30 Nov 2011

Red Valvet Cake @ Kek Baldu Merah


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Hari ni nak share RVC yang saya buat masa jamu tetamu datang makan-makan kat umah pada weekend lepas. Dah lama nak cuba buat kek si baldu merah ni tapi baru sekarang berkesempatan nak buat. Tapi buat pun simple jer tak ada deco cun pun. 

Dah ramai dah yang cuba buat kek ni, saya jer ketinggalan....masa buat kek ni tak perasan pula yg pewarna merah dah nk abis so...gitulah rupanya kek yang seberapa cun kejadian merahnya ni. Kalau byk warna merah tu nampak la berseri sikitkan..haha belasah jer la janji mkn sodap...memang sodap pun kena lak ngan topping cheese tu memang mabeles:D

Resepi kek ni ambik dr dapur kak Hana...actually dah lama dah saya simpan resepi ni sejak kat Hana n3 dulu lagi...pastu selalu nampak kat dapur kak Zai..yang mana resepi asalnya drp joy of baking. Tq pada semua yang telah berkongsi resepi kek yang best ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.


RESEPI RED VELVET CAKE
Sumber resepi asal: joy of baking
sumber: Kak HanaKak Zai
Bahan-bahan

Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
  • Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - hana ganti cream cheese *nieza pun sama 
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut

Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.


35 comments:

  1. wah..sdpnya!
    dpt jamu mata kat sini pun ok lah..^__^

    ReplyDelete
  2. yummy..yummy.. terasa kesedapannya..

    ReplyDelete
  3. Kek ni mmg punya rasa tersendiri kan! Lagi2 dgn gabungan cheese tu. Kalau silap step boleh x jd esp. cuka n buttermilk tu (pernah jd kek mcm peroi sikit) hehe.. Tp masih sedap dan boleh dimakan! Elok je rupa kek akk tu. :-)

    ReplyDelete
  4. nieza nak ngendeng set vantage tuuu..cantekk laaa mana nieza beli? kat finland ada ker? berapa agaknya kos katsana?
    dah lama kak tak buat kek ni cuba sekali jer pastu tak buat lagi..kala dia merah sgt takutttt

    ReplyDelete
  5. sedapnyer...nyam,nyam,nyam...tak tahan tgk cream cis frosting tu

    ReplyDelete
  6. urmmm.. dah lamanya tak dapat makan RVC ni... tis.. tis.. tis.. ahakz!

    ReplyDelete
  7. as-salam kak Nieza
    ady tak terbuat2 cake red valvet ni..ramai yg dah buat kek ni..so...yummy..

    ReplyDelete
  8. Assalam kak nieza,kek nih mmg sedap kan,sy pernah wat 2kali guna resepi kat blog kak zai,mmg ipar duai n ank menakan puji sakan,sbb mmg sedap,tapi tang pewarna tuh mmg sy kurngkan,cantik jer nmpk kek akak,nih wat teringin nih..

    ReplyDelete
  9. Kak Nieza,
    Lama tak datang sini
    pasal tue kot sy dah..
    kurus :P

    Cake sedap!! :)

    ReplyDelete
  10. Assalam nieza,
    wah sedapnya red velvet cake tuuu..masih terasa kesedappan kek ni ..tapi akak kalau buat letak choc ganache ..sebab kalau tak ada choc anak2 pandang lalu aje..hehe..Thanks ya nieza for the wishes tu..terharu akak tau..

    ReplyDelete
  11. selamat pagi Nieza,
    sarapan RVC di sini ye Nieza...sedapnya!

    ReplyDelete
  12. Presentation Nieza itu yg buat kakak rasa macam nak ngap je bila tengok kek tu dik... geramnya:)

    ReplyDelete
  13. oh ini rupanya kek red velvet tu..sy ingat mcm mana lah..sedapnya..tp tahu dah misti sy fail nk buat..haritu sy buat topping cream cheese utk carrot cake pon cair semacam hadehh

    ReplyDelete
  14. nk RVC satu slice!! pastu topping dia letak byk2 sket ye.. tq kak nieza! lap u! muah! hihi

    ReplyDelete
  15. Nampaknya Nieza dulu ya, akak baru cadang nak buat untu Tyca punya bithday hari ini, tapi fikir-fikir malas pula...ambik Nieza punya aje la...hari ini sibuk sangat....nampaknya belated lagi....buat untuk Tyca.

    ReplyDelete
  16. ramai dah cuba kek nie kan
    nampak sgt2 sedap ..
    hurmmm nanti2lah nak cube :)

    ReplyDelete
  17. biler la mood rajin nak sampai ke oyama ni nak bikin RVC plak....sedapnyerrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  18. zaa...kak dh smpai ni...cpat jamu RV tuu...ada lgi keee...lama dh jgk xbuat kek merah ni..

    ReplyDelete
  19. nanti buat kan satu utk akak ye nieza.. teringin nak makan hasil tangan awak ni.. bila nak balikkk???hee

    ReplyDelete
  20. Salam Nieza,
    Bestnya RVC, memang sedapkan. Suka tengok jamuan makan makan kat bawah tu, meriah nampaknya, makanan pun best2, rajin Nieza menyediakan semua tu.....

    ReplyDelete
  21. salam nieza.. bestnyer RV lama tak buat

    ReplyDelete
  22. Salam Nieza..wahh sedapnya kek ni...terguda nengoknya

    ReplyDelete
  23. aslnkum nieza.. sedapnya.. akk lum prnh cuba rspi RV ni.. bila la nk smpai seru gaknya.. suke tgok RV yg kwn2 buat... hihihi

    ReplyDelete
  24. Aduh!
    Semput2 kak cek kayuh basikal dtg sini...bestnya red velvet...fav kak cek ni....nyum2...yummyyyy...:)

    ReplyDelete
  25. assalam nieza..acik selalu tengok je..kek ni..nampak sedap..tapi tetap tak berani nak buat sendiri..

    ReplyDelete
  26. Assalam nieza sedapnya kek , lagi best kalo toping tu cream cheese, suka akk, boleh tambah lemak2 di badan heheh

    ReplyDelete
  27. teringin nak buat..
    belum berkesempatan

    ReplyDelete
  28. omgggg...x tahan woo!! meleleh nganga akak dibuatnye..huhuu! cikun 2 potong ek!!

    ReplyDelete
  29. wah, nieza dah buat rvc ni... Akak masih belum berani nak try lagi tapi still dok dalam waiting list.. One of these days, surely akan buat gak..

    ReplyDelete
  30. Ujie:
    selamat menjamu mata yer:)

    ibundo:
    memang sedap sgt:)

    Asmara:
    memang sedap kan kena ngan topping cheese tu...memang buatkan saya mkn tak ingat donia..hehe

    kak ilahjy:
    tu bukan set vantage la kak..tu bone china nieza beli kat Bangladesh masa ikut husband posting sana.kat sana memang ada kilang buat ni dan diimport ke europe. kek ni menarik kalau warna merahnya terang kan:)

    Kak Antan:
    yer kak tq:)

    cendana kasih:
    cream cheese tu yg buatkan kek ni jadi sedap kan:)

    Kak Sari Yusa:
    buatlah kak...boleh saya tumpang mkn sama..hehe

    ReplyDelete
  31. ady:
    trylah buat..sedap ni..memang berbaloi kalau buat ni:)

    Zaliedana:
    betul kan memang patut dipuji kalau sedap tu..:)

    misgee:
    bagusla kalau dah kurus tu...akak juga yg bam bam..hehe

    Kak Ayu:
    ya sedap sgt kan kak...kalau bubuh topping coklat tu lagi sedap yer.nanti boleh cubala:)

    Kak Amie:
    ya silakan..hehe

    kak zakie:
    sabar kak jgn ngap screen ni yer nanti akak blk dan akak buat baru boleh ngap..hehe

    Rina:
    cubalah buat lagi mana tau menjadi lak nanti kan:)

    Tun:
    adehh sabar jer la dik tun ni yer semua nak lebih yer nanti akak buatkan lagi kasi 1 loyang yer...haha

    Kak Paty:
    buat jgn tak buat yer kak...tapi memang best sgt kek ni kak..wajib kena buat utk birthday tyca tu:)

    ieda:
    ya betul ramai dah yg buat...saya pun teruja juga nk buat ni.memang sedap cubalah nanti yer:)

    ReplyDelete
  32. Lady Ayu:
    ok jap akak tiup angin baking kek ni yer...hehe nanti dah buat kasi tau akak nk tumpang mkn hasil yg ayu buat lak:)

    Kak Maz:
    alahai lambat sgt sampaila kak Maz..kek pun dah abisla nanti dtng awal skit yer...hehe

    Kak Yan:
    insyaAllah kak boleh jer bila nk blk tu lum sure lagi dan tak ada jawapan nk kasi lagi..:)

    Kak Wattie:
    w.salam..tq kak..kek ni memang best pun. jamuan tu sajala buat mknx2 sikit-sikit..masak simple jer kak:)

    Kak Nor:
    w.salam...ya betul kak best sgt kan:)

    Sue:
    w.salam...kalau terguda tu kena buatlah sue:)

    sitiezahim:
    sorry tak sengaja nk kasi kecur air liur tu hajar...hehe

    ReplyDelete
  33. Kak Zana:
    cubalah kak..bila tgk org buat tu yg jadi kita pun teruja juga nk buat.

    Kak Cik Cek:
    alahai jauh-jauh ni kayuh basikal pun sampai juga yer kak..siannya nak kasi kek pun dah abis la..:)

    kak acik erna:
    try lah buat kak sure menjadila nanti:)

    Kak Rosaliza:
    betulx3 kak memang best sgt kalau ada topping cream cheese ni...sama-sama kita tambah lemak dibdn yer..hehe

    kak kasih:
    cubalah buat nanti kak:)

    kak inahar:
    kalau akak buat lagi best ni cubalah buat nanti:)

    kak harleena:
    wajib dicuba ni kak sebab sedap sgt..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers