10 Jan 2012

Talam Roti Lapis Coklat


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Nak share Juadah berbuka puasa saya semalam ni. Alhamdulillah dah selamat berbuka puasa dengan menu yang simple dan kuih yang sedap ni. Walaupun makan sorang-sorang tapi berselera juga..haha tu la masalah saya ni kan:D


Oklah ceter pasal kuih ni pula..gara-gara terkena tag dari Izah daut kat fb pagi semalam saya terasa terseru-seru jer nak buat.Kebetulan bahan-bahan semua ada. Actually resepi ni dah lama masuk list masa kak Wan dan kak Yatie  buat dulu lagi tapi tu la tak buat juga. Tapi saya suka buat kuih lama-lama gini.  Kuih ni memang simple dan senang sgtla nak buat...sekejap jer dah siap.Cuaca kat sini pula sejuk so... lagi cepatlah kuih saya sejuk dan dah boleh keluarkan dari loyang. Saya gunakan loyang silicone mould (SM) tu lagila senang nk tanggalkan kuih ni.


Adunan kuih ni pun sedang elok jer utk mereka yg family tak ramai tak la teruk nak abiskan bila tak byk gini kan.Kalau family ramai tu elokla gandakan adunan ni. btw, terima kasih pada tuan empunya resepi Kak Wan dan semua yang telah berkongsi resepi kuih yang sedap ni.Izinkan saya berkongsi disini pula ya:D 


Resepi: Kak Wan
Bahan-Bahan
  • 4 keping roti sandwich - buang tepi, siat kecil + rendam dgn 100 ml air
  • 50 gm gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam
  • 200 ml santan KARA
  • 100 ml air
  • 60 gm tepung beras
  • 20 gm tepung sagu/tpng ubi
  • 1 sudu teh coklat emulco
Acuan Lompang (10-12 biji)

Cara-cara :
1. Masukkan roti yang direndam ke dalam pengisar. Ketepikan.
2. Satukan air, santan, gula dan garam, masak hingga gula larut. Biarkan suam. Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
3. Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang di rendam hingga halus.
4. Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna asal dan satu lagi di campur dengan coklat emulco.
5. Tuang warna asal, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang di panaskan terlebih dahulu.
6. Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan coklat ke atas lapisan bawah tadi. Lap tutup pengukus dan kukus selama 10 - 15 minit dengan api sederhana hingga masak


32 comments:

  1. sELAMAT PAGI nIEA..PAGI DI mALAYSIA..RAJINYA MELAPIS..MAK AII CANTIK BANGAT

    ReplyDelete
  2. cantikkkkknya kuih talam tu kak nieza...
    amboiiiiii...cepat bebenar sampai finland yerk...

    ReplyDelete
  3. Assalam kak nieza,wah wat lam s/m nmpak cntik gila kak,mmg cun sungguh..Terpegun sgt,niat hati nak wat juga,tapi xtaulah bila..

    ReplyDelete
  4. Teringinnya nak menalam, tapi sapa nak makan erk? Nak buat ke.. tak nak ... nak buat.. ke taknak...

    ReplyDelete
  5. ternganga sekejap tengok kuih yg cantek itu... adoyaii!! kena cuba buat nih.... sangat menggoda

    ReplyDelete
  6. As'salam Nieza

    k.ctpun suka kuih ni. dok amik resipi lama dah kat blog Ayu S'pore tu. tapi list panjang bebenar tak sampai2 lagi no nak naik..hehehe.

    Insya'Allah kemungkinan akan dicepatkan juga sebab anak2 memang suka kuih2 yang lembut macam ni.

    cantik mould Nieza tu, k.ct dok tengok2 kat tenet jer nak beli juga nanti..hehehe. tapi yang biasa2 jer, okeylah kalau bandingkan dengan harga kita lagi mahal kan.

    ReplyDelete
  7. flight pukul berapa lah agaknya resepi ni ambik untuk landing kat finland yer..berdesuppp terus dah di dapur akak...tomei2 lapisannye tuh..tergamak ke nk ngap? boleh kasi award talam of the month la kot kt talam roti nih...:)

    ReplyDelete
  8. memang cun melecunnnnn pinjam acuan bolehhh???? hehehe jeles2

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum kak nieza!! cantiknyerrr!!! kemas je lapisan akak.. kalau tun mesti dh senget2 dan x sama lapisan dia.

    ReplyDelete
  10. Nieza, laaaaagi la cantik kejadian talam ni dengan sm munger2 tu.... laju jugak seru sampai ke finland ya!

    ReplyDelete
  11. nieza semalam baru tgk kt dapur k.rose..hr ni dah sampai finland ye..hehe..cantik2 nya acuan nieza

    ReplyDelete
  12. ya ampun canteknyer talam lapis akak ni....cayang nk makan ngeee

    ReplyDelete
  13. assalamulaikum nieza - cantik...lapisan

    ReplyDelete
  14. as-salam kak Nieza

    cantik kejadian talam roti tu kak..menggoda betul talam roti tu..

    ReplyDelete
  15. tengok je dah tergoda.... kalau rajin nnt nak buatlah... tapi entah bila..

    ReplyDelete
  16. salam laling..lama x singgah dapur akak nih..akak sihat?sedapnye nampak puding akak ni..

    ReplyDelete
  17. Nieza....cantiknya talam yg nieza buat...teringin lak kak cek nak rasanya...:) Anto2lah kesini...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaykumwbh dear nieza...mak aiiii comel n sweet..se sweet tuan nye...:0 mmm terasa2 kat tekak ayu ni...owh Ayu balik this week...yey!!!

    ReplyDelete
  19. assalam nieza...cute...nanti boleh cuba..mokwo nih kalau bab2 talam, sesuai sgt dgn anak tekak! nice pic..nieza guna lens ape?

    ReplyDelete
  20. cantiknya nieza.. berbunga2 kuih talam ni.. lum sempat2 lagi nk mcuba respi ni..

    ReplyDelete
  21. salam kak nieza..amboy menggoda bangat talam akak ni.nmpak cam puding plak ye.... kaler ceklat tu menawan tau :) moulnye tu pun..rasa cam nak bawak blik je.hihihi

    ReplyDelete
  22. wah cantiknya kak nieza..rajin betul nak buat lapis2 tu..saya ni kesabaran kurang skit kalau nak melapis2 ni..hehehhe

    ReplyDelete
  23. rajinnya akak melapis sikit2 mcm tu...nani belom sampai tahap kesabaran tu lagi kot..nanti dh sampai seru, nk buat jugak lah resepi ni...

    ReplyDelete
  24. cantikk nyer nieza.. x sangka talam mudah ni jadi begitu cantik kt tangan nieza :) semua yg dh cuba talam ni pun wat K1 kagum beautiful..

    ReplyDelete
  25. cantik n cute miut, rajin nieza melapis elok je

    ReplyDelete
  26. Kenapa kuih talam ni cantik sangat.. Kagumnya saya.. :)

    ReplyDelete
  27. aduuuhhh cantiiknyaaaaaa.. lawa betul la sm tu. jelesss..huhuhu.. hehe.. suke talam ni. best

    ReplyDelete
  28. Kak Paty:
    sekali sekala jer angin rajin ni kak..:)

    Mas:
    itula mas, pinjam enjin turbo mas la..hehe

    zaliedana:
    w.salam.itula sm ni la yg kasi cun rupanya ni kalau akak buat mcm biasa nk potong tu yg lemah.kalau wat dlm acuan gini senang skit.

    kak sam:
    buatlah kasi jer kat jiran tetangga tu mkn.hehe

    kak Gee:
    selamat mencuba ya:)

    kak Ct:
    samalah nieza kak byk listpanjang gak tapi ni potong line haha tgk keadaan jugalah kan kalau mudah dan bhn semua ada on jer.senang pakai sm ni kak mudah jer nk tanggal dan tak melekat.

    chah:
    talam ni tak naik flight la dik nak tikar terbang cepat sikit sampai..hehe uishh mana layak dpt award.ramai lagi org buat talam lagi cun tau:)

    ReplyDelete
  29. kak ilah:
    tq kak...haha boleh nk pinjam tu:)

    Tun:
    w.salam..tq tun tapi takla cun sgt pun:)

    kak rose:
    ya la kak guna sm kecikx2 ni senang skit tak yah potong.:)

    kak suri:
    kebetulan puasa ni tu yg buat utk berbuka. kuih ni senang sgt kak..cubalah:)

    ayu:
    tq..jgnla cayang lak nk mkn..buat utk mkn ni..hehe

    kak lina:
    w.salam kak,tq:)

    ady:
    tq..cubalah buat nanti:)

    ReplyDelete
  30. kak norlie:
    cubalah buat kak....simple sgt kuih ni:)

    eina:
    w.salam.lama tak nampak ina juga.tq.akak baik alhamdulillah sihat jer.sedap ni nanti eina cuba lah buat:)

    kak cik cek:
    tq kak..tak sempat nak antar pun dah abisla kak..hehe

    ayu:
    w.salam...tq ayu.wahh dah nk blk yer.take care ye.

    mokwo:
    w.salam...sama la kita suka mkn kuih talam ni.pakai lens 50mm:)

    ReplyDelete
  31. kak zana:
    tq kak...saja jer guna loyang sm yg bunga-bunga ni..nanti free akak leh cuba lak:)

    Noorsha:
    w.salam...biasa jer tu sha kalau tgk sha wat lagi terguda hehe

    quinnie:
    rajin akak ni ada harinya juga dik...haha kalau hari tak rajin apa pun tak jadi..hehe

    nuwairani:
    akak tgk nani yg bujang ni lagi rajin msk..nanti cuba yer:)

    kak wan:
    tq kak..tapi saya lagi kagum tgk hasil seni tgn akak msk tu.semua terguda dibuatnya:)

    izah:
    apa lak nak jelesnya zah..tgk izah wat pun cun juga guna acuan lap u lap me lagi..hehe

    ReplyDelete
  32. kak rosaliza:
    tq kak...tu la kak kalau rajin tu menjadi la kalau malas apa pun x jadi..ehehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers