5 Dec 2011

Pizza Tuna Doh Hokkaido Milky Loaf


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Selamat berpuasa hari Asyura juga buat semua yang berpuasa. Sama-samalah kita mengambil kesempatan kelebihan puasa di bulan Muharam yang mulia ni..InsyaAllah.


Bersiaran di awal pagi coz jam disini menunjukkan kul 2pagi ... tadi lepas maghrib saya dah tertido so...bangun solat isyak rasa mcm tak ngantuk pula. Bolehla update blog sekejap. Buat pizza ni malam tadi untuk menu bersahur jap lagi. Layan pizza jer la coz malas nak masak lauk pauk la utk bersahur...lagi pun puasa kalau time sekarang ni sekejap jer masanya waktu subuh kat sini kul 7.19am dan waktu maghrib pula kul 3.21 petang. So...memang tak terasa sgt bila puasa time sekarang ni berbanding dgn waktu summer yang hampir memakan masa selama 20jam juga coz waktu siangnya yang sgt panjang. 

terubat rindu pada pizza hut jap bila dapat menikmati pizza yang lbh kurang sama mcm pizza hut:D

Doh untuk pizza tuna (nieza buat setgh adunan saja)
Source:  Hokkaido Milky Loaf by Angie's Recipes
Makes: One 5X5X13 inch pullman tin, without lid

540 gm Bread flour 

60 gm Cake flour 

10 gm instant yeast 

30 gm Milk powder 

80 gm Sugar 

9 gm Salt 

1 large Egg 
250 gm Fresh milk 
150 gm Whipping cream


1. Mix everything together and mix until a dough forms.
2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved. 
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.

Ceter pasal doh pizza ni saya try gunakan doh roti Hokkaido Milky Loaf yang saya buat hari tu. saya cuma buat setgh adunan jer utk doh tu. Hasilnya memang bestla. Bahan-bahan utk toppingnya terpulang pada citarasa masing-masingla.Kali ni saya kehabisan stok bawang holland dan saya gantikan dengan bawang besar merah jer dan saya lebihkan parutan cheese di bahagian tepi doh pizza tu...memang sedapla.


Cara membuat:
Dah banyak kali juga buat pizza tuna ni tapi doh yang biasa buatla so...kalau nak tgk caranya sila rujuk disini ..selamat mencuba:D

25 comments:

  1. Salam Mieza.Pagi2 dah buat kak ros lapar la.Cuaca mendung dan hujan lagi le...lapar.Kak ros keneng2 sekeping ya.

    ReplyDelete
  2. Nieza,
    terliur tengok pizza tu,anak akak dah banyak kali suh buat tapi tu arr tepung roti nyer tak de,tergendala semua,,

    ReplyDelete
  3. sedapnya pizza, saya ni buat roti pun tak lepas lg hihi, tak berani sebenarnya takut tak jadi, insyaallah nak try jugak lah nanti =)

    ReplyDelete
  4. oohhhoooo... tak tahan la tengok pizza time2 puasa ni.. cheese tu pulak adoi, menggiorkan..

    nak try la pizza ni.. cheese tu boleh taruk terus sekali sebelum bakar ke? atau kena taruk kendian sikit?

    ReplyDelete
  5. Alamak dah terlepas puasa sunat. Baca blog Nieza baru terperasan. rugi2x .

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum nieza...
    apa kbar adik akak cayang nie? moga sentiasa sihat sejahtera hendaknya...
    waaah!! tgk pizza yg nieza buat nie mmg teeeerliur taaau... geramnya tgk gambar2 tu... teruuus betambah lapar d buatnya .... sedaaaaap!! nak nak naaak..

    ReplyDelete
  7. Nieza aduh terguda akak ,akak belum sempat lagi nak buat Hokkaido loaf pun Nieza dah jadi pizza best ni nak tiru nak tiru

    ReplyDelete
  8. selamat bpuasa nieza.. huu.. mmg tak tahan tgok piza yg bertali2 cheese nya tu..

    ReplyDelete
  9. Kak Nieza,pizza yg nmpak lagi sedap dari pizza hut kak,cis tuh yg xtahan tgk tuh,pizza hut pon kalah kak..

    ReplyDelete
  10. Asslam Nieza,
    wah ni mesti lembut gilerr..dohnya tu..akak nak masuk list lah aduh kecur dah niii..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Nieza dan slmt berpuasa..moga setiap amalan kita di terimaNya. Lama akak tak wat pizza sendiri..sejak balik Msia ni kalau teringin je, leh order..malas nak wat sendiri....hehehehe..

    ReplyDelete
  12. salam dear nieza...kat senawang nih pun musim 'winter' gak..(tengkujuh lerr:)...nih brapa kali dah mokwo tengok nieza buat loaf hokaido...mesti sedap nih...memang rasa gatai tangan nak mem'piza' dah nih...selamat berpuasa dan berbuka...esok sehari lagi kita posa yek!

    ReplyDelete
  13. garu2 anak tekak tgk pizza ko..aduuhh...

    ReplyDelete
  14. wahhh sungguh malatop pizza akak ni....ada lagik x? mintak 1 slice ngeee sebab diet hahaha

    ReplyDelete
  15. wahh.. jadi pizza pulak roti ni ye.. mesti sedap kan.. tgk topping pizza tu mmg terliur habis..
    bestnyer buka puasa ko 3lebih! mmg xterasa puasa. dulu2 kan, kiteorg selalu marathon ganti puasa masa winter.. kui kui..

    ReplyDelete
  16. salam nieza - Allah hu ALLAH nampak sgt sedap :)

    ReplyDelete
  17. huhu saya plan nak pose skali bendera merah plak..takpe la dpt pahala masak unt org buka pose pon cukup la kan..hehehe...btw memang puas ati kan makan pizza buatan sendiri, bukan ape, leh topping banyak2..hihihi

    ReplyDelete
  18. assalam nieza, selamat berpuasa, sedapnya pizza tu, mmg best buat sendiri boleh letak apa saje yg kita suka

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Nieza

    kalau saya buat pizza, selalu guna roti nan sahaja...senang...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  20. YA ALLAHHHHH.. so tempting lah Nieza..

    terliuqqqq..

    ReplyDelete
  21. Aslmkum Nieza

    sedapnya pizza nieza ni....dgn topping cheese tu....yummm
    lewat subuh kat sana...maghrib awal..pendek masa siang....sini Maghrib pukul 5 ptg.
    tengok entry kat bawah tu..besar jugak restoren Msia yg baru buka di sana....senang kalau teringin nak mkn makanan Msia. di Cairo tak da restoren Msia yg besar..mungkin sbb restoren halal senang di Cairo. .yg ada cafe2 di asrama2 pelajar.cantik town sana bercahaya mlm....dah hias lampu krismas.
    re; kat sinipun mrk mkn karot mentah gitu.

    ReplyDelete
  22. kak Zai baru aje makan pizza tapi tak berapa lalu sebab terlalu cheesy.

    ReplyDelete
  23. salam za dh brbuka ke tu..slmat berbuka ye..kmaz greng ayam je utk brbuka hri ni..pastu wak pau skit..meriahnya pza za tuu...memang kenyang utk shur...sni skrang pun maghrib cpat..puasa pun xterasa..

    ReplyDelete
  24. akak suka cheese..
    sedappsss
    waktu puasa jadi panjanglah ye..dah winterkan :)

    ReplyDelete
  25. Nyummm2...terliurnya tgk cheese k.nieza....huhu

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers