Percubaan kali ke-2 buat cheese tart ni tapi masih belum berpuas hati dengan hasilnya lagi...kalau tgk org lain buat montok-montok jer jadinya tapi saya buat ni belum cukup montok..haha nak kena practice lagi ler nampaknya ni. So....kali ni saya buat blueberry cheese tart pula. Percubaan pertama dulu saya buat strawberry cheese tart dan boleh tgk disini. Walaupun rupanya kurang montok tapi rasanya tetap sedap.Layan jer la:D
Kualiti gambar ni pun kurang memuaskan. Lately ni, cuaca kat sini semakin tak menentu dah nak masuk winter ginilah...jarang-jarang ada matahari. Memang cloudy jer memanjang dgn hari siang yg semakin pendek. Kul 3 lbh dah masuk waktu maghrib..memang cepat gelap so.. nak tak nak gambar yg diambil ni hanya menggunakan lampu syiling jer lah.
Masih lagi menggunakan resepi yg sama drp blog Kak Azita Kitchen. Rasanya ramai dah yg cuba resepi ni kan. Terima kasih lagi sekali pada kak Azita kerana berkongsi resepi cheese tart yg best ni dan izinkan lagi sekali saya share resepi ni disini yer.
Kualiti gambar ni pun kurang memuaskan. Lately ni, cuaca kat sini semakin tak menentu dah nak masuk winter ginilah...jarang-jarang ada matahari. Memang cloudy jer memanjang dgn hari siang yg semakin pendek. Kul 3 lbh dah masuk waktu maghrib..memang cepat gelap so.. nak tak nak gambar yg diambil ni hanya menggunakan lampu syiling jer lah.
Masih lagi menggunakan resepi yg sama drp blog Kak Azita Kitchen. Rasanya ramai dah yg cuba resepi ni kan. Terima kasih lagi sekali pada kak Azita kerana berkongsi resepi cheese tart yg best ni dan izinkan lagi sekali saya share resepi ni disini yer.
Source: Azita Kitchen
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara-cara ( rujuk gambar ) : disini
- Tart crust yang sedia untuk dibakar.
- Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
- Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
- Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
- Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
- Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
- Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
- Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Pn.Azita)
- Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
- Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- si adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
- Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Cantiknya dan sedapnya nampak tart Nieza... akak malas betul nak buat shell dia...
ReplyDeleteassalam nieza..cantik dah tu..meamng cantik sangat..kalau akak dah 100% puas hati dah tu..
ReplyDeletesalam nieza - lina pernah buat sekali tu pun sama tak puas hati sgt :) nieza punya tu nampak dh cantik compare tu lina punya tart
ReplyDeleteas-aslam kak Nieza
ReplyDeletecantik kak Nieza cheese tart tu..mabeles..yummy..
Assalamualaykumwbh Nieza..............wawawawah....ni ha mmg kene gak dgn musim hujan kat Msia ni. MMg dah cute mute abis la Nieza...cantik je ayu tgok...:)
ReplyDeleteTgn org berseni mmg cantik betul rupa tartnya. Hehe.. Paling suka tgk bunga 2 kuntum tu. Cantik sgt! :D
ReplyDeletesinggah tgk tart yg comel mcm tuannyer..;)
ReplyDeletehuwaaaa... sedap nya nieza.. akk paling malas nk buat shellnya tu.. nk mengetel satu-satu.. minta ank2 tolong.. slalu depa buat tak tau jer.. time dah jadi tart.. tak bhenti2 depa mkn..
ReplyDeleteKakak belum pernah buat cheese tart Nieza. Anak kakak suka yg blueberry. Pandai Nieza hias atas cheese cantik...
ReplyDeleteomeyy! tp akak wat apa pun semua jd cantik. huhu...
ReplyDeleteassalam nieza..dah cantik sgt tuh..akak buat tart cenggini mmg fail.Pastu tak buat dah huhuhu
ReplyDeleteSalam kak nieza,
ReplyDeletecantiknya tart...bilalah saya nak ada kerajinan nak buat ni...huhu
Wah tergoda dgn cistat Niezza.
ReplyDeletesalam nieza. umi mmg selalu buat cheese tart ni, tapi kdg jadi montok kdg failed jugak. tgk resepi dlm blog aunty yochana dia guna whipping cream (filling) supaya tart jadi montok. try lah!
ReplyDeletecantiknya Nieza ,akak pun fail,bab cis naik menggunung tyu
ReplyDeleteAssalam nieza, cantik sangat cis tart tu namapk gebus ciss elok je sama rata
ReplyDeletecomel2 la cistart nieza....resepi ni dh lama k'ida peram, tak terbuat2 nieza...minta 2 ketui he..he
ReplyDeleteoohh cream cheese takleh keluar awal2 sangat ya... tqs for d tips..
ReplyDeletefuuhh, tak tahan tengok cheese tart ni..
yelah nieza.. akak tgk pun dah cun sangat dah tu.. akak jer yg belum sampai seru buat benda ni.. acuan tart mcm2 saiz ada tp dok mengganggur jer dia tak bekerja.. hehe..
ReplyDeleteNieza..
ReplyDeleteAkak suka sangat cheese tart....tapi tak pandai buat....ada adik ofis ni buat, jadi montok2 macam nieza cakap...akak tanya, dia kata dia letak banyak crim cheese..
Nieza buat ni pun dah cantik sangat dah ni...nampak sedap sangat ...:)
salam nieza..slmt pagi..dh bf..hehehe..w/pun x montok..tapi ttp menjadi pojaan hati ku..yumyumm
ReplyDeletesalam k niza..amboi..'mengecistat' pulak ye..sedapnye..sy cube wat aritu tp mcm x bp jd,,,kikiki..nnty nk try lg....hehe...
ReplyDeleteSalam Nieza,
ReplyDeleteKalau bagi akak, rupa cam ni dah kira baik dah, akak buat pun tak berapa menjadi jugak......huhuhu
kombinasi warna yang cantik, pink dan hijau...menarik...
ReplyDeleteemm, i'm gonna do this soon, same like yours..hehe. nampak sangat sedap!
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeleterajinnya wat cheese tart ni, akak ni malas tullah nak mengentel kuih2 mcm ni..belum ada kerajinanlah..kalau bab makan rajinlah pulak..kira dah CUN Abeslah tu, takde cacat celanya pun...
canteknyer tart akak buat
ReplyDeletesuker tgk bunga tue
ayu tangan x der seni bab lukis ni
kalo buat mesti jadi lain ngeeee
nieza... cantik sungguh kejadian cheese tart tu...kemas jer..dah lama akak tak buat..
ReplyDeletebestnya klu ada org nk bgi tart tu 10 bjik kan...kannn..nk buat xde acuan la plak kat snii...comelll tart za tuu...
ReplyDeletecantik je kak..humm bila la nak dapat merasa ni kak ooiii..hihihi
ReplyDeletenak kasi montok cemane lagi kak nieza cayang....dah cukup cantek, comey dah ni...
ReplyDeleteAssalam nieza, akak belum pernah cuba buat cream cheese tart ni..cantik pulak bunga2 lorekan tu..
ReplyDeletesalam kak nieza.. sedap cheese tart .. ita suka .. lawa dah tu kak.. coraknya tu pun menawan
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza..Apa Khabar Lamanya Kak Lin Tak Dtg Ziarah Yer...Bukan Tak Sudi Tapi Ada Masalah Yg Tak Dapat Di Elakkan....
ReplyDeleteSedap Nampaknya Blueberry Cheese Tart Ni...Cantik Pulak tu...
serius cantik...ingat nak buat malam nie....
ReplyDelete