam pun doc akan nasihatkan tunggu 3 hari demam kalau tak baik baru jumpa doc. Nak jumpa doc pulak bukannya kita boleh pergi terus mana-mana klinik tapi kena buat appoiment dulu...kecuali kes emergency jer la. Memang biasa la tu kalau bertukar cuaca ni.

So...semalam agak bz sikit coz ada meeting perwakilan kat ofis mr.hubby. Biasa dah awal tahun ni memang byk aktiviti ladies nk kena buat. Maybe saya kena kurangkan masa berblogging bila dah sibuk tu. Terima kasih pada yang sudi singgah ke sini....mohon maaf masih belum ada kesempatan utk saya bw lagi. InsyaAllah kalau ada kesempatan saya akak update dan bw tapi bila senyap sunyi jer blog ni kira saya sibuklah tu yer. Bila dah sibuk dapur pun tak sempat nak berasap sgt la.:D

 Oklah nak ceter pasal n3 salji pula. Bila bgn pagi tgk suasana dah memutih tebal juga snow turun semalam ni coz snow turun non stop dari tgh hari lagi. Bila dah memutih ni saya memang suka sgt tgk...cantik sangat bila tgk view ni...Subhanallah sungguh indah sekali ciptaan Allah. 

So...pagi semalam saya pun keluar la seorang diri jalan-jalan sekitar kawasan umah untuk ambil gambar. Walaupun dah thn ke-3 pengalaman saya dengan winter kat sini tapi saya masih tak jemu untuk mengambil gambar permandangan yang cantik ni. Gambar yang dirakam ni adalah sekadar untuk simpanan dan kenangan saya disini saja. Dalam masa yang sama dapatlah juga berkongsi pengalaman pada mereka yang sudi. Malas nak edit dah gambar ni saya terus upload jer so...harap maaf kalau semua gambar kurang memuaskan. Tapi cuaca masa winter memang ginilah jarang ada matahari.

 view kat sebelah umah jer ni....lorong jalan kaki ni untuk ke station train dan ke supermarket

 kalau tgk pada n3 winter tahun lepas pun saya ada ambil gambar kat sini.



 suka tgk ais halus di ranting pokok ni







 train yang lalu setiap hari ni kat sebelah umah jer



 ni pulak posmen yg kejanya antar surat dr rumah ke rumah...posmen sini jalan kaki jer...ada juga yang naik basikal bila winter ni maybe agak susah sikit kot nk naik basikal
 ni pulak kawasan taman dekat area umah yang saya dok sekarang ni




 snow dah nampak tebal 




 jalan raya dah nampak kotor bila winter ni
Sekian sajalah dulu cerita salji buat kali ni..insyaAllah kalau ada kesempatan nanti saya akan sharekan lagi. :D 

46 comments:

  1. SubhanaAllah.. mmg cantik kan winter! suka tengok bila baru2 turun, tapi kalau dah keras jd air batu agak susah nak berjalan esp. lorong2 kecil dan jln raya. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la As..memang cantik kan..tapi bila dah nak abis winter nanti terus jadi tak best sebab jalan dah licin:)

      Delete
  2. Salam Yong,

    Cantik, cantik...tima kasih sharing. Suami kata semalam kat kampong dia di Black Sea pun salji turun lebat. Akak misslah tp InsyaAllah bila ke sana nanti (hari Sabtu ni) harap akan turun lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam hjh yong, sama-sama kita sharing ya...nanti jgn lupa ambil pic sharekan yer kak.:)

      Delete
  3. Salam Nieza jangan kesihatan..supaya cepat sembuh...winter memang beautiful..memang best diabadikan gambar2 waktu ini. Thanks for sharing..lama tak holiday kat luar

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak...tq atas ingatan akak. ya betul kak sementara masih disini boleh la merakam kenangan ni kan. jemputla dtng holiday sini kak:)

      Delete
  4. Bestnya tgk tapi boleh rasa keseramannya....cantik gambar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk memang best tapi nk meredah kesejukan tu yg tak best...tq yer:)

      Delete
  5. Assalamualaikum Nieza,
    SubhanaAllah..indah sungguh ciptaan Allah...cantik pemandangan masa winter ni...tq berkongsi pengalaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Yatie, ya kak sungguh indah ciptaan Allah kak syukur atas nikmatNya diberikan peluang utk kita melihatnya.sama-sama kita berkongsi pengalaman ya kak:)

      Delete
  6. hhhhmmmm.... leka saye diulit gambar indah ni. nasib baik saye dah merasa sekejap kat Tmn Botani Shah Alam tu. huhu!

    *mencabar sungguh tugas abg postor itu, kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga pengalaman tu kan...ya memang mencabar kena meredah snow antar surat kan:)

      Delete
  7. subhanaAllah...
    cantikknya gambar2 winter tu kak nieza...
    sejuk mata mas memandangnya....
    rasa tak jemu2 memandangkan kak....
    cantikkkk sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Mas..ya mas kalau dapat tgk real view lagi cantik..subhanallah

      Delete
  8. subhanallah....cantik sangat....tq sharing ya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya memang cantik view memutih masa ni.sama-sama kita sharing ya:)

      Delete
  9. SubhanaAllah...sungguh indah!.....rindu pada sejuk gigil snowflakes!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul mokwo sungguh indah ciptaan Allah...dtngla jalan sini pula mokwo:)

      Delete
  10. Perfect la Kak!. Cantik sangat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Hani....semua yg indah dan cantik ni dtngnya dari Allah:)

      Delete
  11. Salam Nieza, dh sihat yer... alhamdulillah... rindu k.gee kat dapor Nieza...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak gee...alhamdulillah kak. tq atas ingatan akak yer.belum berkesempatan nk n3 mskx2 lagi kak mood nk bercuti jer ni:)

      Delete
  12. cantek sangat kak
    kat tempat ayu x turun lagi snow this year
    nak main kena gi bukit la jawabnyer ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo tak turun lagi ke? ingat dah byk dah...tempat ayu tak sama yer dgn tempat kwnx2 lain tu...apa kata ayu dtng sini pulak main...hehe

      Delete
  13. betul la nieza...lawa jek tgk salji2 kat ranting tu..alhamdulillah..nieza still berkesempatan merasa lagi winter kat sana...rasa2nya bila yek nak balik malaysia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah jaja...dah tahun ke-3 dah merasa salji kat sini..nk blk bila tak tau lagi tapi rasanya dlm 1-2thn gitu la kot.

      Delete
  14. Assalamualaikum nieza ..
    apa kbar hari nie nieza? moga sihat sejahtera selalu yer.. wah cantiknya tgk gambar2 tu nieza... tenang jer mata memandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Diana, khabar baik kak..alhamdulillah sihat tq kak:)

      Delete
  15. subhanallah....!!! cantiknya....

    get well soon nieza... makaan obat & rest tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kak memang cantik..tq dah sihat dah:)

      Delete
  16. subhanALLAH cantik sangat...cuaca yang panas kat sini...terasa nyaman n sejuk sekali bile lihat pemandangan winter di finland tuh.. :)) tak sabar tunggu gambar2 seterusnnya..tk dpt p finland dpt tgk gambor pun jadi laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya CB memang cantik view time ni...kalau boleh pos salji ke sana nak jer antar skit ni..hehe

      Delete
  17. moga nieza akan bertambah baik..agak2 dlm berapa KM lah postman tu bejalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah baik kak..haha tak sempat nk interview dia pun kak..hehe

      Delete
  18. salam nieza....cantiknya kejadian Tuhan kan...masyaallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak...ya memang yang cantik semua dari Allah kak:)

      Delete
  19. salam kak nieza.. subhanallah..cantiknyaa kak.. cantik sangat2....teringin nak outing kat sini n snap pic camni.... huhu..tp ta taula thn sejuk ke x..kekeke.. masuk ice room kat genting pun dah gigil kepala lutut.. ahakz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam noorsha...memang cantik kalau sha yg shot pic view ni sure lagi lawa kan...dtngla sini..kalau pakai baju tebalx2 boleh thn sejuk la.

      Delete
  20. MasyaAllah.. cantiknya ciptaan Allah, suci, bersih.. tengok gambar je dah dapat rasa kesejukannya... Errr, ABC pulut 1!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehx2 nanti boleh meniaga ABC ni..hehe

      Delete
  21. assalm nieza,
    waduh cantik betul gamabr yg nieza ambik tu..buat kenangan kan dear..
    camera nieza tak jam ke dengan temperature yang sejuk macam gini?..akak punya
    camera hari tu jam ler, sebab suhu terlalu sejuk ..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak ayu, ya kak sementara masih disini bolehla simpan kenangan ni. ya la kalau cuaca sejuk sgt lens tu nanti tak elok kan tapi so far ok lagila.

      Delete
  22. Subhanallah... indahnya pemandangan waktu musim sejuk. Puas menatap gambar2 yang sangat cantik dalam blog Niezza ni. Biasalah tu bertukar cuaca.. Jaga diri baik2 ye.

    p/s : Kalau Niezza ada masa terluang, masukkanlah lagi gambar ye.. Suka melihat pemandangan yang indah di negara orang.

    ReplyDelete
  23. ya Nur sama-sama kita berkongsi pengalaman...syukur dgn kesempatan yang diberikan Allah untuk saya menatap keindahan alam ni dan berkongsi pengalaman buat semua. tq atas ingatan ya..insyaAllah kalau ada masa nanti saya sharekan lagi pic winter kat sini:)

    ReplyDelete
  24. gambar salji cam=ntik.pakai kamera apa? tgh search kamera yg cantik utk snap gmbr salji

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers