Assalammualaikum dan salam dihari jumaat buat semua.
Buat kuih bingka ni utk berbuka puasa semalam. Memang saya suka berbuka dengan kuih muih dan terfikir-fikir juga nak buat kuih apa. Bila nampak Mas n3 pagi tadi terus rasa nak buat. Buat kuih bingka ni tak la susah sgt...godek-godek sekejap terus boleh bakar. Memang mengejar masa juga bila berpuasa masa sekarang ni coz waktu berbuka kat sini hari ni 3.47ptng. Setiap hari masa akan berganjak 1-2 minit ke atas. Kekadang lum sempat saya abis masak dah masuk waktu dah. Cepat betul masa berlalu.
Oklah ceter pasal kuih bingka ni memang sedap sangat.. sampai tak sedar berapa ketul dah yg saya makan. Saya buat guna acuan silicon (SM) memang best bila dapat mkn kerak-kerak kuih tu. Terima kasih pada tuan empunya resepi asal kak Fida dan Mas yang sudi berkongsi resepi bingka yang sedap ni dan izinkan saya berkongsi disini pula:D
Bingka Susu Kak Fida
Resepi : Kak Fida @myR
Bahan A :
Loyang 8x8 @ 9x6
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
50 g gula pasir
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur
Bahan B :
500 ml @ 2 cawan air
100 g @ 6 1/2 sudu besar mentega @ marjerin
50 g @ 5 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam
Cara membuatnya :
Satukan Bahan A dan ketepikan
Satukan Bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
Masukkan Bahan A ke dalam adunan Bahan B yang dimasak tadi, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan.
Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
Selamat pagi Nieza,
ReplyDeletecantiklah pula rupa paras bingka susu tu, warnanya menawan....kuning keemasan!
Selamat pagi kak Amie,
Deletetq kak.. ya warna asli tu kak tanpa ada bubuh pewarna lain:)
selamap pagi kak nieza,bestnya bingka.favourite nie.kalau nonie panggil bengkang hahaha.nanti nak buat lah.semua bahan dah ada.cuma SM jer xder hehehehe.mcm best jer tgk kerak tue
ReplyDeleteselamat pagi nonie, bengkang pun sama gak la...silakan buat yer nanti.tak ada SM pun ok jer..:)
Deleteselamat pagi penghulu hari buat nieza..
ReplyDeleteaduhhhhhhhhhh
meleleq air liur ayu.
nieza.. ayu nie bab talam,bingka, atau kuih muih yang lembut2 mmg suka
ayu nak bahagian kerak ya.....!!!!
selamat pagi jumaat juga buat ayu,
Deletesamalah nieza pun suka ayu..kerak tu yg sedap tu kan:)
insyaAllah.. ingat nak buat jugak hari ni. kejap2 lagi merajin kan tangan nih. cantik betul la kerak nyer tu. fuhh bestnyaa
ReplyDeletebuat jgn tak buat izah.memang sedap tul bingka ni:)
DeleteAsssalamualaikum Nieza..sedap tgk bingka, ada kerak2, tu yg akak suka..:)
ReplyDeletew.salam salam kak sofea. memang sedap kak..cubalah nanti:)
Deletepernah buat sekali dulu.. tapi x letak kat blog... lupa ambil gambar. sedapkan nieza..
ReplyDeletesedapla kak...akak kena buat lagila nanti letak kat blog pula..:)
DeleteAssalamualaikum nieza cayang..
ReplyDeletesedapnya tgk bingka susu tu nieza..cantik!
w.salam kak Diana cyng,
Deleteya memang sedap kak..nanti akak buat yer:)
Wah bestnta Bingka ni dah sampai Helsnki...Ipoh belum mali...
ReplyDeleteterbang sini dulu kak..hehe akak dok ipoh ke?
DeleteAmboi ramai yang berbingka sekarang ni. Akak berangan je nak puasa isnin khamis tapi tak jalan pun
ReplyDeletesekrng tgh marathon puasa ganti ni kak sam:)
Deletewahhh...cantikk la kerak tu kak nieza...
ReplyDeleteterbayang dah kesedapannya macam mana..
maceh kak sudi mencuba...
perhh..enjin turbo ni..he3
tq mas cayang...memang sedap sgt.akak suka kalau ada tepung kastard tu.pinjam enjin turbo mas la jadi laju ni..hehe
Deletesedap mata memandang nieza...
ReplyDeleterajin nieza berpuasa...
saya puasa ganti kak..takut lak nak tangguhx2 kan.
Deletenieza... sedapnya bingka ni... akak suker kuih bingka...tp akak sorang jer yg mkn.. minta kat nieza jer lahhhhh... hukhukhuk..
ReplyDeletealahai siannya nk kasi pun dah abisla kak nanti yer buat lagi pos kat akak tau..hehe
Deletemmg sedap kalau ada kerak tebal2.. balik kg nnti nk borong SM byk2 jugak lah ^^
ReplyDeletebetulx3 akak pun suka yg berkerak tu..kat tempat tun tak ada SM ke?
DeleteAs'salam Nieza
ReplyDeletemesti tengah diulit mimpi time k.ct datang ni erk..hihi
k.ct pun suka kiuh bingka susu ni. Tapiiii... kuih yang Nieza buat ni buat k.ct geram nak mengecek sebab tengok kerak2 tu, geram nak makan dulu..hehehe
w.salam kak CT,
Deleteyup kak masa akak singgah ni tgh dok mimpila kot..hehe nanti kalau akak buat bakar lama-lama sure bykla kerak tu:)
sedap tu, lama tak makan bingka, tapi tak penah buat sendiri pun, selalu beli je
ReplyDeletekat sini tak ada jual kena buat jugalah kalau nk mkn. cubalah buat sendiri Tina...memang sedap bingka ni:)
Deletewahhhh dah sampai findland daa kuih nie,,,mengoda tul...
ReplyDeletekuih ni dtng merantau ke sini kak.hehe
DeleteSalam Yong,
ReplyDeleteHmmm buleh dibayangkan rasa dia, lemak2 manisss!
w.salam hjh Yong,
Deleteya memang terasa lemak manisnya tu:)
Selamat pagi Nieza,
ReplyDeletetergodanya tengok bingka susu itew...siap buat dalam mould kecik lagi..tentu sedap kan..
selamat pagi rahel,
Deletekalau tergoda kena buatla nanti..saya suka letak dlm sm kecikx2 sebab lagi byk keraknya..:)
bingka roti pun sedap kan kak.. ;DD
ReplyDeleteyup sedap juga tu:)
DeleteAssalam nieza, sedapnya bingka susu, nampak lembut je, akk suka tang kerak2 tu, lagi keras lagi best hehe
ReplyDeletew.salam kak, ya bingka ni memang lembut dan lemakx2 manis gitu.sedap sgt..mkn kerakx2 tu yg best tu kan:)
Deleteisssyyy rajinnnyer akan baking mcm2...awat la kiter x berjiran ek ngeee
ReplyDeleteayu pun rajin gak msk makanan jepun tu..akak jer x pandai. jomx2 mai kita berjiran:)
DeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteakak pun dah pernah buat bingka susu ni, mmng sedapkan...geram je tngk kerak2 tu....best yg ni..
w.salam kak Yatie,
Deleteya betul kan sedap sgt bingka ni..rasa nk buat lagi jer nanti.
Kak Zai suka makan kuih bingka,nampak senang nak membuatnya.
ReplyDeletecubalah kak zai..memang senang sgt buat bingka ni kak.
Deletesalam k nieza..smlm nmpak kt umah mas..arini umah akak..jaaauuhhh bingka ni berjalan ye..sy pon x terbuat lg..nmpak sedap :)
ReplyDeletew.salam noorsha, ya cepat jer bingka ni terbang sini akak seru dr jauh jer..hehe nanti tunggu sampai ke dapur sha pula yer:)
Deletesalam nieza. sedapnya.. mintak sepotong.
ReplyDeletew.salam ibundo..memang sedap..kalau ada lagi byk potong pun leh kasi bundo tapi dh abisla.kena buat sendirila ibundo:)
Deletesedap tgok kerak2nya tu nieza.. akk kalau kuih bakar tak pernah menolak.. tk pernh cuba kuih ni.. nk try jugak la nnti..
ReplyDeleteya kak kerak tu memang kesukaan ramai...nanti akak cuba yer memang sedap sgt:)
DeleteSalam,
ReplyDeleteMacam duduk kat Malaysia je ....kuih sini ada kat sana .. mungkin kuih sana yang tak ada kat sini. Berapa jam puasa kat sana?
w.salam dato,
Deleteya dato rasa mcm dok malaysia juga bila mkn kuih gini. kalau teringin nk mkn kuih malaysia kena buat sendirila dato..kat sini tak ada jual.puasa sini masa musim sejuk pendek jer dlm 7-8jam saja.
kalau bersembang dengan kak fida trough myresepi, ini antara kuih yang kak fida recommend suruh buat..tapi sampai sekarang nani belom buat lagi... kalau kuih bingka, nani suka makan yg hitam2 sikit ala2 berkerak mcm yang kak nieza buat tu..lagi garing, lagi suka..
ReplyDeletenani, memang sedapla kuih ni.akak suka sgt...yg kerak tu memang kesukaan ramai la nani.sedapkan:)
DeleteMenarik pulak bingka nieza ni, especially bila tak guna santan banyak sangat. Sekali sekala makan kuih creamy2 gini memang best.
ReplyDeletememang best ijan layan kuih bingka ni...tak rugi mencuba sebab sedap sgt. nanti ijan cubalah buat pula..sure mr.faiz dan mikael pun suka:)
ReplyDeletekalau mak lady.. die buat bingka ubi.. ubi kayu..
ReplyDeleteAslmkum Nieza.awal waktu Maghrib di sana...kat tempat akak dah mula lambat skrg 5.15 baru maghrib.kalau bingka suka part atas yg kerak tu...
ReplyDeletesalam nieza....mmg nampak sedapp...ooowhhh...susu digantikn dgn santan yerr...
ReplyDeletevahh..musti lemak² berkrim nih..nk try lerrr.....
woowww... feveret.. feveret... bila la saya nak start belajar buat kuih2 ni.. malas betol sbb terkadang kat sini bahan takde [alasan sokmo].. hehehe...
ReplyDeleteSalam dihjung mngu za...wadusss bingka yg mewah nga kerak tu zaa..xthn kmaz tgkkk...bila la kmaz rjin nk membngka jgk ni...
ReplyDeletesalam kak..wah ada bingka kat sini...terlambat sampaila..mesti dah habis..heheh..saya duk salin resepi bingka ni dah lama..tapi tak jugak buat2 lagi..hehhehe
ReplyDeleteNak rasa sikit bingka ni... Rajin betul Niezza .
ReplyDelete