7 Dec 2011

Spaghetti Olio Tuna Pedas

 
Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Hari ni layan spaghetti jer la simple dan yang pastinya menu yang mengenyangkan. Agak sibuk sikit hari coz jap lagi nak keluar ada appoiment dental hari ni. Tapi bab nak jumpa doc gigi ni memang takut bebenor...bukannya nak pi cabut gigi tapi nak gi cuci gigi jer pun. Maybe sebab saya tak jadi misi gigi kot...:D


Oklah berbalik pada n3 hari ni saya ambik resepi spaghetti ni kat dapur CMG.dah lama simpan sejak CMG n3kan dulu..memang sedap bila saya makan pula dgn smoked oyster.Btw, terima kasih pada CMG kerana berkongsi resepi yg sedap ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.



Source:CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti (mat guna angel hair)
1 tin tuna, ditoskan
1/3 bahagian traffic light capsicum (merah, hijau, kuning) didadu
1 biji bawang besar, cincang
3 ulas bawang putih, cincang halus
10 biji cili padi, cincang halus
2 helai bay leaf
4 kuntum cendawan butang segar, hiris
12 biji buah zaitun hitam, belah 2 setipa satu
1 camca teh Mix Italian Herbs (boleh beli kat pasaraya)
Serbuk lada hitam secukupnya
Minyak zaitun secukupnya
Garam dan sedikit gula

Herba Basil segar sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Spaghetti direbus hingga lembut dalam air mendidih bergaram, toskan dan gaul dengan minyak zaitun, ketepikan. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih, bay leaf dan juga cili padi cincang tadi hingga harum, tambah italian herbs dan cendawan, masak sekejap.
  2. Masukkan tuna dan traffic light capsicum, gaul rata. Tambah sedikit garam dan gula. Kacau dan masuk spaghetti, sederhanakan api dan gaul rata2. Masuk buah zaitun tadi dan gaul lagi. Akhir sekali tambah serbuk lada hitam, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hias dengan herba basil segar sebelum dihidangkan segera.


23 comments:

  1. hehe..samela kite kaakk.. takut nak jumpe dokto gigi.... ngerii n ngiluuuu dengo bunyik mesen gerudi die tu..huwawawaw..nehi nehi.. kene enjection kat gusi pun mau melompat sakitnyaaa... time skola, bile van dr klinik gg sampai la waktu yg paling sy benci n menyampah..huhuh...nasib baik lepas check up x payah wat tampal2 ke cabut2 ke..jaranggg la... adela sekali mase nak masuk dajah 1 kene cabut gg n tampal gg..pastu masa form 4 kene tampal gigi..huaaaa..tak suke tak sukeee..... hehe...


    sedapppp nmpak spegeti akak ni.pedas2 mmg pebeeret sy :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya nampak spaghetti tu nieza.
    mewah dgn perencah..:)

    ReplyDelete
  3. Noorsha:
    haha tergelak jap akak baca ceter ko sha..sama lah akak pun masa sekolah dulu gitu gak tapi bila dah besar jadi misi tgk jarum suntik dan masuk bilik operation tak takut pulak..sabar jer la kan:)

    ReplyDelete
  4. Kak Anymz:
    memang sedap kak..kena lak mkn ngan smoked oyster tu memang best:)

    ReplyDelete
  5. alaaaa.... cair je air kat tekak ni tengok sepinggan tu.. mesti lazat ni..!!! nak sikit nieza..!!!

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Nieza..sama lah kita..xsuka jmpa doc gg..minggu lps teman hubby jmpa doc gg tp kita yg terlebih berdebar..mcm kita plak yg nk jumpa doc..dia ok jer hihii

    Suka spaghetti..bt la pe2pun.. confem mkn bertambah :=)

    ReplyDelete
  7. hihihi klakar lak rasa baca misi takut ngan doktor...:P

    ReplyDelete
  8. Kak nieza,ape nih,misi takut jumpa dokte gigi nih,hehe..Amboi spegetti yg mewah ngan eksesori gitu,kompom sedap kak..

    ReplyDelete
  9. aduiiiii..baru teringat yg akak kena pi dentist gak... huu..huu.. malas tang tu gak..

    ReplyDelete
  10. kak nieza.. tun pun takotttt jumpa doktor gigi.. dulu paling benci kalau dr gigi mai sekolah.. hehe...

    mewahnyer spagetti. mcm2 ada..

    ReplyDelete
  11. Dah selesai p cuci gigi ke Nieza...he he....ngape ek ...kalau nak p jumpa doc. gigi...jantung dup dap...dup dap...dari kecik sampaila dah beso....husband kak cek lagi kelako..doc..siap tanya..takut ke..he he...
    Nak ngendeng spagheti mesti dah habis ni kan...cuci2 mata pun jadilah...:)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum nieza cayang..
    alahai!! mengodanya tgk spghti tu nieza.... menyelerakan sungguh...

    ReplyDelete
  13. nyummm sedappp lar, xpenah mkn oyster smoked tu, ada lyn pnah nampak yg johnwest punya kot, btw, lyn pun dok ngah tunggu next appoint gan dentist ni, adoii sejak mai uk byk la mslah gigi,dok mesia xpenah sakit gigi ponn huhu, sejak dok sini balun semu benda abis rosak gigi2 ceq..iskk

    ReplyDelete
  14. selamat mencuci gigi :)
    lepas cuci sure sayang nak makan ...
    tp spagetti ni sgt sedappppss

    ReplyDelete
  15. Alamak lama dah tak berdating dgn dentist. Hehehe apa maknanya tu? tetttttt

    Bestnya spageti tapi malas le pulok

    ReplyDelete
  16. dah setahun xg dentist utk cuci gigi..seram kan cuci gigi..nyilu je..spagheti tu nampak sedap..bak sikit nak rasa =]

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Nieza...


    Wow! Sedap Tak Nieza?...Terliur Kak Lin...

    ReplyDelete
  18. npak sdpnyee spghti za tuu..umah kmaz klu msk pasta mcm ni nti anak2xmkn plak..tpi bgi tekak kita yg tua ni..sdpnyee kann..

    ReplyDelete
  19. Kalau nak jumpa doc gigi tentu dup dap2 kan...takott jumpa doc.
    pernah mkn spag tuna tp belum pernah goreng kat rumah sbb anak2 kurang suka tp akak semua mkn...

    ReplyDelete
  20. spaghetti olio ni glamer la dalam dunia blog. sedap ye? nadiah tak pernah cuba lagi

    ReplyDelete
  21. sedapnya spagetti..saya tak pernah masak bertumis cam gini..selalu makan dgn kuah tomato tu je...ada baki spagetti hari tu tak tau nak buat apa lagik..hehehe

    ReplyDelete
  22. salam nieza - Ya ALLAH sgt sedap nampak...gambar pun sgt menarik.

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers