11 Jan 2012

Garlic Rolls (without egg)


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Hari ni nak share roti garlic yang sedap sangat bagi citarasa saya bila dimakan bersama dengan mushroom soup. Layan roti ni memang tak nampak nasi dah. Adunan pun banyak juga boleh sambung utk bf pula. Memang fav saya roti garlic ni kalau dok Malaysia biasa kalau mkn kat pizza hut tu memang wajib la order garlic bread ngan mushroom soup ni tapi sejak dok sini memang lama dah tak mkn kat pizza hut. Tapi tak kisahla kalau dah boleh buat sendiri lagi puas hati mkn kan.


Oklah resepi ni ambil kat dapur kak Kak Madihaa masa memula lagi kak Madihaa sharekan dulu. Ramai dah yang mencuba buat roti ni.Terima kasih pada tuan empunya resepi Suhaina dan semua yang telah berkongsi resepi ni. Izinkan saya berkongsi disini pula:D


Garlic Rolls (without egg)

Recipe : Suhaina

Ingredients: (makes 8 rolls)

    * Plain Flour- 3 cups MaDiHaA guna tepong roti (next time boleh tambah dalam 2 ~ 3 sudu besar tepong lagi sebab doh agak lembik)

    * Warm Water- 1 cup*

    * Yeast- 1tbps #

    * Salt - 1tsp

    * Sugar- 2 tbps
    * Extra Virgin Olive Oil- 2-3 tbps

Method:
    * Mix everything together except oil with warm water and knead  until you get a smooth dough.
    * Add oil and knead until the dough springs back when you press with your finger.
    * Apply oil and allow to rise for 40-45 minutes. By this time it will be double its initial size.
    * Make the garlic spread.
    * Knock down the air in the dough and divide the dough into two equal portions.
    * Grease a baking pan or loaf tin with butter.
    * Roll the dough using a rolling pin. Apply flour to prevent sticking.
    * The rolled out dough must be at least half inch thick.
    * Try to make it more like a rectangle. Apply one tablespoon of the garlic spread on it.
    * Roll it and cut it into two equal parts and further cut the two parts into two, so that you get 4 equal rolls.
    * Now place the rolls with the cut side up in the greased pan.
    * Repeat the same procedure for the remaining dough.
    * Apply the balance garlic spread on top and apply milk or egg wash which ever you prefer.
    * Sprinkle sesame seeds (optional)
    * Allow to proof for another 20 minutes.
    * In the mean time preheat the oven to 180 degree C. (MaDiHaA guna suhu 170C)
    * Bake for 20-25 minutes until the house is filled with the aroma of roasted garlic and bread..
    * Take a bite into this lovely soft and flavourful rolls. You will surely fall in love with it.

* The quantity of water depends on the brand of flour used. I sometimes use less than a cup, sometimes more than a cup for the same 3 cups of flour.
# I add 1 tablespoon yeast for a quick rise. You can reduce the quantity of yeast(say 1tsp) and let it rise slowly too. 

Nota dr Kak MadiHaA
MaDiHaA uli menggunakan BM & gunakan sukatan seperti arahan & dapati doh sedikit lembik agak sukar untuk mencanai & menggulung. So next time.. akan tambah sedikit lagi tepong.


GARLIC SPREAD

Used for making garlic buns, rolls and even can be spreaded on breads before toasting it.

Ingredients:

Salted Butter- 50grams

Garlic- 3 grated

Coriander leaves - 2 tablespoon (chopped)
Method:
Bring butter to room temperature.
Mix everything together.
Can be stored in the chill tray for up to one week.


33 comments:

  1. SALAM,
    Sedap, sedap ... lebih sikit garlic pun ok utk LF. Balik ke Malaysia nanti, jemputlah LF dan isteri ke rumah makan roti garlic

    ReplyDelete
  2. Assalam nieza, teramat sedap roti buatan sendiri, nk mkn byk mana pun boleh, mmg terangkat bila cicah sup cendawan masa roti suam2 tu

    ReplyDelete
  3. Salam and Morning..macam tau-tau aje akak tengah gila meroti...betul-betul mengodas akak ni..MESTI TRY

    ReplyDelete
  4. As'salam Nieza

    k.ct ni BM tu dok teperap jer dalam kotak. nak hangkut keluarkan memang malas sangat2. sebab kalau dah keluar memang tak nak hentilah meroti memanjang..hehehe. Tapi ni stok tepung roti k.ct lama tak beli. jadi nak meroti tu payah sikitlah.

    apa pun memang sedap roti nii. kalau duk kat pizza hut tu makan rasa memang tak cukup jer memanjang..hehehe

    ReplyDelete
  5. hebatnya nieza..
    terpegun melihatnya :)

    ReplyDelete
  6. nampak pun memang menyelerakan nieza..boleh pinjam jari tak? :-)

    ReplyDelete
  7. salam nieza - menarik tambah nampak sgt sedap...ada soup lagi tu :)

    ReplyDelete
  8. sedap sgt!! tun dh buat 3 kali. mmg x puas makan..

    ReplyDelete
  9. Roti garli ni sedap . Macam kat pizza hut. Cicah dgn mushrum sup.

    ReplyDelete
  10. fuyooooo...cantiknya kejadian roti ni....nak seketul blh...hihiihhi

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Nieza

    singgah sini makan tengah hari dgn garlic roll...he he

    ReplyDelete
  12. Nieza, rajinnya meroti..waaah nampak sedap jek roti tu...hari tu dah teringin nak makan bila tgk Azlita tayang, pastu x buat2 jgk...ni Nieza lak tayang...naaaaaakkk ^___^

    ReplyDelete
  13. sedapsedapsedaapp!! suke garlic rolls cicah ngan mushroom soup :) nyumnyumnyum :)

    ReplyDelete
  14. Asalamualaikum Nieza,

    Wah roti garlic mmg sedap tapi kak Nur biasa mkn gitu aje sebab akak tk suker mushroom soup.... Old timer, behind time

    ReplyDelete
  15. salam nieza...lama tul tak jejalan sini slalu dok intai kut tingkap kecik jer ...hehehe...sejak 2 menjak ni byk yg tak sempat dari sempat...
    Nieza...cantik betul bentuk2 roti nieza tu...nampak pun menyelerakan...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum dan selamat tahun baru Nieza,
    Kalau semua dah kata sedap, kena sinting lengan uli tepungla jawabnya ni heheheh,akak takder BM. Kalau ada masa nak try resepi ni....

    ReplyDelete
  17. Salam Yong,

    Kalau dah buleh buat roti lagi best ni. Akak tak pandai buat roti, jd guna roti perancis dan pepandai ler boh margarine dan garlic dan herb. Sedap nampak roti Nieza tuh!

    ReplyDelete
  18. Kami yang melihat juadah ni pun dah tergoda sangat.. Sedapnya.. :)

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Nieza,
    pagi tadi akak dah singgah tngk roti ni, tapi tak tinggal jejak sbb line tenet lembab sngt..petang2 ni barulah merempit sikit..lagipun dah tak busy sangat..petang ni juga akak buat roti mcm ni...fuhhhh mmng sedapkan..Hamka paling suka, lagi2 makan dngn mushroom soup tu....menambah2..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Nieza..Pheewittt, cunnya roti garlic dia!!! Ni yg buat akak teruja sgt nak meroti ni, td baru gi tengok kak Rosa tayang roti. Akak rasa roti garlic ni mesti lebih sedap dr yg pizza hut kan!! Anyway, akak ambik resepinya dulu yea...

    P/s: Arini main snow lg tak? Seronoknya akak tengok gambo Nieza main2 snow, rasa nak tumpang 2 kaki..hehehe..jeles2.. :))

    ReplyDelete
  21. fuhhh dasat betul nieza ni ye..macam2 menu boleh sediakan...

    p/s: berapa harga longchamp yang nieza beli tu?

    ReplyDelete
  22. fuh setiap kali ke sini mesti nak mencuba je apa akk buat. tp kdg dlm mimpi je jadik. haha.. sejak winter ni jrg sgt pulak meroti, hikhik.. beli yg siap je. tp yg ni mmg memikat hati, confirm akn cuba. :D

    ReplyDelete
  23. waaahhh mesti cuba ni kak nieza..memang nampak berselera sungguh..:D

    ReplyDelete
  24. salam rindu nieza cayang..pekabo?? alahai jeles akak tgk roti nieza nih..akak dh lama x meroti sejak cik puan BM wat hal..adehh! hehe!!

    ReplyDelete
  25. uwwwaaa! dah lama x gi pizza hut! nak buat, tapi maleh! hihih

    ReplyDelete
  26. selalu tertanggun2 nak buat roti ni. ramai dah mengakui kesedapannya kan

    ReplyDelete
  27. yg nie lg ler x tahan tgk nie.. dah ler cantik.. gebu... nampak sedap lg tu.. rajin nieza meroti yer..

    ReplyDelete
  28. Dato LF:
    w.salam dato..ya boleh insyaAllah nanti blk bolehla saya jemput..tapi kalau nk dtng sini pun saya jemput juga:)

    Kak Rosaliza:
    w.salam kak..ya bestkan buat roti sendiri leh mkn fresh dr oven tu.:)

    kak paty:
    kena cubalah ni kak sedap sgt:)

    kak ct:
    alahai kenapa lama sgt perap bm tu kak?tapi tak pe dok msia senangkan nk mkn roti ni leh beli jer.sini susah sikit nk beli coz byk x halal.

    kak kasih:
    tq kak tapi tak adalah hebat sgt.biasa jer tu:)

    kak suri:
    haha..kalau boleh pinjam ambik la kak..hehe

    ReplyDelete
  29. kak lina:
    tq kak..sedap mkn ngan sup cendawan tu:)

    tun:
    betulx3 akak pun suka roti ni..nanti nk wat lagi:)

    nieda:
    memang sedap kalah kat pizza hut tu kot..hehe

    kak liza:
    tq kak...boleh jer byk ketul pun boleh kak..hehe

    atuk:
    w.salam atuk..jemput singgah lagi ya:)

    kak Ummi:
    tak adala rajin sgt kak tapi tgk akak yg keja tu lagi ler rajin masa mcmx2 tu.kalau saya keja nanti KO dah..nanti akak buat lak..sedap ni:)

    ReplyDelete
  30. noorsha:
    yup memang sedap kan..:)

    Kak Nuridah:
    alahai akak tak suka ke mushroom soup tu la fav saya:)

    kak ezadliza:
    bz ke kak? akak cubalah buat nanti:)

    kak wattie:
    w.salam kak...trylah kak memang sedap roti ni kak tak rugi kalau nk terai ni:)

    moh kembara:
    w.salam kak..sejak dok sini baru belajarx2 buat roti ni kak tak de la pandai sgt pun.tapi kalau ada jual yg boleh dimkn tu saya beli juga:)

    Nur-nba:
    cubalah buat sure saya lak yg terguda nanti:)

    Kak Yatie:
    w.salam kak..wah akak dah buat yer. sukalah hamka tu..memang sedap kalau mkn ngan mushroom sup tu kan:)

    ReplyDelete
  31. Kak Azlina:
    tq kak...haha kena buat ni kak sure pas ni akak tak gi pizza hut dah coz akak dah leh baut sedap lagi yg mcm kat pizza hut tu..hehe
    tak main salji pun..sejukla malas nk keluar..:)

    kak aya:
    biasa jer kak sekadar mencuba resepi jer.harga beg tu saya dh reply kat msg akak dah:)

    asmara:
    cubalah buat masa winter bukan alasan tak leh meroti tau kalau kena caranya menjadi jer roti tu:)

    sitiezahim:
    kena cuba ni hajar..akak rasa sedap sgt roti ni:)

    kak Inahar ali:
    salam rindu juga buat kak ina cayang.baik kak.nanti kalau bm akak dah ok lehla try ni:)

    nuwairani:
    tak yah la gi pizza hut tu nani..buat jer sendiri lagi puas ati mkn:)

    izahdaut:
    ya wajib buat ni zah sebab sedap sgt:)

    kak diana:
    cubalah buat kak..memang best la roti ni:)

    ReplyDelete
  32. Nieza!!! cantiknye roti dan gambar tu... aduhhhh terliur saya. Sungguh sungguh menarik. Macam kat kedai je tau!

    ReplyDelete
  33. Ijan:
    tq...cubalah ijan buat pula..kalau tgk ijan punya gambar mkn lagi ler buatkan saya terliur..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers