13 Dec 2011

Roti Jala Hijau


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Rasa mcm lama sgt tak update blog ni...bw pun tak sempat singgah semua lagi. 2-3hari lepas sibuk dengan aktiviti masak-masak utk event kat sini pastu lepas event tu saya agak kurang sihat sikit. Tetiba mlm tu kepala ting tong  pening semacam jer bdn lak panas dan demam...maybe kurang rehat dan kurang minum air sama tapi alhamdulillah tidak berlarutan. Hari ni rasa mcm dah ok...bolehla update sekejap tapi n3 tertunggak ni..menu ni pun dah abis buat masa hari sabtu hari tu lagi. Layan gambar jer la.

Actually dah banyak kali buat roti jala ni malas juga nak n3 tapi kali ni saja saya buat warna hijau pula...sebelum ni dah pernah buat warna lain boleh tgk  disini, roti jala warna pink disinidan roti jala warna purple disini.  Masih menggunakan resepi yang biasa saya guna selalu dan  saya sharekan juga resepinya disini sekali lagi.

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b susu cair
2 cawan air
1 biji telor
1 s/k pewarna hijau (apa-apa pewarna yg disukai)
1 s/k minyak masak
sedikit garam


Cara-cara
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan mesinkan. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk dan kacaukan sebentar supaya tidak berketul.
2. Panaskan kuali non-stik dan tebarkan adunan menggunakan acuan roti jala. (nieza tak guna acuan tu cuma guna botol sos cili boleh tgk botolnya  disini)
3. Bila sudah masak boleh lipat atau gulung.
4. Hidangkan dengan gulai ayam.



38 comments:

  1. Nampak pelik..
    Patut try kaler merah..
    Adakah berani makan :P

    ReplyDelete
  2. kalo kt johor glemer roti jala warna kuning..jala mas namanya..tedapp sy suka..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Nieza...

    Wow!!! Berseri2 Roti Jalan Ni...Warna Hijau...Cantik!

    Pagi2 Ni Kalau Dapat Makan Roti Jala Bersama Kari Alangkah Sedapnya...

    ReplyDelete
  4. Semalam bundo makan roti jalan tapi guna tuangan lama.
    tak pernah lagi buat warna perpel atau pink.

    ReplyDelete
  5. Assalam Nieza..

    Kemas jer roti jala Nieza, sya kalo buat pun tk reti nak gulung, lipat jer so nampak sememeh..nyway...ni mmng feveret saya ni...

    ReplyDelete
  6. Salam nieza.xmas is on the waykan so kaler hijau merah sana sini kan.Kak Ros buat pancake red velvet yang merah dan tuna log gantikan choclate Yule log.

    ReplyDelete
  7. Eeeehhhh......sedapnya.Pasti berkeping-keping kak rus tibai.Cantik warna hijaunya.

    ReplyDelete
  8. as-salam kak nieza

    warna apa pun cantik..asalkan roti jala tu sedap...

    ReplyDelete
  9. cantiknya lama akak tak menjala:)

    ReplyDelete
  10. Assalam Nieza cayangg...amboiii kat sini tengah hujan lebat, sejuk jee..nampak lak roti jala nih...siap dgn kuah kari tu...terbau2 jek kat idung akak ni...lapooorrr ^___^, cantiiik jalanya...

    ReplyDelete
  11. ayoyo...musim tengkujuh pun menjala eh? hehe..lama tak buat nih..

    ReplyDelete
  12. ASsalam Nieza, oh cantik juga guna a bekas sos cili pun, mmg kreatif. Roti jala mmg best cicah kari

    ReplyDelete
  13. Kakak masih belum jumpa botol itulah nieza. Mudah dan praktikal kan. Tak adalah comot atau menitik ye...

    ReplyDelete
  14. Assalam Nieza,
    memang sangat berselera kalau makan rupa roti jalan warna gini,
    jaga kesihatan ye Nieza, bawa2lah berehat...

    ReplyDelete
  15. akak pun buat roti jala semalam.tapi tak tayang kat blog seab bermcm mcm bentuk anak akak uat,ada ker dibuat nyer bentuk bulan ,bintang ceconet ajer..yang bentuk cam nieza buat adeler dua tiga ajer,
    akak pun makan ngan kari ayam juga..

    ReplyDelete
  16. lapar pulak pepagitengok roti jala kaler ijo..

    ReplyDelete
  17. Salam Nieza, boleh kak gee tadah pinggan nk mintak roti jala dgn gulai ayam tuh... tetiba keroncong perut tgk juadah nieza ni...

    ReplyDelete
  18. cantek dan berseri2 roti jala akak ni...dok plan nk buat x buat2 gak gara2 sejuk melampau kat dapur tue ngeee

    ReplyDelete
  19. bestnya roti jala, mkn pulak dgn kuah kari...perggghhhh mengancam..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Niezza

    saya ada beli botol acuannya ..tapi tak pernah cuba lagi....he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  21. Musim tengkujuh ni....kurangkan menjala...akak dok cari botoi tu tak jumpa2 lagi...teringin nak kait jala macam Nieza.

    ReplyDelete
  22. Lama sungguh xmnjala,malas sungguh,tapi hubby n ank suka mkn,adeii,sweet jer kale ijo akak tuh,kale pepel xpernh wat lagi,uiii nnti da kerajinan nk wat roti jala kale male lak la,hehe..

    ReplyDelete
  23. Salam Nieza.
    menarik roti jala hijau...sedap cicah kari.akakpun baru semalam mkn roti jala

    ReplyDelete
  24. cantiknya kaler hijau... nanti nak try la next time.. sedapnya... tapi nak buat punya la malas..

    ReplyDelete
  25. As'salam Nieza

    Dah sihat ker, bawak2 lah rehat dulu ya. kalau pening2 tu kena rehat banyak2 kang jatuh susah pulak.

    K.ct ni memang tak berapa rajin nak menjala. lagi2lah cuaca hujan ni macam lemau juga nak masuk dapur sejuk kan. Rasanya nak golek2 jer depan tv tu..hehehe

    ReplyDelete
  26. Salam Yong,

    Too pretty to be eaten! Bertuah dpt makan Malaysian di sana!

    ReplyDelete
  27. cantiknya roti jala kaler hijau :)

    ReplyDelete
  28. selalunya warna kuning..sekali sekala boleh ubah kaler untuk tarik perhatian anak anak hehe.

    ReplyDelete
  29. nieza..cantik roti jala nieza..
    rupa yang cantik pun boleh membuatkan tak sabar nak makan..

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Nieza,
    alamak ruginya akak sampai lewat..kalau Hamka nampak ni mesti dia suruh buat skrng gak...mau berkeping2 dia makan, maklumlah warna ijau kegemarannya..menyelerakan sungguh..

    ReplyDelete
  31. salam zaaa..duk wakpe tuuu..dh hbis ke rti jalaaanyeee...kmaz nk rehat sat dri mnjala2 nii..kerap bnar duk main jala2 ni...hehee..anak2 suka sngatt..

    ReplyDelete
  32. Hari tu pun kami buat roti jala dan kuah durian guna durian helsinki tu. hehe... seronok lah. best betul durian tu wpun frozen :)

    ReplyDelete
  33. missgee:
    tak ada peliknya warna apa pun boleh:D

    Rina:
    dah biasa sgt wat colour kuning kita tukar selera warna lain pula la...hehe

    Kak Lin Rosly:
    w.salam kak..tq..ya sedap tu kan:)

    Ibundo:
    guna acuan lama tu pun boleh tapi saya suka guna botol ni sennag..bolehla ibundo cuba pula nanti:)

    Kak Kasih:
    tq kak..biasa jer tu:)

    SH:
    w.salam...tq kak..mana ada kemas sgt pun.main gulung jer tu.tak kisah la kan nanti nk masuk perut juga:)

    Puan Ros:
    wahh akak lagi berani buat pankek merah tu...tapi menarik juga kan sekali sekala tukar warna gitu:)

    Kak Rus:
    makaceh kak...brtul tu..memang best kalau layan ngan kari sampai tak sedar dah brapa keping dah ngap..hehe

    ady:
    yup..memang sedap:)

    ReplyDelete
  34. Kak Chik Mimi:
    tq kak...akak bebila pun boleh menjala.byk acuan tu..haha saya lum ada lagi botol roti jala tu..nanti blk nk kena pi carila.

    Kak Ummi:
    w.salam kak Ummi cayang, tq kak..haha jauh tul bau sampai sana yer..memang tu kalau layan roti jala time cuaca sejuk tu..hehe

    anna:
    kat sana jer tengkujuh anna sini winter sudah mari..haha buatla nanti:)

    Kak Rosaliza:
    bolehla kak masa mula dtng sini dulu tak bawa acuan belasah jer guna botol cili tu..hehe

    Kak Zakie:
    kena carilah tu kak..nieza pun lum ada lagi yg dok guna sekrng ni bekas botol cili jer..:)

    Kak Amie:
    warna apa pun sodap kak..hehe tq kak:)

    Kak Asma:
    oo yer ke?..nieza pun sama la kak kalau selalu buat malas nk tayang juga tapi kalau buat lain warnanya bolehla simpan gambar buat koleksi gitu..hehe

    rahel:
    alahai nk kasi pun dah abisla.hehe

    kak Gee:
    w.salam kak..maaflah kak nk kasi pun dah abisla..haha nanti buat lagi kasi yer..hehe

    ReplyDelete
  35. Lady Ayu:
    tq ayu..buatla nanti...akak kalau sejuk suka masuk dapur sebab panas jer rasa bila on dapur tu..hehe

    Liza:
    memang best sgt mkn ngan kari ayam tu sampai tak sedar diri mknnya..hehe

    konde:
    yup..memang sedap:D

    atuk:
    w.salam...bagusla dicuba tu..saya dah lama nk beli botol tu tapi lum dapat lagi:)

    Kak Paty:
    akak carilah ramai kan org jual botol tu.nieza lum ada lagi botol tu ingat blk Malaysia nanti nk cari juga:)

    Zaliedana:
    saja jer tukar selera warna lain ct..cubalah nanti sure bebudak suka:)

    mamasya:
    tu la kak kalau selalu warna kuning bosan pula..hehe

    Mulan:
    try la..warna apa pun cantik:)

    Ct Delima:
    w.salam kak...alhamdulillah dah baik dah.tq kak. samalah kak nieza pun bukannya rajin sgt bila time malas sejuk beku kat sini rasa nak tarik selimut jer tapi sejukx2 perut minta diisi pula kenala merajinkan diri juga..hehe

    Moh kembara:
    w.salam..tq.:)

    ReplyDelete
  36. umiyumi:
    tq..:)

    cikmanggis:
    itulah sekala tukar warna kasi selera sikit nk mkn..:)

    acik Erna:
    tq kak..betulx3 cepat sikit abis sebab cepat jer laku..hehe

    Kak Yatie:
    w.salam kak..itulah kak..fav Hamka la warna hijau tu..mesti dia suka nanti:)

    Kak Maz:
    tak wat apa pun kak.lepakx2 jer..hehe sedap kan roti jala ni memang disukai ramai:)

    Ijan:
    wahh mkn ngan kuah derian pun best tu..nanti turun Helsinki borong lagila durian frozen tu..hehe

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers