3 Jan 2012

Blueberry Tiramisu


Assalammualaikum dan salam di tahun baru
 buat semua. N3 pertama di tahun baru hari ni layan blueberry tiramisu jer la. Dah banyak hari tak update blog ni..agak busy sikit bila masa weekeend. Cuaca kat sini pun dah semakin sejuk dengan kehadiran salji yang banyak turun tanpa henti semalam dan semua tempat dah nampak putih jer sekarang ni. Nantila bila-bila saya sharekan photonya.

Oklah buat tiramisu ni pun sebab nak abiskan stok cheese dan blueberry yang dah lama sangat tersimpan ni. Kalau tgk rupa blueberry tu pun dah naik kecut dah... malas nak beli yang fresh so..gunakanlah apa yg ada. Ingat azam tahun baru ni nak kurangkan aktiviti masak-masak ni coz nak kecik kan badan yang sedia bam bam ni tapi bila time sejuk-sejuk ni perut ni menyanyi minta diisi pula...sabar jer la kan. Ingat pas ni kena gi gulingx2 kat snow la bakarkan lemak ni blk...:D

btw, terima kasih pada tuan empunya resepi Rabiatun dan Kak Nor yang berkongsi resepi tiramisu yang sedap ni. best betul la layan tiramisu ni. Memang tak rugi kalau nk mencuba.


resipi : Rabiatun

Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional
Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream (nieza tak bubuh tapi gantikan dengan whipping cream)
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar (nieza guna yang frozen jer)

Cara-cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jika ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. 
*** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup
(nieza pun sama ikut cara kak Nor)


25 comments:

  1. niezza.....terkesima tgk jappp...menjejeh2 ayaq liur ni....iskkk.. bak ler 2-3 cawan tuuuu..... ngeeee

    ReplyDelete
  2. Nieza, sedap tu. Whip or whipping cream kat sana senang dapat yang halal ke? Kat sini, mesti ada kandungan E471.. teringin nak buat tiramisu versi yanbg ada whipping cream tu..

    ReplyDelete
  3. alahai nieza...sungguh menggoda rasa melihatnya,,,pssst..kirim salji kat akak skit nieza..teringin nak peganglah hehe

    ReplyDelete
  4. Azam tahun baru nak slimkan badan...macam mana ni..nieza goda dengan resipi yang best2

    ReplyDelete
  5. akk rasa nk ambik sudu jer kt dapur... sedapnya nieza..

    ReplyDelete
  6. nieza..sedapnya nampak..lelh2 air liur ni..tlg suapkan aku meh..

    ReplyDelete
  7. Selamat Tahun Baru ... CA pun ada lagi seketul cream cheese .... belum bercadang nak buat apa lg...

    ReplyDelete
  8. salam...kak nieza saya kat sini tak makan nasik tghari..makan apa2 je..petang (kol 7 lebih) baru makan nasik skali harung ngan en husben..tp tghari masak bubur jugak unt anak2 hehe..alhamdulillah dah setaun lebih buat, turun jugak berat..

    ReplyDelete
  9. Rajinnyer akak buat sejuk2 gini
    Sedap suka...nk try gak IA

    ReplyDelete
  10. Asslmmualaikum..
    alahai..nampak sangat sedap!!lepas pantang ni nak try buatlah!!

    ReplyDelete
  11. bergerak2 tekak ni tau..!!!! gerraammm je tengok tiramisu tu..

    ReplyDelete
  12. Aslmkum Nieza
    yummynya tiramisu ni...sedapp.
    dalam cuaca sejuk nak mkn je...perut cepat lapar...mmg tak boleh nak diet...

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum nieza..
    masyaAllah.. nak nagess tengok tiramisu yg sangat bluberry tu. hehe.. sedap nyeee.. rasa nak suap2 ke mulut. tak nah makan lagi tiramisu gini. nanti buatkan untuk saya no..

    ReplyDelete
  14. Bahan2 semua dah ada cumanya mood je yang tak de. hehehe malaih sungguh

    ReplyDelete
  15. akak pun buat tiramisu jugak hari tu...tp tak de le secantik nieza punya..segan pulak nak n3 kan :)

    ReplyDelete
  16. Salam Nieza...wahhh kemanisan diawal tahun...sedap bercreamnya tiramisu ni..pasti sedap...

    Kalau dalam cuaca sejuk2 macam tu, mesti selalu nak makan kan...kalau dapat sup pasti sedap...

    Oh..harap belum terlewat untuk Sue ucapkan Selamat Tahun Baru 2012 buat Nieza dan Hubby semoga kedatangan tahun baru ni menambahkan lagi keceriaan dan kebahagiaan dalam hidup..Take care yaaaa di perantauan....

    ReplyDelete
  17. waduhhhh mengancam sungguh tiramisu ni...betul2 buat akak terliur leeerr..meh watkan utk akak...special punyerrr taw.www...

    ReplyDelete
  18. kak Zai suka sangat kalau makanan ada campuran buah2an apa lagi kalau blueberry,sedapnya.

    ReplyDelete
  19. salam nieza....ada belen lg tak? hihihhi
    akak pun suka bnda2 berkrim campur masam2 ni, lemak tolak tepi dulu....hihihihi

    ReplyDelete
  20. sedapnya k.nieza...deco pon lawa.zla amik simpan dululah,sbb benda2 mudah dan ringkas nak buat ni zla suka:)

    ReplyDelete
  21. Assalam nieza,
    wah tiramisu pasti sedap ni..
    the last time akak buat gunakan kek roll, perisa coklat...memang best..yang blueberyynya belum pernah try lagi..
    Gambar2 nieza pun makin hari semakin cantik akak tengok..you go girl..

    ReplyDelete
  22. Assalam nieza, teramat2 tergoda dgn tiramisu nieza ni, sedapnya nayam je rasa.

    ReplyDelete
  23. salam kenal niza, sedapnyer.. selalu jadi silent reader blog niza..dan amik resepi .. dolu x de blog sekarang dah ada ... jemput yer

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers