14 Mar 2011

Pau Kukus Tradisional


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni bf layan kuih pau....sungguh sedap dan lembut jer pau ni. Kali ni saya buat bubuh inti kacang merah dan homemade kaya pandan...kedua-dua  inti ni memang sedap....dan tak jemu mkn jer rasanya.

Resepi ni ambil kat dapur Fiza @ auntiesukitchen tetapi saya hanya membuat setengah saja drp adunan ni...tu pun dapat byk juga.....btw terima kasih pada fiza yang berkongsi resepi dan izinkan saya berkongsi disini pula ya.



Source: Fiza @ auntiesukitchen
Bahan: 
1 kg tepung gandum * saya guna tepung pau
11gm yis mauripan (=1 packet) 
200gm gula (=1 cwn) 
100gm minyak jagung atau minyak masak (=1/2 cwn) 
460gm air (=2 1/2 cwn air, boleh tambah jika perlu) 

Cara: 
1. Gaul tepung dengan yis. 
2. Larutkan gula dalam air. 
3. Tuangkan larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul perlahan-lahan dengan hujung jari. 
4. Halfway thru campurkan minyak dan teruskan menguli dgn menghabiskan lebihan air hingga menjadi doh yang kenyal. 
5. Rehatkan adunan 10min - 15min. 
6. Bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki dan rehatkan lagi 10min. Sementara itu panaskan kukusan. 
7. Leperkan doh bulat di atas tapak tangan dan masukkan inti kesukaan dan tutup rapat2 dgn menarik bhg yg dirapatkan itu ke arah bawah dan dapatkan permukaan atas yg licin dan bulat. 
8. Lapik dengan daun pisang atau plastik yg telah digunting mengikut saiz pau. 
9. Biarkan pau naik selama 30min dan kukus selama 10min. Jangan lebih lama dari itu. 
* Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan. 
*setengah aduanan yield about a dozen.

32 comments:

  1. sedapnye.....leh rase ckit x?he3

    ReplyDelete
  2. akak..petang2 ni makan pau ngan teh o best kan...
    he..he..
    nak 4 ketoi bolehh...he..he..
    cantik2 pau akak tu..

    ReplyDelete
  3. wahh..gebusss pau tu...terasa lapar la pulak...

    kat sini hujan tersangat la lebatnye..pekene pau dgn kopi 'O'pun sedap ni....

    ReplyDelete
  4. akak suka inti kacang merah..:)

    ReplyDelete
  5. waaa...bestnyer dapat makan pau...meh tukar ngan apam nak? kita nak pau yang kaler ijau tu...cantik kaya nyer..

    ReplyDelete
  6. amboi..kat finland dah terlaksana hajat nak menge'pau'..kat rawang nih bila lah agaknya!!! suka pau nih, sebelum makan suka tepuk2 dulu, pastu tekan bg leper..then baru gap..hehehe (teknik nak uji kegebuan tuh...acah je)

    ReplyDelete
  7. mai sini...ayu nak rasa..... ,.ayu ambil buat niaga kat citarasa rinduan yer.......

    PS>NIEZA......apa khabarmu....ku rindu....

    ReplyDelete
  8. assalam nieza..sedapnya pau..makan panas2.
    nieza buat sendiri ke inti kacang tu..
    akak biasanya inti kelapa aje..

    ReplyDelete
  9. sedapnya pau, mcm2 inti ada.., nak pauuuuuuuuu!

    ReplyDelete
  10. wah ada pau la kat sini..meh sket nmpk gebus tu

    ReplyDelete
  11. wah...cantiknye pau.. nak seketul leh? hihi

    ReplyDelete
  12. gebunya pau ni...kita tak pernah wat pau..boleh lah cuba esok esok...

    ReplyDelete
  13. oh.. sangat suka inti kacang merah..

    ReplyDelete
  14. rajin nieza mengepau, cantik gebus lak tu.... puas ngap cucuq nak rasa pau gebus pulak le..meh anto 2 biji cukup le....

    ReplyDelete
  15. inti kacang merah ada tergolek dlm fridge tu tp hajat nk buat pau blm kesampaian..bak la dulu nieza nyer ni 2,3 ketui..sedap eyh..:))

    ReplyDelete
  16. Nieza....ee...rajin betul Nieza ni. Akak kalau yg.simple2 memang rajin mcm Cucur jagung tu...selalu mlm2 pun Cik Abg suruh buat...tapi Pau ni..akak tak malu nak mengaku yg. akak tak pernah buat....he..he..tapi kalau nak makan akak suka inti kelapa saja...bertuah suami Nieza dpt. isteri rajin...Gebu macam tuannya jugak...ha..ha..

    ReplyDelete
  17. Homemade pau memang sedap kan.Kak Zai selalu beli prozen pau dekat carboot Shah Alam,macam2 inti ada.

    ReplyDelete
  18. Kunang-kunang:boleh jer..silakan..:)

    Mas: tq mas...boleh jer 10 ketoi pun boleh...bawa mai kopi panas sekali yer...hehe

    Kak Ain: ya sedap tu kalau layan pau time cuaca sejuk tu..:)

    Adinda: boleh ambik la...layan diri yer:)

    Kak Kasih: ya inti kacang merah pun sodap...:)

    ReplyDelete
  19. kak norma: boleh2 nanti saya antar dapur akak yer...sekaya pandan tu buat sendiri terlebih warna pulak tu.

    kak bee: nanti saya seru sampai ke sana lak yer pau ni..hehe

    Ayu:khabar baik..tq miss u too...boleh la tapau skit ayu..hehe

    Kak Erna: inti tu saya beli yg dlm tin jer kak...inti kelapa pun sedap juga kan.

    kak Antan: ya sedap kak...ambik la 2 ketoi pun kak..hehe

    Kak Am: ya kak suka mcm2 inti...hehe boleh kak ambikla mana yg akak suka tu..hehe

    ReplyDelete
  20. Kak Linapg: boleh kak lina ambik byk pun boleh...hehe

    Norul: tq...boleh silakan...:)

    Kak Naz: ya kak cubalah buat memang tak menghampakan hasilnya memang gebus..

    hann: sama lah kita..:)

    kak Rose: boleh2 nanti nieza antar yer kak...nk tapau cucur akak lak...hehe

    Del: boleh jer tapau nanti kalau buat antar ler sini sikit...hehehe

    Kak Azi: kuih pau ni simple jer kak..cubalah buat sure husband akak suka nanti...betul la kak pau ni gebus mcm tuan yg buat gak....hahaha

    Kak zaitun: betulx2 kalau buat puas ati leh bubuh inti tu byk mana yg kita suka kak...kalau beli sikit jer intinya tu tapi kalau ada jual yg dh siap saya pun nk beli gak...hehehe

    ReplyDelete
  21. nampak gebuss sangat pau tu. resepinya nampak mudah. time hujan sejuk macam ni mmg best makan pau ni.

    ReplyDelete
  22. wahhh..dah buat pau pulak.eina nih dah lama berangan nak buat pau,tapi x jadi2 lagi..angin malas tu datang je bertiup..sabau je laa

    ReplyDelete
  23. kak umi: ya kak...resepi yg simple dan hasilnya pau yg gebus memang best trylah buat nanti kak.

    eina: alahai senang jer tu eina kalau semua bhn ada...ha ni nieza tiupkan angin rajin kat eina...haha selamat mencuba yer...hehe

    ReplyDelete
  24. gebu je nampaknya pau ntu nieza... klu pau munna suka inti curry ayam...

    ReplyDelete
  25. best tuh pau tu nieza, nak nak lagi yg inti kacang merah tu...nyumm nyumm ;-)

    ReplyDelete
  26. ehh..... sedapnyaaa k.nieza, ingat ssh nak wat pau..hehe ble try ni:D

    ReplyDelete
  27. sedapnyeee ! OH MAMA ! I want it i want it. feveret. nak buat tak berani, takut tak kembang.. nice ur blog. banyak info masakan. btw, nak beri cadangan.. sis.. jadikan blog anda kelihatan menarik,simple and sedap dipandang :) Berminat? tetiba pagi ni, bebesar hati nak bagi tawaran pada sis untuk saya designkan blog :) seriously =D kalau berminat, inform key. Lalala~

    ReplyDelete
  28. http://fairyofmylove.blogspot.com/p/nak-buat-tempahan-sila-baca-dengan.html

    akak baca je arahan dalam tuh, tapi akak jangan risau.. saya tak kenakan bayaran untuk akak.. sebab ni offer :) ehehe. saya mintak akak just emelkan segala detail yg saya nak bawah pakej FULL TEMPLATE :) tapi ini memerlukan kpcayaan. kalau akak nk tgok design2. boleh click page design dblog saya. "_"

    ReplyDelete
  29. nieza yg dok jauh pon rajin nk ngukus pau... kita makan je rajin .. hihi

    ReplyDelete
  30. xleh byk.. sebijik dah ler.. :) sedapnyer.. rindu nk masak2.. best best..

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers