17 Nov 2011

Ayam Serai Kasturi


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Bertemu kembali dengan n3 masakan lauk pauk ni yer...rasa mcm lama sgt jer tak buat n3 lauk pauk ni...bukannya tak masak tapi kekadang tu msk menu biasa jer ...rasa malas nak n3. Tapi sejak dok sini memang jarang pun msk nasi dan lauk pauk ni....dalam seminggu tu ada la kot dlm 2-3 kali gitu jer. Kalau dah masuk musim sejuk ni nanti lagi suka mkn berkuah dan sup-sup gitu. Biasanya saya suka buat mee kuah dan bihun sup la yang  selalu menjadi pilihan.


Oklah berbalik semula pada n3 hari ni, siang tadi saya dah keluarkan ayam..tapi masih tercari-cari apalah menu yg saya nak masak dgn ayam tu...bila online lappy tgk kak Wattie yang duk di Penang tu ada share resepi ayam serai kasturi ni yg resepinya drp CMG. So...apa lagi terusla saya mulakan operasi masak ayam ni. Kebetulan bahan semua dah ada  bertambah senangla kerjanya. 


Memang tak rugi betul la mencuba resepi ni...sedap bangat saya makan ngan nasi ketumbar pulak lagila terasa sedapnya...rasa asam limau  dan bau harum daun limau purut tu memang bestla. Terima kasih pada tuan empunya resepi CMG dan kak Wattie kerana berkongsi resepi yang best ni...izinkan saya berkongsi disini pula yer:D


Resepi:  CMG
Sumber: kak Wattie
BAHAN-BAHANNYA :
1 ekor ayam, potong ikut suka
2 batang serai, dititik
6 biji limau kasturi, perah jusnya
4 helai daun limau purut
1 cawan susu sejat (mat guna susu sejat "ideal")
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 inci lengkuas, dibakar*
1 inci halia, dibakar*
3 biji buah keras*
10 biji cili merah*
5 biji cili padi (optional)*
2 batang serai, hiris halus*
1/2 inci kunyit hidup, dibakar*(*dikisar halus)



CARA MEMBUATNYA :
1. Ayam dicuci bersih, lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng embal2 (setengah masak), angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai titik dan daun limau purut hingga harum dan terbit minyak (guna api sederhana).
3. Masukkan ayam, gaul rata dan tuang susu cair dan air. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat dan tambah jus limau kasturi, gaul rata dan biar masak 1 - 2 minit.
4. Seimbangkan rasa (harus ada rasa masam2 manis dan haruman serai serta limau kasturi) dan jika semua dah ok, boleh matikan api. Angkat dan hias dengan daun bawang, hidangkan bersama nasi hangat...





24 comments:

  1. Assalam Nieza,
    sedapnya dik.....tengok rupa dia pun dah tahu mesti sangat sedap ni! masuk list dulu...

    ReplyDelete
  2. As'salam Nieza

    Selamat pagi..k.ct datang subuh2 ni 1.41 am...hehehe. betul kan kalau dah masak hari2 ni sampai tk tahu nak masak apa dah. k.ct ni stok ayam mesti nak ada setiap masa. anak2 bujang semua suka makan ayam. bila dah blur nak masak mulalah selongkar dapor teman2 cari resepi.

    rasanya pernah cuba resepi dari CMG ni, memang sedap.

    ReplyDelete
  3. sedap ni nieza..tapi stok serai dah habis lah..malasnya akak nak ke kedai..:)

    ReplyDelete
  4. salam nieza..waduh2..pepagi dh ada godaan...tgk lauk ni terus mcm nk mkn nasi..sedap sgt npk dgn kuah yg cantik meleleh tu..mkn dgn nasi impit pun sedap ni

    ReplyDelete
  5. dah lama tak masak ayam, stok daging banyak lagi huhu...kalau ganti dgn daging guna resepi ni orait tak?

    ReplyDelete
  6. sedapnya nieza.... kalau makan dengan nasi tomato ke nasi briyani ke...pergh!! mesti nangis punya...

    ReplyDelete
  7. tun mengcopy n paste dgn pantasnyer.. hihi... nmpk sgt sedap!! kdg2 tak tahu dh nk masak apa alaupun koleksi resepi sgt byk. mujur laa ada byk dapur utk di skodeng ^^

    ReplyDelete
  8. copy nak try gakkk
    ayu suker recipe yg jenis makan ngan nasik ni....sedapnyer

    ReplyDelete
  9. nak copy lah resepi ni, simple je bahan2 dia & mmg ada stok kat rumah pun

    ReplyDelete
  10. Kalau menu ayam cam gini...memang kesukaan anak2 kak cek...kalau ikan...jeling pun tidak...fening kan..kita lak kalau ayam hari2...mau tak leh nak makan dah...diorg ni mkn ayam hari2 tak penah muak pun...he he...:D

    ReplyDelete
  11. gambar & ayamnyer sungguh memikat selera la nieza

    ReplyDelete
  12. looorrr... ni dah lunch time ni... tak tahan sungguh tengok ayam nieza ni... sedaaappp nyaaa...

    ReplyDelete
  13. Assalam nieza, akak datang lagi ni..tadi pagi dah datang tapi tak boleh tinggalkan comments..huhu..ayam serai kasturi belum pernah cuba..nampak sedaplah pulak kak tengok..bolehlah msuk list ni..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Nieza,
    waduhhhhhh tak tahan tngk menu Nieza arini, menyelerakan sungguh ayam serai kasturi...akak mmng suka ayam masak mcm ni..sedapkan..

    ReplyDelete
  15. Assalam nieza sedapnya ayam serai tu anak2 mesti suka ni kalo akk msk merah2 gini

    ReplyDelete
  16. Kak Nieza,klmarin nmpak kat umh kak yatie,sy pon da copy resepi,igt nak wat esk ajer,sbb rini mkn yg perangat lauk xabis klmarin ajer,hihi..Mmg nmpk ayam nih sgt2 sodap,semua bhn dah da,esk jlnkan projek,hihi..

    ReplyDelete
  17. Salam ziarah,


    Aduh...sedapnya nampak...

    ReplyDelete
  18. Kak Amie:
    w.salam kak...ya memang sedap...harus dicuba ni tau:)

    Kak CT:
    w.salam kak....haha awal akak dtng saya masih diulit mimpi tadi..hehe
    ya la sama gak la mcm saya dulu-dulu kak suka mkn ayam jer bila mak msk ikan buat muka mcm tak best jer tapi bila dah dewasa gini suka mkn ikan pulak..selalu sgt mkn ayam pun jemu juga:)

    Kak Anim:
    alahai ciannya kak tunggu beli serai dulula nanti cuba:)

    Kak Zai:
    yer kak...memang sedap mcm ala-ala rendang gitu rasanya mkn ngan ketupat, lemang dan nasi himpit memang sedap ni:)

    umi:
    rasanya boleh jer umi...trylah:)

    ReplyDelete
  19. Aslmkum Nieza

    Sedap nampak lauk ayam serai ni...suka lauk letak serai gini.
    tertawan nengok pau rose Nieza kat bawah tu....cantik warna dan bentuknya..pau pun nampak gebu...

    ReplyDelete
  20. Kak Gee:
    yer kak best juga kalau dpt mkn ngan nasi biryani ni kan...nieza mkn ngan nasi ketumbar pun dah sedap:)

    Tun:
    sama lah akak pun tun dok merantau ni mana ada pilihan nk mkn luar...setiap hari msk jer la kejanya..selamat mencuba yer tun:)

    Ayu:
    silakan copy dan cuba yer...memang sedap ni:)

    Tina:
    boleh jer silakan...selamat mencuba yer:)

    Kak Cik Cek:
    biasala tu kak bebudak memang gitu...saya pun sama gak cam gitu dulux2 la...hehe

    Kak Ida:
    tq kak:)

    ReplyDelete
  21. Mulan:
    bolehla mkn tu...hehe:)

    Kak Ayu:
    oo ye ke kak...ni dah boleh oklah tu...memang sedap resepi CMG ni kak...cubalah:)

    Kak Yatie:
    w.salam kak...ya memang berselera tul mkn ni kak...hehe

    Kak Rosaliza:
    ya betul tu kak...sure anak-anak akak suka cubalah nanti:)

    Zaliedana:
    ehhh bukan kak Yatie kot Ct...kak Wattie yg dok Penang la...haha memang sedap jgn lupa cuba tau kalau dah copy resepi tu:)

    Ros:
    tq sudi ziarah sini...:)

    mamasya:
    w.salam...tq kak...ya sedapkan bau harum serai tu kalau bubuh dlm masakan nieza pun suka:)

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Nieza,
    Laaa.. lajunya Nieza menerai resepi ayam kasturi ni, baru semalam akak letak hari ni dah siap, mmg sedap kan. Gambar Nieza cantik la, akak punya huwaaaaa dikalahkan oleh Nieza......

    ReplyDelete
  23. Kak Wattie:
    w.salam kak Wattie cyng, hehe itulah kak kebetulan time tu nk msk ayam...terus menjadila..tq sharing yer kak.gambar tu belakang kira la kak yg penting resepi yg dikongsi akak tu sedap:)

    ReplyDelete
  24. nieza cayang...
    tgk ayam nie mmg meleleh air liur d buatnya tau... tgk pun dah tau sedap nie.. belum lg makan.. kalau dah makan... lagi ler bahagianya rasa badan nie tau... sedaaap..

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers