9 Jan 2012

Winter datang lagi....


Assalammualaikum dan salam sejahtera
Cerita winter di Finland dan tahun ke-3 pengalaman saya merasai musim sejuk di negara ni. Bila dah byk tahun ni tak ada la excited sgt nak main salji ni berbanding dgn tahun pertama masa saya ke sini dulu memang jakun jugalah kan..dan saya rasa siapa pun kalau kali pertama tgk salji memang akan jakun juga sebab kat negara kita Malaysia mana ada salji ni kan. Kalau semua tempat ada sure semua org dah tak hairan dah. 

So...hari ni saya nak sharekan lah gambar ceter saya dimusim sejuk ni...khas juga buat kak Siti Rafe`ah yang selalu ternanti-nanti n3 winter ni..maaf yer kak lambat sikit n3 ni. Terima kasih diatas kesudian akak singgah ke blog saya ni. Masa gambar ni diambil masih diawal permulaan turunnya salji so..lum nampak banyak lagila....tapi sejak semalam salji dh nampak tebal tapi saya belum berkesempatan ambil gambar lagi. Malas nak keluar umah sama sebab suhu pada hari ahad lepas dah sampai -15degree c tapi hari dah turn pula gitulah naik dan turun juga suhunya sekarang ni memang tak menentu. 

 view di depan rumah tgk pokok apple tu nampak mcm kering tapi masih hidup lagi masa summer jer berbuah


 boleh buat ABC ni:D

 weekend lepas saja jer meronda tgk org main ski ngan sleding ni...dekat ngan umah kami jer.







Syukur alhamdulillah diatas nikmat dan kurniaanNya dengan peluang yang diberikan untuk kita menikmati segala kelebihan ciptaan ilahi ni. Setiap kejadian alam ada hikmahnya yang tersendiri. Tahun ni nampaknya winter sedikit lambat turun salji kalau nak bandingkan dgn 1-2thn lepas sejak kami berada disini. Biasa bulan November dah turun salji tapi thn ni selepas new year hari tu baru turun. Tapi macam malu-malu gitu bila hujan dah cair. Maybe perubahan cuaca dunia sama kot. InsyaAllah akan saya kongsikan lagi cerita winter disini lagi nanti..:D

7 comments:

  1. Alhamdulillah.. Turun jugak walau lambat sikit. Lepas ni puas2 lagi main salji. Hihi.. Kami ni dok berdoa cepat la salji cair, agak kesusahan bila terlampau byk dan tebal mcm sini. Saya suka lg yg takat tengelam kaki je. Tu baru syok kan! :D

    ReplyDelete
  2. Teringinnya nak pegi negara yang ada salji ni..he he..

    ReplyDelete
  3. usahkan akak yg jakun tengok salji banyak mcm ni, nani laaaaagi jakun. masa wat trip ke hokkaido 2010 dulu ada naik satu gunung tu...pastu dapat lah merasa saljinya yang tak seberapa...itu pon dh jakun2 main salji tu..hahah

    ReplyDelete
  4. bestnya nieza dh 3 tahun merasa salji, suka tgk pic

    ReplyDelete
  5. Salam... Wah cantiknya gambar2 ni Nieza. Mesti sejuk sangat tu. Nur memang jakun sangat, maklum la tak pernah main salji.

    ReplyDelete
  6. salam...hati cukup teringin merasai pengalaman sebegini

    ReplyDelete
  7. Asmara:
    itula thn ni lambat lak pastu tak byk sgt mcm tahun lepas.saya pun tak suka snow banyak sgt susah nk jlnx2..hehe

    Zalinzalina:
    jemputla dtng main salji kat sini:)

    nuwairani:
    biasala tu kalau dah selalu tgk jemu pulak...tapi semua tu pengalaman berhatga kan:)

    Kak Rosaliza:
    ya kak dah masuk thn ke-3 dah ni..tgk view y putin memang best tapi sejuk tu yg tak thn:)

    Nur:
    ya memang sejuk tapi pakai baju tebalx2 tak sejukla..:)

    kak Aya:
    w.salam kak..dtngla jalan sini:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers