1 Dec 2011

Hokkaido Milky Loaf 2


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Percubaan kali ke-2 buat roti Hokkaido ni...masih menggunakan resepi yang sama cuma kali ni saya buat versi marble pandan dan marble coklat. Boleh juga rujuk disini untuk melihat roti yang saya buat dulu tu. Kali ni, saya cuma gunakan sedikit pandan emulco dan coklat emulco saja. Kemudian saya bentukkannya menjadi bentuk tocang. Memang suka sgt dgn adunan doh yang menggunakan whipping cream ni.

Actually, buat roti ni masa adik-adik UITM dtng umah hari tu....buat sarapan pagi utk diorang. Sukala diorang tgk saya buat roti sendiri ni sebab kalau dok Malaysia diorang selalu mkn roti yang dibeli jer. 

doh ni dah naik tinggi sebelum dibakar

Source: Angie's Recipes & WendyK.Nor 
Makes: One 5X5X13 inch pullman tin, without lid

540 gm Bread flour 

60 gm Cake flour 

10 gm instant yeast 

30 gm Milk powder 
80 gm Sugar 
9 gm Salt 
1 large Egg 
250 gm Fresh milk 
150 gm Whipping cream

 dah siap dibakar

1. Mix everything together and mix until a dough forms.
2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved. 
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.

hasilnya memang terbaik...selamat mencuba:D

29 comments:

  1. salam nieza - lina makan roti beli je ni..nampak sgt sedap roti nya tu

    ReplyDelete
  2. Adoi...bertocang pula roti Nieza..ni...bab2 roti ni akak memang tabik Nieza..akak pula takut buat benda2 yang pakai yeast.....bila balik Penang nanti akak nak kursus denganNieza ya!!!

    ReplyDelete
  3. Salam Nieza,mabeles sungguh...nampak roti tu.Kak Ros belum cuba buat roti ni.Sungguh terguda dan teringin nak buat.

    ReplyDelete
  4. salam, cantik nya roti & gebu betul nampaknya

    ReplyDelete
  5. rasa mcm nk p sarapan kat umah akak gak la...bertuah budak2 tu leh makan roti akak buat ngeee

    ReplyDelete
  6. Gebunya roti Nieza..siap ada 2 kaler lagi...emmmm...harum semerbak bau roti la pulak....:)

    ReplyDelete
  7. dah lama tak mengroti...boleh try ni....nmpk sangat gebusss

    ReplyDelete
  8. bestnya nampak roti tu cantik berkilat je...boleh cuba ni buat minum petang

    ReplyDelete
  9. kak nieza! gebu betul roti akak! doh dia senang bentuk x kak? campak semua dlm BM ye? biasa tun campak semua dalam BM (xletak sikit2 air tu), tp kdg2 ada resepi yg doh dia melekat kt tangan. sungguh stress bila jd cam gitu.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Nieza

    eluk gebunya....

    Wassalam

    ReplyDelete
  11. Kak Nieza,mmg jeles toi tgk kegebuan roti akak,sy da wat ritu,pastu pas Bm berhenti tgk2 doh duk gitu juga xnaik2,pas test yis ngan air suam,tgk2 yis dah msk angin,adooiyaiii mmg geram sgt,jadi habuan cik tong tanpa bakaq dah,huhu..Nnti nak wat juga lagi..

    ReplyDelete
  12. Salam Nieza..wahhh rajin bul orang sana meroti yaaa....Suka tgk yang pandan tu...Kalau ada kopi panas sebagai pelangkap as bekpes...ohhh bestnya

    ReplyDelete
  13. klau buat sendiri msti sedap.. lebih2 lagi guna bahan2 yg baik kualitinya.. akk tgok mcm kek jer..ada whipg cream tu yg bertmbh2 sedap..

    ReplyDelete
  14. Aslmkum Nieza

    Gebu elok roti Nieza...yg warna hijau tu cantiklah..lembut warna dan rotinya.
    tengok kat bawah....ada RVC juga sedapkan.Nieza ...kat sana ada tak jual pewarna.kat tempat akak setakat ni baru jumpa warna merah itupun mahal sgt.
    re; Nieza masa akak singgah Dubai mei lepas pun cuaca panas terik...nak keluar jln2 pun tak tahan...

    ReplyDelete
  15. bnyknya rti tu zaa...utk kmaz xde kee...sdpnya sjuk2 ni dpt cicah nga kopi O...nk buat jgk tpi bm cap jari 5 ni malas la plak nk mnguli...hehee...

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum kak nieza..salam maal hijrah..maaf agak terlewat hihi..byk dah terlepas resepi besh2 dr blog akak...cantik laa gambar RVC dgn HMLoaf 2 nih...simpan resepi dah..tp tak tau bila angin rajin nak wat

    ReplyDelete
  17. Assalam nieza, rajinnya nieza buat roti, gebu n cantik roti tu

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Nieza,
    Kalaula semua orang buat roti sendiri, yang cantik, lembut dan sedap macam ni, alamat menangih la mamak roti......

    ReplyDelete
  19. nak...nakk..bukan nak roti..tapi nak semangat meroti...cun gilerr.

    ReplyDelete
  20. memang betul Nieza, roti buat sendiri dengan roti beli beza rasanya... tapi Kak Amie tak lulus belajar buat roti dengan mak mentua...

    ReplyDelete
  21. Nieza dear...

    Haaaaaaaaaa.... rajin nye meroti yer...cantik gebu naik elok je roti ni...mmmm kene try gak ni...sbb ada additional tepung kek yer tak....mmmm must be great eik?:)

    ReplyDelete
  22. sedapnyer nieza nmpk roti tuu...comelnyer
    maceh byk2 ye dia atas ucapan kt n3 k'ida tempohari

    ReplyDelete
  23. wah kalau dah berkali buat confirm sedap roti nih! cantik betul rupa kejadian roti ni. :D

    ReplyDelete
  24. Kak Lina:
    ya kak memang sedap roti ni..:)

    Kak Paty:
    boleh jer kak....saya pun tabik bila tgk menu akak yg berderet-deret setiap hari tu.sama-sama kita berkursus yer...ekeke

    Kak Ros:
    w.salam..tq kak...cubalah buat nanti yer:)

    Kak Noor:
    tq kak Noor..ya resepi roti ni memang best hasilnya memang gebus:)

    LF:
    w.salam...boleh silakan:)

    Lady Ayu:
    bolehx2 mai la ayu...harix2 akak jamu roti pun tak pa..hehe

    Kak Cik Cek:
    tq kak...ehh ada bau roti lagi ke? roti dah lama abis la kak..:)

    ReplyDelete
  25. Kak Gee:
    try lah kak..resepi ni memang best saya dah 2x buat ni:)

    kak shiori:
    cubalah kak memang best:)

    Tun:
    ok jer doh tu tun...kalau lembik tu nanti adjustla ngan tepung sikit tapi yg ni akak tgk ok jer..hasilnya memang lembut gebus jer:)

    atuk:
    w.salam..tq atuk:)

    Zalidana:
    alahai ciannya mcm mana leh masuk angin yis tu..sure lama sgt tuannya tak meroti tu kan..hehe tak pe la nanti cuba lagi yer..harap menjadila nanti:)

    Sue:
    tu la bila dah start meroti ni asyik nk meroti jer kejanya.hehe

    kak zana:
    betul la kak memang puas ati bila dpt buat roti sendiri ni..resepi ni memang menarik ada campur tepung kek dan whipping cream tu yg best:)

    mamasya:
    w.salam kak, ya memang sedap kak. kat sini susah juga nk dapatkan pewarna yg halal ni.kebanyakan ada kod yg tak boleh mkn.biasanya niza bawa dr Malaysia tapi ada juga jual yg jenis serbuk kat kedai turki.

    ReplyDelete
  26. kak maz:
    roti ni dah lama abisla kak buat jamu adikx2 UITM dtng umah hari tu..nanti nieza buatkan lagi utk akak yer..hehe

    CB:
    w.salam cb..salam maal hijrah juga dr akak. silakan semua resepi adalah utk dikongsi bersama:)

    Kak Rosaliza:
    w.salam kak..tq. biasala kak kekadang angin meroti ni ada turun naiknya juga..hehe

    Kak Wattie:
    w.salam kak, tu la kan abisla mamak jual roti bungkus blk la roti dia jual tak laku kan nanti...hehe

    model pakaian muslimah wanita:
    tq:)

    Kak Nazrah:
    jap nk tiup angin meroti kak akak yer...haha nanti sampaila sana tu..selamat meroti:)

    Kak Amie:
    ya betul juga kak..bila buat sendiri ni satu kepuasan bila dpt mkn panasx2 frash dr oven kan. tapi kalau saya dok Malaysia dah ada jual roti yg halal sure tak buat roti sendiri juga:)

    Ayu:
    yes must try dear...memang terbaik:)

    Kak Ida:
    tq kak...sama-sama kasih juga kak:)

    Asmara:
    tu la dah jatuh chenta ngan resepi dan hasilnya yg best ni ...nanti akan buat lagi dan lagi nampaknya ni..:)

    ReplyDelete
  27. cantiknya! nak buat gak lagi roti ni.. tunggu ilang penat dulu :)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers