16 Jan 2012

Kerabu Perut


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Hari ni saya rasa agak kurang sihat sikit...bdn terasa seram sejuk dr semlm lagi. Maybe kena cuaca sejuk dan berangin masa keluar hari sabtu hari tu agaknya. Oklah cuma nak sharekan resepi kerabu perut yang saya buat bersama-sama dengan kawan-kawan yang datang riuhkan dapur masak saya pada hari sabtu yang lepas. Actually program memasak dan makan-makan tanpa dirancang dan last minute punya program jer coz hari tu kami hanya plan nak main sledge dan ski jer tapi balik tu tergerak lak hati nk jemput diorang singgah makan kat umah. Walaupun serba kekurangan bahan memasak makanan yang lain tapi alhamdulillah berjalan dgn lancar. 

Kebetulan saya ada beli perut lembu ni 2-3 hari lepas tapi kalau beli nak makan sorang surelah tak boleh abis sebab dijual dlm kuantiti yg byk dlm 1kg lbh utk sepaket. Perut ni dijual frozen dlm plastik import dr luar punya. Mr.hubby pulak tak makan perut lembu ni dan kalau buat memang saya kena mkn sorang jer la jawabnya. Tapi kekadang tu teringin juga nak mkn saya beli jugalah dan lama juga nk kena abiskan.

So...bila dah kawan-kawan datang umah saya pun keluarkan la utk buat kerabu dan ramai antara diorang yang tak biasa beli perut kat sini. Memang berselera makan bila dah lama tak jumpa kan.Oklah ceter pasal resepi pula asalnya daripada resepi my mum la ni tapi saya tak ada pula salin yang sebetulnya resepi ni tapi dah selalu buat saya agak-agak jer la sukatannya tu. Bolehlah diubah suaikan mengikut citarasa masing-masing juga. Banyak kali buat kerabu ni tapi rupanya belum masuk blog lagi resepinya..sekarang baru nk share kat sini.


sumber: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
500 gm perut lembu
3 biji bawang besar dipotong halus
3 biji tomato dipotong dadu
2 sb kerisik
1 sudu besar beras
setengah cawan jus asam jawa 
2-3 biji Asam limau nipis (kat sini tak ada tapi nieza gantikan dgn jus lemon)

Bahan kisar halus
5-6 biji bawang merah kecil
1 biji tomato
5-6 biji cili merah (mengikut kepedasan masing-masing..kalau suka pedas boleh letak byk)
4 biji cili padi (optional)
gula dan garam secukup rasa
Belacan sebesar ibu jari dibakar hingga garing (nieza bakar oven jer)

Cara Membuatnya
1. Perut lembu dilumur dengan kapur, biarkan direndam sekejap dan dicuci bersih untuk menghilangkan bau.

2. Bila sudah bersih perut tadi hendaklah direbus dengan sedikit garam.
3. Kemudian sediakan bahan sambal seperti membuat sambal belacan spt Cili, bawang merah dan belacan yang siap dibakar tadi ditumbuk halus.(Nieza masukkan semuanya dalam blender jer)
4. Bawang besar diptong nipis-nipis, begitu juga dengan cili merah
5. Beras digoreng tanpa minyak hingga kuning dan ditumbuk halus.
6. Perut rebus dipotong anggaran 1/2 inci tebal dan 1 1/2 inci panjang.
7.  Masukkan air asam tadi ke dalam sambal, kerisik dan beras tumbuk.
8. Gaulkan sekali bersama dgn perut lembu, cili, bawang besar,tomato, garam dan asam limau.

9. Rasakan asam garamnya mengikut rasa...boleh di tambah asam lagi sekiranya terlalu pedas. Selamat mencuba.

50 comments:

  1. tun mmg xleh makan langsung perut lembu nih.. kalau lepas raya haji biasa nya ada la perut lembu kat umah. bila time merebut perut lembu, mmg tahan nafas la tun kat dapur tu. hehe.. selera masing2 la kan =) kakak tun hantu kerabu perut ni, satu mangkuk tu dia boleh ratah kejap je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun, akak dulu pun tak pandai mkn kerabu dan perut ni tapi bila masa keja bergaul ngan kawan-kawan yg selera suka mkn kerabu pelbagai tu akak pun terus jadi suka tun.Bila dah berumur ke 30an ni memang selera betul mkn nasi ngan kerabu ni.

      Delete
  2. wauuu meleleh air liur ni
    ternyata tak susah cari bahan memasak di finland ye nieza...kalau perut lembu pun ada..bererti semua ada kat di sana...cuma mahal atau murah je lah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak ada jual perut lembu ni kak kedai halal liha kat sini..memang senang nk dpt tapi yg frozen punyala..mahal pun tak kisah kalau nk mkn punya pasal kan..:)

      Delete
  3. nampak sangat yummy! tp kak rose pun x pandai makan perut ni... tp agaknya kalau x tau, maunya belasah jugak kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Rose pun tak mkn ke?..kena belajar mkn la nanti kak...sedap ni..hehe

      Delete
  4. nadiah ni tak makan organ-organ dalaman. tak lalu :p. mak nadiah suka la kerabu perut

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak lalu jgn la mkn...akak kena geng mak nadiah la...hehe

      Delete
  5. ya allah...
    sedapnya nieza..
    ayu mmg suka perut tau..............

    nakkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ayu memang sedap..nk kasi pun dah abisla.:)

      Delete
  6. assalamualaikum nieza.. saya pun tak reti makan perut. hehe.. tapi baru2 ni masa kenduri kawin my niece, org kampung masak kicap ala2 rendang. warne hitam gitukan,saya tak tahu ingatkan daging. bila makan ..eh sedap la..tapi bukan daging. bila duk kunyah2 tu tetibe otak pikir gamaknya ni perut. tapi sebab sedap ku terus kan suapan demi suapan. haha..pas tu bila balik rumah masing2 heboh masak perut kat kenduri tu mmg sedap. sah mmg peerut. haha.. tapi jangan lidah lembu sudahhhh.. pernah juga akak pekena saya. makan lidah.huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam izah, sib baik tak tahu kan...dapat gak merasa tu..hehe tapi betul la zah dulu nieza pun tgk perut tak lalu bila kwn suruh rasa lelama jadi suka lak. lidah lembu nieza lum pernah mkn lagi.

      Delete
  7. Assallamualaikum Nieza..
    Amboiiii..bersuka ria main sky tak ajak akak pun ye. Kan dah nak demam.. Hehehe.. Tak de lah. Kak Naz gurau jer.. Harap cepat sembuh ye dear..

    Akak kalau perut lembu ni masak lomak cili padi selalunya tp lama dah tak buat. Masak tu letak rebung sekali.. Perghhh..syokkk!!!

    Kerabu perut nieza ni pun nampak sedap sgt.. Kalau di sini, kerabu cam ni mmg bnyk org suka buat tp kaler dia tak merah. Jernih jer.. Tp bagus makan mknn cam ni.. Low fat dan kalori..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Naz cyng,
      demam sikit jer kka...malas mkn vit c jadi gitu la..hehe alhamdulillah dah ok dah kak..tq atas doa akak yer.

      perut msk lomak pun sodap..nieza suka..tapi rebung tk pandai mkn lak.kerabu ni style org utara kak..kalau style lain saya tak tahu..hehe

      Delete
  8. nak nangess boley x???
    sebab ayu ni mmg hantu perut taw
    dulu selalu suruh umi bikin
    kat sini x der jual
    then if ada pun x confident nak cuci
    then part rebus tue ayu x leh bau sebab nnt pening
    pelik x????
    dah siap boley plak makan ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai tak de jual kat sana ke? ciannya...nanti blk msia la mkn yer. akak pun tak thn gak bau tu ayu tapi paksa jugala diri ni cuci kasi bersih dan rebus pastu dah tak bau dah.

      Delete
  9. salam nieza - nampak sgt sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak lina, ya memang sedap kak:)

      Delete
  10. As'sala Nieza

    Ni mesti masa dok main saljilah ni sampai badan rasa tak selesa. Apa pun jaga diri moga cepat sihat ya Nieza.

    k.ct ni kerabu mangga biasalah makan, tapi kalau campur perut belum pernah merasa lagi Nieza. Selalunya kalau makan pun dimasak lemak cili api jer perut tu. yang makan pun k.ct sorang2 jer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak ct,
      alhamdulillah kak dah ok dah bila ok keluar lagi...hehe biasa cuaca sejuk gini memang gitulah kak kena mkn byk vit c.

      perut ni kalau buat kerabu memang sedap kak..boleh menambah nasi dibuatnya..hehe

      Delete
  11. nieza...mcmana hari ni..dah baik ke?harap makin baik ...berair mulut akak tengok perut tu,,mmg kegenaran akak,tak kira kerabu ke,sup ke..masak lemak dgn rebung,,sedapkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dah ok dah kak...tq atas doa akak ya. memang sedap kan mkn perut:)

      Delete
  12. assalam nieza..kerabu perut memang kegemaran acik ni..
    tapi acik tak pernah buat sendiri..sebab tak pandai nak "bela" perut tu sampai jadi putih macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam acik...kena basuh dengan kapur mkn la acik baru elok..nanti acik tryla.

      Delete
  13. menarik la resepi akak ni..ada beras tumbuk...teringin nak cuba kalau ada perut..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi asal dr mak akak Q..cubalah nanti:)

      Delete
  14. salam kak.. mmg sesuai kak..mmg sesuai untuk berdiet ni..hihi...selamat diet kak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam sha...yup sesuai sgt la kan..itulah kan berjaya ke tdk nk mendietkan diri ni yer..hehe

      Delete
  15. wala weiii..nieza..kejap lagi baru nak lunch.. berbunya dah perut niii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn lupa lunch nanti cari perut yer..hehe

      Delete
  16. waduhh sedapnyer kerabu perut!! ratah aje best ni nieza :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan kalau meratah kerabu ni kak nor...nieza pun suka:)

      Delete
  17. Nampak sedap lauk ni Nieza...dapat makan tuk lunch sedap ni..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap kak cik cek...mau menambah nasi dibuatnya..hehe

      Delete
  18. salam za...ada kat umah ke tu...oooo sna pun leh jmpa perut jgk ye...klu kat bahrain pun senang sngat nk dpt bhgian2 dlman lembu/kmben ni...smuanya fresh...sdpp tu za mratahhh...bak la spngan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak maz, ada jual kak tapi import punya yg frozen jer la...tak ada yg fresh tapi bolehla kalau nk mkn tu kan.

      Delete
  19. SEDAPNYA NIZA.. WARNA WARNI GITU .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya memang sedap...warna tu kasi selera skit nk mkn..:D

      Delete
  20. Salam Yong,

    Pandai Yong buat kerabu perut. Akak seumur idup tak penah buat, makan pun beli, dah tua2 baru makan kerabu ni sbb mak pun tak penah buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam hjh yong, tak la pandai sgt tapi dulu selalu tgk mak buat tu sebab suka buat..hehe

      Delete
  21. Assalamualaikum Nieza,
    nmpk menyelerakan sungguh menu Nieza arini, suami akak suka betul perut lembu ni..biasanya akak masakan je tapi akak tak makan..he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak yatie, tq kak..alahai akak tak mkn ke? saya lak suami tak mkn..dia tak biasa mkn pun.

      Delete
  22. Assalamualaikum Nieza..Memang meleleh air liur tengok kerabu perut ni. Bestnya kalau dapat hadap sepinggan beso, diratah begitu saja. Ehh, ada bubuh beras tumbuk eh? Memang berbeza ni, harus dicuba!

    P/s : Tu laa...gi sky2 tak ajak akak, kan dah demam...gurau je! Suka sgt tengok gambo2 sky kat bwh tu! rasa cam nak join je ni.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam kak Azlina, kalau akak suka mkn kerabu akak kena cuba ni...:)

      demam sikit jer kak..hehe tq:)

      Delete
  23. nieza..hubby jaja kalau bab perut..memang la dia suka sgt2..kalau just rebus then cicah air asam pun dia suka dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap sgt kalau cicah ayaq asam tu jaja..:)

      Delete
  24. Assalam nieza,
    waduh lama akak tak kemari ni..
    banyak juga menu yg terlepas..suka tengok gamabr holidays kat bawah tu..kalau anak2 akak memnag suka snow & main skiing & snowboarding..sampai ada yg kasi cadangan nak pergi lagi korea, tapi untuk ski aje..hehe ingat ayah dia orang loaded keboleh pergi selalu..hehe..

    kerabu perut nampak interesting lah nieza, tapi akak belum pernah makan perut(babat)..sebab tak reti makan..

    ReplyDelete
  25. w.salam kak Ayu,
    bz yer kak..nieza pun lama tak bw. mana ada gambar holiday kak?..gambar snow tu semua dalam finland jer. jemputlah datang jln sini pula kak..sure diorang boleh main kat sini. akak pun tak mkn perut ke? kena belajar mkn la nanti:)

    ReplyDelete
  26. Nampak sedap.. Belum pernah cuba makan perut lembu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba dulu baru la tau Nur...hehe

      Delete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers