6 Oct 2011

MASALODEH @ VADAI



Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Lately ni busy jer...mcm-mcm keja ada nak buat..tak berkesempatan nak bw lagi hari ni. 

Dah lama tak mkn kuih masalodeh ni.... masa study kat Melaka dulu teringat uncle India yang jual kuih ni kat GH Melaka tu....hostel we all lak dlm GH tu kalau ptng-ptng lapar jer mesti pergi beli vadai ni...ini jer kuih yg ada jual pun..nak keluar tempat lain jauh pula. Tapi tak jemu lak mkn kuih yg uncle tu jual coz memang sedap terasa rangup jer kat luar tu....tinggal nostalgia jer kalau tgk kuih ni sure teringat uncle tu ada ke tak lagi dia yer...:D

oklah berbalik semula ceter hari ni...saja jer search cari resepi ni terjumpalah resepi ni kat fotopages Kak Rinn Chan. Terima kasih kerana berkongsi resepi ni kak dan izinkan saya berkongsi disini pula yer.:D 


SUMBER : NAZ RINN CHAN
Bahan-bahan:

250gm kacang dal 
2 tangkai cili kering, dihiris halus 
1 tangkai daun kari, dihiris 
1/2 labu bawang besar, dicincang halus 
1 camca teh jintan manis biji 
1/2 camca teh garam, secukup rasa 
Minyak untuk menggoreng 



KAEDAH PENYEDIAAN:

1. Rendam kacang dal selama lbh krg 4 jam.. saya rendam semalaman.
2. Toskan air dan kisar kacang hingga halus, tak mengapa jika terdapat sedikit kacang yg tidak hancur
3. Satukan semua bahan di dalam bekas dan gaul rata
4. Leperkan di atas tapak tangan yg di alas plastik yg disapu dgn sedikit minyak utk mengelakkan melekat.
5. Goreng di atas api yg sederhana.




32 comments:

  1. vadai.. kegemaran sy jugak.. sejak balik msia. sy beli je dekat uncle mamak yg jual tiap ptg kat rumah sy.

    tp sedap lg yg panas2. :)

    ReplyDelete
  2. lapaq la nieza ni jam dah 4 pagi nieee ...hantaq mai sepiring leh... hehehe hari ni birthday anak ke2 7 okt. tak de mood nak masak kek kerna hati ku dilukai...huhuuu

    ReplyDelete
  3. kuih ni ramai yang suka, suami saya cukup suka tp saya yang tak suka..mungkin tak biasa makan sejak dulu kot.

    ReplyDelete
  4. rajinnyer nieza buat kuih ni.. saya suke makan tapi tengok la juge mcmana. kdg2 dapat yang keras, nak gigit pun patah gigi.ngup lembut..sure kejap je habis kan. nampak comell je kuih nieza buat ni.pandaii

    ReplyDelete
  5. salam kak nieza cayang..
    dh lama tun xmakan ni... biasa tun wat lubang2 mcm donat, jd xtra rangup.. hihi.. sedap!!!

    ReplyDelete
  6. akak pun suka kuih ni nieza..duk tengok resipi yg nieza kongsikan rasa cam nak cubalah nanti...

    ReplyDelete
  7. fav ai ni akak
    selalu beli kt warung mamak
    pernah buat sekali...ayu suka pedas ngeeee

    ReplyDelete
  8. sedapnya masalode tu kak nieza..
    mas dan suami suka sangat...
    telan air liur tau nengok masalode akak tu..

    ReplyDelete
  9. k.nor kan tak pernah sekali pun makan kuih ni.. tak tau la rasa dia tu camna hehe

    ReplyDelete
  10. SALAM,
    SUKA DAN SELALU BELI KUIH INI. PEDAS2 SIKIT LAGI BEST

    ReplyDelete
  11. Hi Nieza,

    Vadai ni my feveret tapi tk penah buat, syik beli jer kt pasar tani ari rabu, 5 ketui 2 ringgit...mintak izin nk amik resepi...TQ!

    ReplyDelete
  12. salam nieza - lama nya lina tak makan kuih ni..org jauh dh buat...eemmmm sedap nya

    ReplyDelete
  13. Anak-anak kakak suka kuih ini tapi kakak tak pernah buat tau. Eh... macam nak cubalah mana tahu boleh jadi....

    ReplyDelete
  14. Salam Nieza....ada vadei ler..akak pun suka nih...biasa kalau beli nipis2 3 singgit...pastu rasa mcm dah 2 3 kali goreng..hukhukhuk...mcm nak try jer..

    ReplyDelete
  15. Kak Nieza,nih pon feberet sy nih,kalo pegi little india selalu juga beli,mak sy selalu la wat,kacang parpu tuh dia giling,kaloanaknyer mls,blend kasar jer,hehe..Nmpak sedap sangatkak,rangupx kak,kalo rangup n sedap nak juga try bila2 nanti..

    ReplyDelete
  16. suka sgt ngan masalodeh..tambah2 lg yg rangup tu...

    tp,tak pernah try lg...hihihihihi

    ReplyDelete
  17. sedapnya makan panas-panas ni..... teringat kat mamak kedai yang jual ni di sungai buluh....

    ReplyDelete
  18. Assalam nieza, hah hari ni baru dapat comment kat sini ..nampak loading pun cepat ni..heheh
    masalodeh dah lama tak buat sedap ni buat makan petang2 ..kecur akak tengok..

    ReplyDelete
  19. akak suka sgt kuih ni.
    Waktu belajar dulu, tiap petang beli kuih ni...jadi pelangan tetap pada makcik yg jual ni :)

    ReplyDelete
  20. waa.. sedap ni nieza.. mkn panas2 dgn teh o..

    ReplyDelete
  21. as-salam kak
    sedapnye kalau dapat makan masalodeh ni..sedap mkn dgn cili hijau..yummy..

    ReplyDelete
  22. lama x singgah cni..nak satu biskut tu. eh biskut ke? :D

    ReplyDelete
  23. Assalam nieza..akak suka jugak kuih ni pernah buat sekali..bila digoreng berderai..he he..lepas tu kacangnya keras..

    ReplyDelete
  24. suka vadai..mkn dgn cili hijau pun sedap ni! :)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Nieza,
    akak dah lama betul tak makan kuih ni..dulu ada jiran malbari rajin dia buat dan bagi kat akak..sedap betul..kini tiada lagi jiran sebaik itu..so nak makan kenalah buat, bila free nti nak cuba gaklah resepi ni..tq...comei2 jek masalodeh yg Nieza buat..

    ReplyDelete
  26. Ni kuih paberet KakAzie gak. Tiap kali pasar malam mesti beli, sampai Untie India yang jual pun dah kenal dan selalu bagi sebijik extra. hehehee

    Kak Azie kalu buat, mesti boh udang hidup, baru sedap. Skang dah malas nak buat, sebab malas nak tumbuk kacang dhal. Blend tak sedap, tak leh gigit gigit kacang tuh.

    ReplyDelete
  27. Kak Nieza,
    Makan sambil minum kupi pun
    agak best :)

    ReplyDelete
  28. Assalammualaikum Nieza

    Akak suka jugak vadai ni....dah cuba sekali terus suka tp beli belum pernah buat sendiri.teringin jugak nak buat sendiri.
    nampak sedap ikan bakar Nieza kat bawah tu...lama tak masak gitu...

    ReplyDelete
  29. salam kak nieza..yum yum.. ita suka buat juga.. sebab dulu suka beli kat pasar malam.. hihihi

    ReplyDelete
  30. Fav kak cek ni...sedapnya...:D

    ReplyDelete
  31. Salam Nieza, terima kasih sudi bertanya khabar. Ksmi semua sihat kat kuopio. Hopefully Nieza n En Faizal pun sihat2 ye. Sedap gak masalodeh ni. Pedas2 sikit kan. :)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers