16 Nov 2011

Pau Rose Pink


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Hari ni mood terajin sikit buat pau berbentuk bunga rose. Disebabkan hari ni tak payah masak utk dinner banyakla masa untuk mengadap buat bunga rose ni...:D Abaikanlah rupa rose yang tak cun ni yer...1st time saya buat pau rose ni..tgn memang tak berseni tapi nak juga mencuba buat dan mcm tu jer lah rupanya.Kalau nak tgk pau rose yang cun boleh rujuk link kat bawah yer.


Actually....hari ni mr.hubby ada dinner kat luar dengan delegasi dari Malaysia..memang minggu ni busy jerla dia. So....bila tinggal saya sorang memang tak kisahla bab mkn ni, saya mkn jer apa yg ada. Lama dah tak buat pau ni bila kemas-kemas dapur semalam tgk ada tepung pau so...bermulala projek siang tadi. Sebelum ni pernah juga tgk pau rose ni kat dapur Juwita dan Izah daut tapi masing-masing menggunakan resepi yang berbeza. Saya pula menggunakan resepi pau yang telah saya cuba sebelum ni boleh rujuk  disini.


Sumber cara membentuk pau rose ni saya rujuk pada blog  Wendy boleh juga tgk di blog mamafami dan kak Azlita. btw, terima kasih pada semua yang telah berkongsi ilham untuk membentuk pau rose ni...memang menarik dan sedap bila mkn pau yang gebus ni.Izinkan saya berkongsi disini pula:D


Sumber Resepi asal Pau: Fiza @ auntiesukitchen
dicuba dan diolah oleh: http://nurniezza.blogspot.com
Bahan: 

500gm tepung pau

7gm yis mauripan 

100gm gula
50gm minyak jagung atau minyak masak
230gm air boleh tambah jika perlu
sedikit pewarna pink




Cara: 

1. Gaul tepung dengan yis. 

2. Larutkan gula dalam air. 
3. Tuangkan larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul perlahan-lahan dengan hujung jari. 
4. Halfway thru campurkan minyak dan teruskan menguli dgn menghabiskan lebihan air hingga menjadi doh yang kenyal. 
5. Rehatkan adunan 10min - 15min. 
6. Bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki dan rehatkan lagi 10min. Sementara itu panaskan kukusan. 
7. Leperkan doh bulat di atas tapak tangan dan masukkan inti kesukaan dan tutup rapat2 dgn menarik bhg yg dirapatkan itu ke arah bawah dan dapatkan permukaan atas yg licin dan bulat. 
8. Lapik dengan daun pisang atau plastik yg telah digunting mengikut saiz pau. 
9. Biarkan pau naik selama 30min dan kukus selama 10min. Jangan lebih lama dari itu. 
* Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan. 

 ********Nieza masukkan semua bahan dalam Bread Maker(BM) dan tunggu sehingga siap diuli barulah dibentuk dengan cara membentuk rose seperti dibawah*********




 Sumber membentuk pau rose Wendy, mamafami, kak AzlitaJuwita dan Izah daut  
Rose Shaped Buns.
1. Make small dough balls of 15gm each.
2. Flatten each ball and roll out flat.
3. With fingers, press the sides of the circle to make them flatter and to create ripples (uneveness) .
4. Arrange 6 pieces of flattened dough, half stacking on top of each other.
5. Start rolling from the first piece on the bottom.
6. With a chopstick, saw the roll, it will roll while you saw, creating a fatter center than the sides. Eventually it will break into 2.
7. Place rose buds upright on a piece of paper.
8. Let buns rise to double and steam on high heat for 12 minutes.

*Tip : Flatten out enough dough balls for one round of steaming before flattening out the rest. Keep dough in fridge to prevent over proofing while you slowly form the rose buds. And keep the formed rose buds in the fridge(covered) to slow down the 2nd proofing while you shape. This method does take time to complete.

Pau Rose berinti kacang merah ni Sedap dimakan ketika panas.



42 comments:

  1. Salam nieza,Wah pink color....I like!!!! dan nampak lembut.Kak Ros nak tunggu seru bila la nak datang nak cuba buat.

    ReplyDelete
  2. Nieza, org yg buat kuih mcm ni mmg betul2 rajin dia tu....
    Kalau akak, kraftangan boleh la..tu kaler pink permintaan sape? hehe..

    ReplyDelete
  3. nieza..
    kalau nak tau.
    first time lah mata ayu dok kebil2 pandang pau pink nieza..

    waduhhhhhhh
    cantik.....
    nampak lembut...
    nak sikittt

    ReplyDelete
  4. selamat pagi Nieza.... cantiknya pau...warnanya lembut, rupa parasnya pun nampak gebu.... tumpang sarapan sini ye Nieza...

    ReplyDelete
  5. Kak Ros:
    w.salam kak...buatlah...nanti nieza serukan yer...hehe

    Kak Zanafahmi:
    tak de la rajin sgt kak tapi bila ada masa terluang tu bolehla cubakan...bila dah buat tak adalah susah sgt pun kak...tak ada permintaan sape pun memang suka pink...:)

    Ayu:
    tq... boleh jer ayu ambil la brapa ketul pun :)

    Kak Amie: selamat pagi juga dari sini....akak dah bgn tido dah yer..nieza baru nak masuk tido ni..boleh kak memang buat utk sarapan pagi pun ni tapi nieza kena tunggu 7-8jam baru nak sarapan..sekrng sarapan org Malaysia jer:D

    ReplyDelete
  6. sweetnyer kaler pink roses dia.. sama cam kaler sidebar hehe

    ReplyDelete
  7. wow meriahnyer color pou akak ni
    oklah tu jd gak bentuk rose
    kalo ayu buat tataw jd bentuk apa ngeeee

    ReplyDelete
  8. As'salam Nieza

    Selamat pagi. singgah pagi2 kalau kat Finland dah subuh yek..hihi. Mesti tengah diulit mimpi ...ahaks!

    cantik nya pau roses ni kaler pink lagi. I like pink kaler sesuai sangat2 denagn citarasa k.ct, pandai Nieza ambil hati k.ct ya..hehehe. mintak lah seketul dua nak buat bf ni :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Nieza

    sedapnya sarapan pagi saya.....
    sayang ...air milo tak ada
    he he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  10. cantiknya, terror lah tu percubaan pertama jadi dah, cantik je ros tu =)

    ReplyDelete
  11. Assalam Nieza, cantik elok je tersusn kelopak rose pink tu...ohh begitu rupanya membina kelopak, mmg kreatifkan blogger2 ni semua, tq nieza, kongsi kat sini

    ReplyDelete
  12. lawanye pau kak nieza i loikeee ♥♥ ehehehe!

    ReplyDelete
  13. wah nieza..cantiknya..tertarik..

    ReplyDelete
  14. Salam Nieza...Wahhh cantik betul pau rose ni...sesuai kaler dia...

    ReplyDelete
  15. rajinnyaaa buat pau munger2... cantek....!!

    ReplyDelete
  16. wahh pink nya..!memang peminat pink tegar nieza ni ye? anak umi yg no 7 tu pun peminat pink, tak boleh tunjuk kat dia gambar pau pink ni nanti dia teringin hihi..(alasan supaya umi tak payah buat je tu LOL!)

    ReplyDelete
  17. hai..rajinnyer nieza, sgt2 cun ler pau ros nieza ni, sesuai dgn nama dan kalernyer....

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Nieza,

    cantik nya rose tu...mcm syg nk makan..nk tenung aja!!Hahaha.

    ReplyDelete
  19. cantiknya pau ni nieza...sayang nak makan...

    ReplyDelete
  20. Assallamualaikum Nieza..
    Ala comelnya bunga ros tu..Kalah bunga ros di taman bunga..Rajin nieza..

    ReplyDelete
  21. WoW! shoking pink lagi...meriah kaler pau ni...aduhai! rajin tul Nieza buat pau rose ni...kak cek berhajat nak buat...cuma vitamin R tak byk lagi...hope one day tercapai gak hajat nak buat Pau Rose yg cantik menawan ni...:D

    ReplyDelete
  22. omey!! omey!!! tun dh lama terkasima tgk ni kat umah wendy.. tp kalau tun wt mesti x nmpk rupa ros dia. huhu

    ReplyDelete
  23. Warna pink memikat hati tambah pula dibentuk macam bunga rose...Cantik sangat...

    ReplyDelete
  24. Amboi pinknya hehehe akak takade kerajinan ler nieza nak membentuk pau tu ,apa2 pun mmg cantik hasil kerja tangan nieza

    ReplyDelete
  25. waduh k nieza, mmg mengoda jiwa dan raga. cantik betul kejadiannya. :D

    ReplyDelete
  26. Assalam Nieza...waaaa santeeekkk tul rose pau diaaa...teruja akak tengok..cantik la pink pekat camtu...ala air bandung..sukaaaa :)) Rajiiinnn dia..salute! Akak x terbuat la kot...cuci mata je lah..hehe

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Nieza,
    Wahhhhh cantiknya pau dia, made in Findland lagi.....ahaks...tabik la kat Nieza klu bab kueh mueh memang mantop......meletupsssss

    ReplyDelete
  28. wow.. mawar pink yg sangat cantikk.. klau camni rasa sayang pulak nk mkn..

    ReplyDelete
  29. cantiknya..rajin betul...saya teringin nak makan pau..tapi ingat nak buat yg bentuk bulat biasa tu je...sebab yg tu pun tak lulus lagi nak buatnya..hehhehehe

    ReplyDelete
  30. Assalam Nieza..cantiknya nieza..sayang nak makan tu..sebab nanti rosak bunga pink yang cantik tu.

    ReplyDelete
  31. salam kak.. ok dah tu cantik pau tu.. memang bukan mudah nak buat yang cantikkan.. tapi memang lawa suka tgk kejadiaannya

    ReplyDelete
  32. salam nieza

    cantiknyaaaaaaaa...pink kaler lagi tu.suka akak tgk..teringin nak mencuba..insyaALlah pasti buat nanti ni..tiup semangat ke nismilan ni sikit nieza..:))

    ReplyDelete
  33. cantiknyaaaaa...!!! sayang nak makan..

    ReplyDelete
  34. Pink mata hitam ku.. i like pinky... menarik sungguh

    ReplyDelete
  35. wowoww..lyn suke pink..hehe, gebu lar k.nieza, klu wat pau ni guna tepung biasa boleh x?

    ReplyDelete
  36. Kak Kasih:
    tq kak:)

    Kak Nor:
    yer kak Nor...sama kan..hehe

    Ayu:
    kalau ayu buat pun sama jugalah nanti jadi rose jugalah..hehe

    Kak Ct:
    yup kak...masa akak singgah ni masih diulit mimpi...hehe tq kak:)

    Atuk:
    w.salam...tq juga singgah sini kena buat sendirila airnyer yer atuk:)

    Tina:
    tq...tu la tgk org lain buat lagi cantik:)

    Kak Rosaliza:
    yer kak...kalau ikut step by step tu jadi gitulah kak senang jer tu...nanti akak pun leh buat:)

    ReplyDelete
  37. Cinta:
    tq dear....:)

    lyza:
    tq kak:)

    Sue:
    w.salam...tq sue..cubalah buat nanti:)

    Kak Gee:
    saja jer kak isi masa terluang ni dgn mencuba sesuatu yg baru:)

    Umi:
    yer saya memang suka pink dr dulu lagi...trylah buat umi sure anak-anak suka tu:)

    ReplyDelete
  38. Kak Ida:
    tq kak...kalau akak buat sure lagi cun ni:)

    Kak Nuridah:
    w.salam kak...ishhh jgn ler sayang lak kak..penat tau saya buat kalau tak nak mkn..hehe

    Kak Norlie:
    alahai kak buat kan utk mkn bukan utk perhiasan...hehe

    Kak Naz:
    sama tapi tak serupa kak...hehe tq:)

    Kak Cik Cek:
    silalah buat kak...ni dah tiup angin R dah kak akak ni..hehe

    Tun:
    InsyaAllah menjadi la tun...try lah yer:)

    ReplyDelete
  39. Kak Zaitun:
    tq kak...:)

    Kak Chik Mimi:
    saja isi masa yg terluang jer ni kak...kalau busy mana la nak cari pasal buat gini kan..hehe tq kak:)

    Kak Asmara:
    tq...memang terguda nengok org buat la yg buatkan saya pun nak buat juga:D

    Kak Ummi:
    tq kak....kalau kak Ummi yg buat ni lagi ler cantik kejadian pau rose ni..haha saya tunggu akak buat pulak yer..hehe

    Kak Wattie:
    alahai akak tu apa kurangnya kalau bab deco kek memang akak lagi mantop...hehe

    Kak dzana:
    tq kak....syng apanya kak dah selamat masuk perut dah..hehe

    Quinnie:
    buatlah nanti..rasanya senang lagi drp nak bentuk pau yg biasa tu...saya pun lum pass lagi nak buatkan pau biasa yg bulatx2 tu:)

    Kak Erna:
    w.salam kak....alahai kak dah buat utk mkn kena mkn jugalah bunga dan kelopok bunga tu sekali...hehe

    Juwita:
    betulx3 kalau doh tu lembik lagi ler susah kan tapi best bila dpt buat:)

    Kak Anim:
    w.salam kak....trylah buat nanti kak...bila tgk jer rasa susah kalau dah buat senang jer...haha dah tiup dah semangat kat akak ni..hehe

    Mulan:
    tq...:)

    Kak Nazrah:
    tq kak...sekali sekala kita layan pink lak yer..:)

    Lyn:
    sama ler kita suka pink juga..boleh jer lyn kalau nak guna tepung gandum pun boleh:)

    ReplyDelete
  40. nieza..apam ni mmg terbaik..cun melecun

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers