18 Nov 2011

Chocolate Rice Buns ( Roti Coklat Urai)


Assalammualaikum dan salam sejahtera di hari jumaat yang mulia. Hari ni layan bun coklat pula....lama betul saya tak meroti...bibik (BM) tu pun bukan main lama lena diulit mimpi. Cuaca sejuk-sejuk sekarang kat Finland ni lagi ler malas rasa nak meroti ni tapi bila tgk sana-sini dok tayang roti rasa mcm nak meroti la juga.

Resepi bun coklat ni ambik kat dapur Ros @ JintanManis...rasanya pernah juga ternampak kat dapur  Mas @ Duniaku dan Kak Nor SG pun dah cuba. Lama dah teringin nak buat masa Ros tayang dulu tapi tu la bila dah tangguh tu tak buatla kan...hari ni baru berkesempatan nak cuba. Sedap la rasa coklat rice tu lagi..memang best bun ni. Terima kasih pada Ros dan semua yang telah berkongsi resepi bun ni yer.Izinkan saya berkongsi disini pula:D


Sumber Resepi : Ros - Jintan manis
Bahan untuk doh roti :
  • 300gram tepung roti
  • sedikit coklat rice@coklat urai
  • 2 sudu besar susu tepung@skim milk
  • 3 sudu besar gula
  • 1/2 biji telur 
  • 1 1/2 sudu besar butter@marjerin
  • 120ml susu suam@air suam
  • 2 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar water roux
Untuk gliss dan topping :
  • baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu dan sedikit coklat rice
Cara membuatnya :
  1. Buat doh roti : Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh kecuali coklat rice dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan kecuali coklat rice  dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.
  4. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, kemudian masukkan coklat rice dan uli sebati, bahagi doh pada 9 bebola kecil dan bulat-bulatkan, susun di dalam acuan petak 18cm atau di atas dulang pembakar, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun dengan bancuhan telur dan toppingkan dengan sedikit coklat rice, bakar pada suhu 180 darjah selama 20-22 minit atau sehingga permukaan bun perang.
  5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

34 comments:

  1. Kak nieza,geram toi nengok kegebuan roti akak tuh,kalo dpt cicah milo@teh mmg sedap nih,smbil tgk tv smbil ngap,adoyaiii..Skang nih sana sini duk tayang roti,sy punya bibik pon dah lama berehat juga tuh..Kena kerahkan tenaga dia juga camni..

    ReplyDelete
  2. Nieza....
    Gebunya roti ...dah serupa yg kat bakery....sedapnya...ptg2 ni kalau dapat mkn...cecah lak ngan air kopi...hujan2 lak ni...fuhhh...memang kenyang perut dibuatnya...:)

    ReplyDelete
  3. gebus betul kak hawa tgk roti choc rice bun Nieza.. pandai nieza :)

    ReplyDelete
  4. as-salam kak nieza
    npk gebu bun coklat ni kak nieza...bun ni npk lembut je texture nye..

    ReplyDelete
  5. selamat petang Nieza,
    nampak gebu je roti tu...meh sebiji , kakak tolong habiskan....

    ReplyDelete
  6. salam ziarah nieza... tertarik tengok roti tu, rasa cam nak cuba la pulak... tapi cuaca tengah sejuk ni, sure lambat naik.. hehehehehe

    ReplyDelete
  7. oohh kak nieza saya memang dok buat aje roti ni..memang sangat bes hehe

    ReplyDelete
  8. Assalam... gebu jer nampaknya... mesti sedap...

    ReplyDelete
  9. amboi pandainya buat roti... tak terbuat dela..:(

    ReplyDelete
  10. coklat urai tu letak lebih sikit untuk akak tau...gebussss...

    ReplyDelete
  11. gebunyerr!!! xsure pernah x buat resepi ni sbb byk jugak roti kak JM yg tun dh buat.. nape bila tun buat x nmpk cantik sebijik2 camni ye? hehe.. tun wat kdg2 jd cantum2 la, x sama besar tu mmg dh kompom.. huhu..

    ReplyDelete
  12. amik ko.......

    nieza.. sangat gebu dan lembut nampak roti kamu..

    kalau dekat ayu pi umah tanpa malu.. hehhehe

    ReplyDelete
  13. salam nieza lina pun lam tak meroti :)..teringin juga nak buat ni

    ReplyDelete
  14. uwaaaaa gebunyaaaaa...geram tngk tawwww...nak seketoiiiii...

    ReplyDelete
  15. kalu dah meroti nanti ramai akn ikut.. kak tak leh nak ikut sbb bm buat hal..huhuu harap2 ok lah lepas nie..dia tak mau uli kali ke 2...

    ReplyDelete
  16. assalam nieza..menjadi betul roti nieza..gebu nampaknya..sedap tu..makan masa panas..buta kurangkan sejuk nieza..

    ReplyDelete
  17. Nieza, lembut betul akak tengok roti bun ni!!!! geram pulak akak tengok rasa nak ambik seketul..

    ReplyDelete
  18. mood meroti dah datang ye kak.. gebu2 nya roti rasa nak capai je satu

    ReplyDelete
  19. Bila tengok kawan2 meroti rasa teringin sangat tapi kak Zai tak ada BM tu yang malas nak menguli.

    ReplyDelete
  20. Salam Nieza,
    Rajinnye meroti.. saya pun dah lama tak buat roti. memang suka resipi Ros, menjadi je rotinye kan :)

    ReplyDelete
  21. Salam Nieza. Gebusyh nya roti. Homemade is the best kan!

    ReplyDelete
  22. Assalamu alaikum,
    Delicious recipe! It's make me hungry :) Thanks a lot for sharing. I will try this soon.

    ReplyDelete
  23. salam kaknieza... gebus gebas roti coklat akak ni.. menarik btol... aduhai musim ujan kat mesia ni makan roti panas cicah susu ke teh o ke memang asyikkkkk bangat.... nak wat tp kurang kerajinan..caner tu? silalah akak poskan utk sy yg ngidam ni.. hehe

    ReplyDelete
  24. Wah nieza, cantiknya roti. Macam kat kedai jer akak tgk dah.. Gebuzzz jer nampaknya..

    ReplyDelete
  25. sini pon sejuk... tapi tak reti buat roti...!! pernah buat tapi tak jadi.. kena beli bread maker agaknya kot..

    ReplyDelete
  26. Aslmkum Nieza..

    Nampak gebuss betul roti choc rice bun Nieza ni...sedap mkn roti fresh dr oven....rasa nak tarik je roti Nieza ni...hi..hi.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum nieza cayang..
    gebunyaaa roti yg nieza buat nie... sukanya akak tgk... nampak sgt sedap tu nieza.. irfan kalu nmpk nie.. mmg suka sgt nie.. tp mummy dia nie x reti nak meroti.. :D

    ReplyDelete
  28. Salam Nieza..wahhhhh gebusssnya roti..Sedap makan ngan kopi panas ni....

    ReplyDelete
  29. Zaliedana:
    cepat kerahkan bibik tu CT..memang best sgt roti ni..akak suka:)

    Kak Cik Cek:
    tq kak...bestkan dpt mkn ngan kopi panas tu:)

    Mama Hawa:
    tq kak....akak pun kalau buat pandai juga..hehe

    Ady:
    w.salam...yup best sgt roti ni ady gebus jer.trylah buat nanti:)

    Kak Amie:
    bolehx2 kak...jom join sama mkn ni..hehe

    Kak Harleena:
    jom la kak kita sama-sama meroti..musim sejuk bkn alasan kak ada cara nak naikkan nya. selalu nieza panaskan oven dgn api perlahan dan bila panas tutup dan masukkan roti dlm oven yg panas tu..cepat jer naiknya..trylah kak:)

    Sitiezahim:
    yer ke..akak tak perasan lak siti..sorry yer. tapi memang bestkan roti ni:)

    Kak Antan:
    yer kak...memang sedap bun gebus ni...trylah akak buat lak:)

    ReplyDelete
  30. Dalila:
    tak adalah pandai sgt dela...masih lagi belajarx2 ni:)

    Kak Nor:
    memang best dan terbaik la kak:)

    Kak Nazrah:
    ok kak bolehx3..hehe

    Tun:
    akak pun sama gak bknya cantik sgt kejadiannya ni..main buat jer..hehe yg penting mkn sodap:)

    Ayu:
    bolehx2 dtngla terbang sini ayu...hehe tq dear:)

    Kak Lina:
    w.salam kak...trylah buat nanti..best bun ni kak;)

    Kak Yatie:
    bolehx3 kak..byk ketul pun boleh..ekeke

    ReplyDelete
  31. kak ilahjy:
    tula kak nk meroti ni ada angin juga kan..kekadang rajin kekadang tu malas dok diam jer la...hehe harap bibik(BM) akak tu oklah lah nanti:)

    kak erna:
    w.salam kak...tq..ya memang best dpt mkn selepas dibakar dr oven ni:)

    Kak Ayu:
    tq kak...boleh kak nk byk ketul pun boleh..hehe

    Juwita:
    yup ita..akak ni kejap jer rajinnya kalau malas dok diam jer lah...hehe

    Kak Zaitun:
    best kak kalau dpt buat roti sendiri ni..satu kepuasan biarlah rupa yg dibuat tak sama mcm kat kedai pun kan..trylah buat nanti kak..tapi kalau uli tgn tu memang la susah skit.

    Ijan:
    w.salam...bestkan resepi ros ni..sedap dan gebus jer:)

    Along:
    w.salam along..ya memang best dpt buat roti sendiri:)

    ReplyDelete
  32. Meatloaf Recepi:
    w.salam...most welcome n tq! ..happy trying:)

    noorsha:
    w.salam...yer memang bestkan layan ngan kopi panas time sejukx2 tu...haha nanti akak poskan yer...hehe

    Kak Naz:
    tq kak....sama tapi tak serupa la kak:)

    Mulan:
    haha kalau guna BM sure menjadinya roti tu kak:)

    Mamasya:
    w.salam kak...ya memang best bun ni kak...haha boleh jer tarik tu..hehe

    Kak Diana:
    w.salam kak..memang bestla roti ni kak...kalau akak yg buat ni surela irfan suka trylah buat kak:)

    Sue:
    w.salam...yup best sgt kalau layan ngan kopi panas ni..:)

    Nieda:
    tq...cepatnya dah terbang ke sana tu.nieza dah tgk dah roti akak buat tu..bestkan bun ni:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers