28 Nov 2011

Tetamu Dan Makan-Makan Maal Hijrah

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. 
Cerita hari yang membusykan saya pada hari sabtu weekend yang lepas jer ni, busy melayan tetamu datang bermalam kat umah iaitu 4 orng adik-adik bujang dari UITM yang datang buat praktikal nursing di Saimaa University dekat Lappeenranta.... lebih kurang 2 jam by train dari sana ke Helsinki ni. 


Kebetulan sempena hari baik dan bulan baik maal hijrah ni saya dan suami pun buatla makan-makan sikit dan panggil kawan-kawan terdekat jer..tu pun last minute juga plan nak buat ni sebab adik-adik tu pun bg tau lewat juga utk dtng, mlm sebelum diorang bertolak ke sini baru diorang call bg tau tapi tak kisahla tu cuma kalau bg tau awal bolehlah masak special skit kan. Actually baru 1st time juga bersua muka dengan adik-adik UITM ni tapi terasa mcm kenal lama...seronok bila dapat berjumpa dengan adik-adik ni dan terasa meriah bila dapat berkumpul dengan kawan-kawan Malaysian yang lain.Macam tu la kalau hidup diperantauan org ni...:D


So...we all pun jemput kawan-kawan lain dah ptng juga jam 2ptng mcm tu baru jemput semua untuk mkn malam pada jam 7 mlm kat umah. Saya pun masak menu pun ala-ala bidan terjun la juga coz kul 2pm baru start masak semua tu dan hanya dapat masak yang simple-simple jer la. Sambil masak lauk pauk tu sempat juga saya godek buat kuih bingka suji dan kebetulan ada buat RVC sehari sebelum tu. Ada juga kawan-kawan lain yang bawakan makanan dan buah-buahan. 


Alhamdulillah majlis yang tidak dirancang ini berjalan dengan baik, semua org enjoy makan-makan dan adik-adik yang datang ni pun dah selamat pulang ke destinasi mereka di Lapeeranta semalam untuk meneruskan praktikal mereka di bumi Finland ni.

antara juadah yang dihidangkan...gambar kurang jelas sebab lampu dalam umah ni semua warna kuning. 


Saya hanya sempat masak kari kepala ikan salmon, ayam masak prune, sayur campur, kuih bingka suji dan red valvet cake saja.

semua tgh kusyuk menikmati makanan..tq pada kawan-kawan yg sudi datang.


mak bapak dok kusyuk makan ...anak-anak pulak sibuk nak exercise:D


meriah bila dapat berkumpul ramai-ramai gini..


layan teh tarik Malaysia pula:D

kek ni kawan yg bawakan....gambar pun saya tak sempat snap..copy dr kawan jer. kredit pic tu Hariyani tqvm:D
kek coklat  ni pun sama kawan yang bawakan....cepat betul toke kek ni buat kek. last minute jemput pun sempat lagi baking kek. 

sayur campur

red valvet kek saya yg tak berapa nk merah kes kehabisan stok pewarna merah...dan tak ada deco pun..tapi mkn sodap :D

Ayam masak hitam prune

fresh tulip from adik-adik UITM..tq dear :D

Kari kepala ikan salmon

mcm-mcm buah-buahan ada..semua kawan yg bawakan.



ni lah adik-adik UITM yang datang praktikal nursing kat Finland ni..all the best to u guys!! 


bergambar kenangan sebelum balik




ok, sekian sajalah dulu cerita makan-makan kali ni.....semoga bertemu lagi cerita makan-makan lagi di hari lain pula nanti..insyaAllah. Salam buat semua :D

29 comments:

  1. Salam Nieza,
    Meriah sungguh...berapa lama diorang kat sini ye? seronok lah ada juga kawan kak is kat sana :)

    ReplyDelete
  2. SALAM,
    MERIAHNYA. CUCU2 LF PUN ADA NAMPAK DLM GAMBAR

    ReplyDelete
  3. Ijan:
    w.salam Ijan, ya memang meriah rasa mcm hari raya pulak bila berkumpul gini kalau ijan dekat bolehla join sama dan sure lagi meriah...hehe diorang dtng praktikal sini 3 bln jer ijan.

    Dato LF:
    w.salam...ya anak,menantu dan 2 org cucu Dato pun ada join sama memang meriah sgt bila dapat berkumpul ramai-ramai mcm ni Dato.

    ReplyDelete
  4. salam dari bumi malaysia buat Nieza..

    murahnya rezeki nieza sklrg.. jika ada yang sudi bertandang itu tandanya rezeki nieza anak beranak memang ada...

    tahniah, kerana menyatukan hubungan yang mesra, adat melayu dijunjung...

    puas ayu layan mata melihat makanan dan gambar2 pelajar UITM yang bertandang di rumah nieza

    ReplyDelete
  5. Assalam Nieza,
    inilah terjemahan gambaran masyarakat kita ye Nieza, berbudi dan berbahasa amalan hidup kita...suka sangat tengok n3 Nieza kali ini....walaupun di tempat orang, layanan yang diberi cukup istimewa, termasuklah hidangan yang pelpagai tu... tu bukan lagi menu ringkas Nieza tapi dah cukup sempurna dengan masa singkat yang Nieza ada untuk menyiapkannya...

    ReplyDelete
  6. Salam Nieza, walaupun kenduri diperantaun tapi tetap meriah kan..

    ReplyDelete
  7. Salam Nieza... bestnya meriahkan... alhamdulillah...

    ReplyDelete
  8. Assalam nieza, ramai juga tu tetamu nieza,mesriah mcm raya pula akk tgk, bestkan kalo dok di rantau jumpa dgn kwn2 mesia, dapat lah cakap melayu heheh

    best2 menu, sempat nieza msk2

    ReplyDelete
  9. salam nieza - meriah nya ...

    ReplyDelete
  10. wahhh!! jauhnyer wat practikal!! best dpt kumpul ramai2.. dh lama x buat makan2 kt umah, raya aritu pun 2-3org je yg stay kt sini, makan2 pun x semeriah nih..

    ReplyDelete
  11. assalam nieza..meriahnya..bila diperantauan masa berjumpa kawan2 senegara ni lah yang paling seronok kan

    ReplyDelete
  12. aslmkum nieza.. seronoknya dgn makanan yg sedap2..ada bingka suji lagi.. kata org kalau beri org makan murah rezeki nanti.. salam maal hijrah utk nieza skrga..

    ReplyDelete
  13. Assalam Nieza...Salam Maal Hijrah dr akak buat Nieza dan family, semoga hari2 mendatang akan lebih baik lagi dan diberkati... Tu dia, meriah eh kat rumah Nieza, siap buat makan2 lgk..best tuh, rasanya kat Msia pun xda sambut camni tuk Maal Hijrah..igt kena buat sambutan la lepas nih...memuliakan bulan baru Islam kaaan...biar hidup lebih semangat gitu...hehehe.

    Terliur lak tengok menu2 tu...byk gak Nieza sempat masak tuh! Salute....cantik rumah wpun di negara org, still ada ciri2 kemelayuan gituuu.. i liiikeee.. :))

    ReplyDelete
  14. waaaahhh.... seronoknya makan2 ramai2 tu... dapat tengok pon jadi lah.. bila nak rasa masakan nieza ni... meleleh ni..

    ReplyDelete
  15. besarnyer umah akak kat sana dah mcm umah kat mesia siap deco2 gituew...
    ai loike plate yg corak bamboo tu...lawaaaaaaaa....biler la nk rasa ayaq tangan akak ni ekkk

    p/s::raya thn dpn akak raya kt penang x???

    ReplyDelete
  16. betul2 bila sesekali berkumpul memang bes kan kak...huhuhu

    ReplyDelete
  17. Assalamualaykumwbh Nieza..............waa bestnye...nak itoooooooooooooot makan makan....:)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Nieza,
    meriahnya tngk jamuan kat perantauan..teringat pulak zaman2 akak kat oberC...kenangan yg mengusik jiwa...bnyk masakan yg sedap2..rajin betul Nieza ni...

    ReplyDelete
  19. salam kenal dari akak
    sedap2 menu nie ..
    kalau ramai2 mcm nie memang seronok kan :)

    ReplyDelete
  20. salam k.nieza, wahh bestnya makan2 cenggini,msk simple pon licin, sedap mkn reramai ni, sedappp sungguh tgk lauk pauk, tetambah kari kepala ikan tu..hihi

    ReplyDelete
  21. Salam Maal Hijrah Nieza

    Bila di perantauan...sesekali bila dpt berkumpul ramai2 begini seronokkan...byk yg nak disembangkan.tambahan pula dgn hidangan sedap yg Nieza masak....tentu tetamu berselera makan...

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah...walaupun last minute nampak tetamu Nieza seronok diraikan dengan masakan yang sedap2.

    ReplyDelete
  23. Ayu Citarasa Rinduan:
    w.salam..tq Ayu, alhamdulillah rezeki yg kita ada akan dikongsi bersama.saya dan suami memang suka buat mknx2 ni ayu dah biasa lagi sejak suami posting kat Dhaka dulu lagi.

    Kak Amie:
    w.salam kak...ya la kak walaupun jauh dimana saja kita berada adat resam budaya kita jgn dilupakan. sudah menjadi kewajipan kita utk meraikan tetamu yg datang.:)

    Kak Ros:
    ya kak alhamdulillah memang meriah....terubat sikit rindu pada family bila dpt berkumpul dgn rakan-rakan disini.

    Kak Antan:
    ya kak ...alhamdulillah dgn rezeki yang diberikanNya:)

    Kak Rosaliza:
    w.salam kak..memang bestkan bila dpt berkumpul ramaix2 gini. ya dpt msk simple jer la bila dah last minute plan ni:)

    ReplyDelete
  24. Kak Lina:
    w.salam kak..tq ya memang meriah sgt:)

    Tun:
    tu la bertuah kan diorang ni dpt buat praktikal sini boleh la melancong sekali...hehe

    Kak Erna:
    w.salam kak...betulx2 kwnx2lah pengganti sedara mara kita bila berjauhan ni kak.

    kak zana:
    w.salam kak..tq. ya alhamdulillah dgn rezeki dariNya..insyaAllah akan dikongsi bersama.dah biasa buat mknx2 ni kak tu yg tak kisah sgt.bingka suji tu buat tapi tak sempat nk posing dah abis la..hehe salam maal hijrah juga buat akak sekeluarga:)

    Kak Ummi:
    w.salam kak ummi...tq! salam maal hijrah juga buat akak sekeluarga.semoga kita sama-sama diberkatiNya..insyaAllah.
    ya kak sempena thn baru islam ni kita ambik keberkatan jugalah buat kenduri mknx2 ni...btw tq kak:)

    Kak Mulan:
    bolehx2 datangla jln ke sini kak:)

    Ayu:
    tq dear....simple jer hiasan umah tu coz bukannya rumah sendiri pun sewa umah org jer ni.blk raya tu tak sure lagi ler dik..insyaAllah panjang umur kita jumpa nanti:)

    ReplyDelete
  25. Sitiezahim:
    ya betul sgt kan...terubat rindu pada family kejap:)

    Ayu safieza:
    jomx3..kalau dekat dah lama dah nieza jemput ayu join tapi jauh sgt kan..hehe

    Kak Yatie:
    w.salam kak..ya la surela teringat kan kenangan merantau adalah kenangan terindah tu.mana ada rajin kak msk simple jer tu:)

    Kak Ieda:
    salam kenal juga dari saya kak...tq sudi singgah sini.ya memang best bila dapat berkumpul ramaix2 gini:)

    mama olyn:
    w.salam..betulx3 bila dah ramaix2 ni mkn apa pun sodap kan. biasa la dok sini mewah ngan ikan salmon jer la:)

    mamasya:
    salam maal hijrah juga kak..tq. seronok kan kak bila dpt berkumpul gini terasa terubat rindu pada family yg jauh dimata kejapla.tapi kalau kita dekat lagi seronok dpt merasa masakan akak yg lagi sedapx2 tu..hehe

    kak zaitun:
    ya kak syukur alhamdulillah..walaupun simple menu yg dihidangkan semua enjoy juga mkn:D

    ReplyDelete
  26. Feww!! tabik spring kat kak nieza. Rumah cantik sungguh! Akk duk rmh embassy ke? Sbb biasa rmh embassy mmg cantik siap dgn perabut import dari msia (yg pnh gi uk ngn japan). Kwn keje embassy msia kat frankfurt pun rmh cam ni. Tp mmg cantik pandai akk hias! Segan kalau banding rmh sewa kat japan nih. Mcm kotak je. Hihi..

    ReplyDelete
  27. Asmara:
    ya la As..tq mana ada cantik sgt pun biasax2 jer tu. betul la tu hubby akak keja embassy la tapi biasala semua tumpang rumah org juga ni. tapi perabut tu memang ada yg bawa sendiri punya juga. biasala org embassy ni kan pindah randah namanya diplomat tapi dah mcm org nomad gitu...hehe

    ReplyDelete
  28. syoknya makan2 sama2
    ramai juga org m'sia kat sana ye

    ReplyDelete
  29. bestnya dapat kumpul ramai2 sambil makan2.... Lawa rumah Nieza...
    Mula la nak start mengomen ni... hehehehehe
    Kerusi meja makan nieza sebijik cam akak punya kerusi kat sini... dan akak tertariknya dengan pinggan makan nieza yang square tu... Dari malaysia ke beli kat sana...?

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers