24 Mar 2011

Strawberry Cheese Tart


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...sedap betul layan cheese tart ni..gara-gara nak abiskan stok cheese ni la yang terjadinya cheese tart ni.  Ni 1st time juga saya mencuba buat tart ni nampak tak berapa cun la tapi rasa memang mabeles sedap sampai tak ingat berapa ketoi  dah mkn..haha ambik rosak dah diet.

Actually dah lama simpan resepi ni...tapi tak sampai seru nak buat. Bila nampak cheese baru ler teringat nak buat... saya buat semlm lagi tapi tak sempat nak n3...petang tadi keluar bandar jap ada hal sikit...blk dh lewat tertangguhla sampai ke mlm pula. Siang tadi nampak Mas ada buat secara kebetulan tak janji pun nak buat tgk sama tapi tak serupa...Mas buat nampak montok dan cun lagi saya punya tart tak mau jadi montok sebab org dia dh montok kot...haha..:P

Resepi saya intai dari dapur kak Azita yang siap dgn tips dan demo step by step lagi bagus utk yg pertama kali nk mencuba mcm saya ni...ahaks terima kasih yer kak kerana berkongsi resepi dan tips yg diberi...saya kena mencuba buat lagi nanti...dan izinkan saya berkongsi disini  pula.


Source: Azita Kitchen
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin 
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Cream Cheese Filling 
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
    Filling :
    Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara-cara ( rujuk gambar ) : disini
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Pn.Azita)
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. si adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

51 comments:

  1. Salam..walau pun kata 1st time..tapi cantik jer tart tu..munga pun cantik jer...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    mak aiii cantikkknya. tergoda iii...
    ok le datang ni nak copy mee ketam kat bawah ni. tq..

    ReplyDelete
  3. w.salam kak...kalau akak perhatikan betul2 memang nampak juga cacat celanya tu cheese tart tu tak nampak montok mcm org lain buat pun...nanti kena cuba lagi.

    ReplyDelete
  4. I tried making cheesetarts once...tapi shell dia mcm cacat je...need to try again.

    Loved your tarts here!!! Also that red heart shaped dish...kekeke!!!

    ReplyDelete
  5. Kak Sam:w.salam..haha sajala nk goda kak sam pun ni..hehe pas ni kasi H/work ni lak kat akak yer..hehe btw sila-sila copy resepi mee tu nanti mai antaq sini semangkuk lak..hehe

    Love: i pun baru jer try buat ni Love shell nampak mcm ok tapi cheese tak montokla btw tq..:)

    ReplyDelete
  6. Nieza, acuan tat lama sangat dah kak rose bli, tp x penah try wat lagi... nampak nieza punya sungguhlah menggoda.... rasa nak ngap jer.

    ReplyDelete
  7. samalah kak nieza pun beli lama dh pastu peram dulu la ni baru nk buat hehe...boleh jer ngap tu kak..hehe

    ReplyDelete
  8. sy pernah mkn tart ni...tp yg blueberry nye la...sedap;)

    p/s: x reti buat, tgk pun jd la...hehe;)

    p/s/s: asal masuk blog ni je mesti terliur...

    ReplyDelete
  9. salam nieza,nmpk sedap tu cis tat nieza ni.Akak dh byk kali wat tat telur tu tp setakat ni asyik fail jerr.xtau la nape crust dier jadi 'keras'jer..mcm2 tepung akak guna camtu gak hasilnya.Ada tips tak?

    ReplyDelete
  10. salam nieza..wah..teruja akak tengok..tp nieza akak takutlah rasa nak mencuba tart ni..nampak komlikated je caranya

    ReplyDelete
  11. nieza..nak cistat, jom tukar dgn fancy cookies.

    ReplyDelete
  12. Assalam Nieza,
    Acuan dah beli sejak balik Msia..tapi takde kerajinan lagi nak buat tart yg comel2 ni..lagipun ramai kwn jual...tu yg beli je senang..tapi mmng nak kena wat sendiri gaklah..baru best..anak2 pun seronok mkn klau mamanya buat sendiri kan..terliur je tngk cheese tart Nieza ni..

    ReplyDelete
  13. salam nieza - cantik nya ..bunga2 kat atas tu buat cam mana ye...tunjukan step nya :) jika tidak keberatan. Tq

    ReplyDelete
  14. Dik sungguh ku tergoda cantik je

    ReplyDelete
  15. kak nieza!! sedappnyer!! tun x pernah try wat lagi nih.. x confident.. hihi.. tgk link kak azita tu baru tau camner nk wat corak kt atas tuh. hihi..tq! nnti dh beli oven tun nk try wat.

    ReplyDelete
  16. dah kira cantik la ni klu 1st time buat. tu belum 2nd time kan, hehehe. Tp, yg penting rasanya sedap kan? Tetiba terbayang rasa keenakan cheese cream tu... ;)

    ReplyDelete
  17. comel-comelnya cheese tart ni..meleleh air liur dibuatnya. nmpk cam susah nak buat, tp tgk resepi senang je. nak kena cari masa utk mncubanya..

    ReplyDelete
  18. as-salam kak, sedap dan cantik cheese tart tu... mabeles...

    ReplyDelete
  19. Nampak cantik dah tu nieza, for first timer kira OK sngat2 dah ni. Lorekan tu cunnnn sangat hehe..
    secara kebetulan pula, kami pun dok pakat buat tart malam tadi, kerah semua anak2 tolong buat tart shell. pukul 12 mlm baru siap pack huhu..

    ReplyDelete
  20. Salam Nieza,
    sana-sini org duk buat cheese tart, akak je yg tak cuba2 lagi, huhuhu. Hari tu dah bersemangat2 , acuan pun dah siap beli, tak tau lah bila nak buat

    ReplyDelete
  21. akak..cantik ka cheese tart akak ni...
    mas cuma filling tu macam tak cantik sangat mas letak...
    apa pun puas hati kan dapat makan hasil air tangan sendiri..he..he..

    ReplyDelete
  22. Nieza oh nieza....akak baru dok belek2 mee ketam tak abih lg tetiba tuan umah mengetart cheese yer...jom kita tukar2 jom..akak bawa egg tart ni...hehehhehe...cam terasa rasa kat tekak cheese tart tuh...

    ReplyDelete
  23. ishhh..ishhhh... tak tahan den memandangnya..

    ReplyDelete
  24. mokwo punya all time favourite nih! sedap, tapi part nak buat di PUNYA shell tu yg leceh...bila makan memang berbaloi buat pun!! nicee!!

    ReplyDelete
  25. Salam kak,

    Eh..cun apa tat ni ! Sweet aje lorekan bunga merah kat atas tu. Saya pun ada resipi tp xtau bila nak mula buatnya .huhu

    ReplyDelete
  26. cis cis & cis tart lagi..acuan takde....teringin gak bak buat...

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Nieza,

    wah first time aje dah menjadi ngan cantiknya...mmg lovely aje tengok.

    ReplyDelete
  28. wah cantek tart tu..corak pon cantek..i likee..

    ReplyDelete
  29. nieza..akak belum berani mencuba..jadi tak de la fisrt time lagi nampaknya..
    memang cantik cheese tart nieza ni..macam kat kedai..

    ReplyDelete
  30. Akak,lambat samp kak,bz ngan dak ber 2 nih,tapi bila nengok cistat nih,singgah gakla,akak,dah lawa sgt dah tuh kak..Xmo minta dah,coz dah kenyang,cuma nak bgtau cistat akak mmg cun sgt la,tambah lak baru 1st time buat..

    ReplyDelete
  31. saya pun teringin gak nak wat, tapi tak pernah sempat...terujanya tengok sedap sgt...

    ReplyDelete
  32. teringinnnn sangat nak buatt...tp tak tahu bila sempat...
    cantik sangat nieza

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum Nieza...emmmm dh montok dah tu, akak nengok pon geram ni..kalau buat cistat ni mst termkn bnyk kan, rugi la kalau mkn sikit..benda sedap..haha :)

    ReplyDelete
  34. zaaaa..leh buka kdai dah ni..cntik brseri tart mu ituw..xde utk kmaz ckit ke..kmaz maleh nk buat anak2 xmkn..huhuu..mtak yg za pnye skit la...laporr ni bru blik dri bangi..

    ReplyDelete
  35. cunn....dah lama akak tak buat...kena godek semula neh..hehehe

    ReplyDelete
  36. alahai cantiknyeee chesse tat k.nieza, sayang nak makan.. lama da tringin nak wat tp acuan tat plak xde, huhu..nnti nak try resepi ni lah:)

    ReplyDelete
  37. Nieza...
    nampaknya akak terlambat hari ni..he..he..
    Sedap betul tart tukan nieza...tengok pun dah sedap, mesti rasanya pun sedap...akak suka tart ni, time raya akak punya adik ipar suka buat, dan akak biasalahhhh....suka makan aje..he..he..

    ReplyDelete
  38. Nieza...

    Sedap nengok cheese tat tp belum cukup rajin nak buat sendiri..

    ReplyDelete
  39. cun la kak..pes time dah cantik, kalu dah byk kali kompom leh bukak kedai...hihihi

    ReplyDelete
  40. salam nieza...wah cantiknye tart ni dgn coraknye...akak pun dh lama gak simpan resepi ni..masuk list dulu..

    ReplyDelete
  41. Amboi Nieza, tergoda tgk tat yg cantik ni, bestnya kalau dapat makan...

    ReplyDelete
  42. salam Puan,
    Wahhhhhhh, cantik dan ada seri kuih tart tu, mabelosss.....

    ReplyDelete
  43. Assalam nieza...
    Singgah jap nak tumpang makan
    Strawberry Cheese Tart yang nieza buat tu... sedap nyer laa...

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum Nieza..

    Cantiknya Strawbwrry Cheese Tart yang Nieza buat...rasa nak amik sebiji..yummyummm

    ReplyDelete
  45. Aslmkm. Emmm.... telan air liur je lah... sweet nya warna & pattern.

    ReplyDelete
  46. Salam nieza..
    Oooo first time buat eh...Akak pun tak pernah buat cheese tart lagi.. Nak kena buat jugak lah ni ye.. Cantik dan comel2 tart Nieza..

    ReplyDelete
  47. lmbt smpai ni nieza... mmg mgoda.. dgn warna n rupa yg comel.. rasa nk ngapp pun ade...

    ReplyDelete
  48. Hadoiiiiiiiiiiiii... baru belajar buat dah cantik mcm ni... kalau dah banyak kali.. sendiri mau fikirlah ...


    tolong pos barang sebalang dua buleh ? hihihi

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers